Tris žmones avarijoje pražudžiusį uteniškį teis už nužudymą

Utenoje nuo policijos beprotišku greičiu sprukęs ir avariją, per kurią žuvo trys ir buvo sužaloti dar du žmonės, sukėlęs girtas vairuotojas netrukus sės į teisiamųjų suolą. Tačiau nuolatinis kelių eismo taisyklių pažeidėjas 24 metų Mantas Šironas bus teisiamas ne dėl avarijos, pasibaigusios kelių žmonių žūtimi, o dėl tyčinio trijų žmonių nužudymo ir dar dviejų sužalojimo – taip jo veiksmus perkvalifikavo prokurorai. Tai retas atvejis, kai avarijos kaltininkas bus teisiamas kaip žudikas.

Girto jaunuolio vairuojama „Audi" taksi automobilį nubloškė į gyvenamojo namo kiemą.<br>Montažas
Girto jaunuolio vairuojama „Audi" taksi automobilį nubloškė į gyvenamojo namo kiemą.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 26, 2014, 2:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:53 AM

Lėkė judriomis Utenos gatvėmis

Ketvirtadienį Panevėžio apygardos prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje Kuktiškių miestelio (Utenos r.) gyventojas M.Šironas kaltinamas nužudęs 3 žmones, o dar du nesunkiai sužalojęs.

Kraupi avarija Utenoje įvyko šiemet, kovo 29-osios rytą, likus mažiau nei pusvalandžiui iki 8 val. Patruliuojantis Utenoje policijos ekipažas, važiuodamas J.Basanavičiaus gatve, prie „Senukų“ prekybos centro pastebėjo draudžiamoje vietoje prie bankomatų stovintį automobilį „Audi A6 Avant“ tamsintais stiklais.

Patrulių ekipažas įsuko į aikštelę, tačiau jiems artėjant prie „Audi“, šis automobilis staiga pajudėjo ir dideliu greičiu išlėkė iš aikštelės. Įsijungę garso signalą ir švyturėlius, pareigūnai nuvažiavo paskui, tačiau į jų reikalavimą „Audi“ vairuotojas nekreipė dėmesio.

Didžiuliu greičiu bėglių automobilis ėmė skrieti A.Baranausko gatve. Tai nedidelė šalutinė gatvelė, kurią keliose vietose kerta judrios pagrindinės gatvės. Tokiu metu šeštadieniais Utenoje gausu pėsčių ir važiuotų žmonių. Daugelis jų keliauja į miesto turgų.

Trenkėsi į taksi

„Audi“ net nestabtelėdama kirto dvi tokias sankryžas (vieną – degant raudonam šviesoforo signalui), o trečioje sankryžoje susidūrė su pagrindine gatve važiavusiu taksi automobiliu „Renault“. Smūgio į šio automobilio šoną būta tokio stipraus, kad jis buvo nusviestas į netoliese esančio privataus namo kiemą.

Per avariją iškart žuvo taksi vairavęs 56 metų uteniškis Gintautas Titenis ir dvi jo vežtos keleivės, 65 ir 62 metų moterys. Šios moterys gyveno tame pačiame daugiabutyje ir buvo nuolatinės G.Titenio klientės. Tą rytą jis jas vežė į turgų.

Žuvusiųjų kūnus, panaudoję specialią įrangą,  ištraukė ugniagesiai. Jų pagalbos prireikė ir trims „Audi“ keleiviams, sėdėjusiems ant galinės sėdynės. Tik „Audi“ vairavęs M.Šironas ir šalia sėdėjusi jo mergina, 26 metų Jurgita B., iš automobilio išlipo patys. Nuvežtai į ligoninę merginai nustatyti raktikaulio ir krūtinkaulio lūžiai.

Ant galinės „Audi“ sėdynės sėdėjusiam Ričardui Š. (gim. 1993) lūžo raktikaulis bei klubo kaulai, Andriui K. (gim. 1985) nustatytas galvos smegenų sukrėtimas, Gražvydui P. (gim. 1988) – galvos smegenų sutrenkimas. Dviem iš „Audi“ keleivių vėliau ekspertai nustatė nesunkų sveikatos sutrikdymą, jie šioje byloje pripažinti nukentėjusiaisiais.

Girtavo visą naktį

Kaip ketvirtadienį Panevėžio apygardos prokuratūroje specialiai surengtoje spaudos konferencijoje sakė Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Vytautas Vaiškūnas, ši jaunuolių kompanija Kuktiškėse per visą naktį nuo penktadienio vakaro girtavo švęsdama vieno jų, Andriaus K., 29-ąjį gimtadienį.

Ko ankstų rytą iš Kuktiškių miestelio jiems prireikė važiuoti į Uteną, jauni vyrai ir patys vėliau paaiškinti negