Po tėvų skundo vėl atnaujintas tyrimas dėl S. Klemenio žūties

Patikėti, kad jų sūnus tapo nelaimingo atsitikimo auka, negalintys Simono Klemenio tėvai pasiekė savo tikslą. Po jų skundo vėl bus atnaujintas S.Klemenio mirties aplinkybių tyrimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jun 10, 2014, 11:00 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:33 AM

Vilniaus Gedimino technikos universitete studijavęs 19 metų S.Klemenis dingo pernai naktį į lapkričio antrąją grįždamas į namus iš Sedoje (Mažeikių raj.) vykusio klasės draugų susitikimo.

Už septynių kilometrų nuo Sedos esančiame Renavo kaime gyvenusį S.Klemenį į namus turėjo parsivežti jo tėvas.

Tačiau apie antrą valandą nakties iš pokylio išėjęs vaikinas tėvams telefonu nepaskambino.

Su trimis draugais S.Klemenis prie Sedoje esančios parduotuvės „Aibė“ išsiskyręs S.Klemenis patraukė namų link. Tai patvirtino ir prie parduotuvės įrengtų vaizdo kamerų įrašai.

Pėsčiomis namo patraukusiam S.Klemeniui reikėjo įveikti apie septynis kilometrus, tačiau namų jis nepasiekė ir į vėliau jo ieškoti ėmusių namiškių telefono skambučius nebeatsiliepė.

Rado piniginę, bet dingo telefono

Nors mįslingai dingusio vaikino paieškai buvo mestos didelės pajėgos, Varduvos upę išnaršė narai, tačiau jaunuolio kūną tik po daugiau nei tris mėnesius trukusios nežinios rado jo tėvas.

S.Klemenio kūnas vasario 12-osios pavakare buvo rastas už kelių kilometrų nuo Sedos esančioje Varduvos upės užtvankoje.

Iš vandens ištrauktą sūnų Evaldas ir Renata Klemeniai atpažino iš drabužių. Skenduolio kišenėje buvo rasta piniginė su S.Klemenio asmens dokumentais bei 180 litų, tačiau pasigesta telefono, kurį vaikinas nešiojo kelnių kišenėje.

Mįsle liko paslaptingas prisijungimas prie S.Klemenio facebook paskyros, po jaunuolio dingimo praėjus savaitei. Tam būtų prireikę slaptažodžių arba S.Klemenio telefono.

Kraujyje – tik 0,8 promilės alkoholio

Išsamų tyrimą atlikę teismo medicinos ekspertai jokių smurto žymių ant S.Klemenio kūno nerado.

Buvo konstatuota, kad vaikinas paskendo - mirė dėl mechaninės asfikcijos vandeniu.

Ekspertai paneigė versiją, kad jaunuolis galėjo būti paskandintas kur nors kitur, o į Varduvos upę įmestas įmestas vėliau.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad paskendęs vaikinas vandenyje prabuvo iki pat suradimo.

Paaiškėjo, kad prieš žūtį S.Klemenis tebuvo lengvai apsvaigęs – alkoholio koncentracija jo kraujyje tesiekė 0,8 promilės.

Vaikinas taip pat nebuvo vartojęs kvaišalų - atlikus išsamius vidaus organų tyrimus jokių narkotinių ar stipriai veikiančių cheminių medžiagų juose nebuvo aptikta.

Jaunuolis netyčia įkrito į vandenį?

Viena iš S.Klemenio žūties versijų – vaikinas į Varduvos upę galėjo įkristi sumanęs atlikti gamtinius reikalus.

Pareigūnai atkreipė dėmesį į atsegtą jaunuolio kelnių diržą, be to ekspertai nustatė, kad skenduolio šlapimo pūslė buvo tuščia.

Remdamiesi ekspertų išvadomis ir tyrėjų surinkta informacija buvo nuspręsta ikiteisminį tyrimą dėl S.Klemenio mirties priežasties nustatymo nutraukti „nesant nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“.

Šį sprendimą balandžio 30-ąją priėmusi Telšių apylinkės prokuratūros pareigūnė sakė, kad S.Klemenio žūties atvejis nėra nei išskirtinis, nei vienetinis.

Pasitelkė ir kriminalinę žvalgybą

„Daug paskendusių žmonių nepavyksta iškart surasti. Dėl žemos vandens temperatūros S.Klemenio kūnas į paviršių iškilo negreit. Surasti vaikiną anksčiau sutrukdė ir paspaudus šalčiui užsidėjęs ledas.

Jei S.Klemenis būtų tapęs nusikaltimo auka, kažkas kažkur vis tiek būtų prasitaręs, būtų išlindę kokie nors galai.

Dabar nieko panašaus užčiuopti nepavyko, nors tyrimą vykdę pareigūnai buvo pasitelkę ir kriminalinės žvalgybos metodus“, - sakė prokurorė.

Paklausta, kur galėjo dingti S.Klemenio telefonas, pareigūnė iškėlė versiją, kad jis galėjo paskęsti.

„Gal vaikinas laikė jį rankoje, gal juo bandė pasišviesti?“, - svarstė prokurorė.

Telefonas išsijungė po pusantros valandos

Portalo lrytas.lt duomenimis, S.Klemenio telefonas išsijungė po jaunuolio išsiskyrimo su draugais praėjus pusantros valandos.

Ką vaikinas veikė per tą gan ilgą laiko tarpą, per kurį eidamas greitu žingsniu galėjo pasiekti ir savo namus?

Paklausti apie mįslingą prisijungimą prie dingusio S.Klemenio facebook paskyros, pareigūnai sakė, kad nieko nei mįslingo, nei nusikalstamo čia nėra.

„Policija paėmė kompiuterius ir tikrino juos. Kad būtų jungęsis kas pašalinis ar čia būtų kas nusikalstamo, to tikrai nebuvo“, - sakė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą priėmusi prokurorė.

Tėvai pasisamdė advokatę

Kad jų sūnus galėjo tapti nelaimingo atsitikimo auka patikėti negalintys S.Klemenio tėvai susipažinti su per ikiteisminį tyrimą surinkta medžiaga vyko lydimi pasisamdytos advokatės.

Kadangi bylą nutraukusių pareigūnų argumentai nei S.Klemenio, nei jų samdytos advokatės neįtikino, Telšių apylinkės prokuratūros sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl S.Klemenio mirties priežasties nustatymo buvo apskųstas Šiaulių apygardos prokuratūrai.

„Šeštadienį gavau atsakymą, kas mūsų skundas tenkintinas ir byla atnaujinama.

Džiaugtis dėl to dar anksti – tyrimas tik atnaujinamas. Kaip pirmąsyk užtušavo, galima ir dar kartą užtušuoti“, - portalui lrytas.lt sakė R.Klemenienė.

Tyrėjų argumentai neįtikino

Moteris yra tvirtai įsitikinusi, kad jos sūnus buvo nužudytas.

„Visi tą nuomonę turi vienodą, kad Simonas negalėjo nuskęsti, bet deja kažkaip tik pareigūnams atrodo, kad jis galėjo nuskęsti.

Kad jaunas stambus vyras, kurio kraujyje buvo rastos tik 0,8 promilės alkoholio eitų puskilometrį į šalį sysiaus padaryti ir įkritęs į upelį nuskęstų... Tai yra nesąmonė“, - neslėpdama sarkazmo sakė R.Klemenienė.

Sūnaus netekusiai moteriai keista, kad ta upės atkarpa buvo ne kartą išžvalgyta profesionalių narų ir nieko nebuvo rasta.

„Tai kur jis buvo visą tą laiką?“, - klausė abejonių kamuojama R.Klemenienė.

Ekspertų išvada, kad nuo paskendimo iki suradimo S.Klemenio kūnas prabuvo vandenyje, jo motinos neįtikino.

„Viskas turėjo būti kitaip. Kitaip kūnas turėjo atrodyti, jei nuo pat dingimo jis vandenyje būtų prabuvęs“, tvirtino R.Klemenienė.

Pagrasino paviešinti tyrimo medžiagą

Kas dar sukėlė įtarimų, moteris neatskleidė. R.Klemenienė sakė, kad ji su vyru stengsis į tyrimą nesikišti.

„Tegul dirba pareigūnai ir mūsų advokatė. Tikimės, kad šįkart bus atliktas objektyvesnis tyrimas.

O mes su vyru eisime iki galo: nepadės Mažeikiai, nepadės Šiauliai, kreipsimės į Vilnių – vis tiek to taip nepaliksim.

Čia per daug įrodymų, kad Simonas pats nenuskendo“, - sakė R.Klemenienė.

Apie kokius įrodymus ji kalba, su per ikiteisminį tyrimą surinkta medžiaga susipažinusi, tačiau ikiteisminio tyrimo paslapties saistoma S.Klemenienė neatskleidė, tačiau patikino, kad „jei tyrimas nepavyks, bus viešinamos kai kurios medžiagos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.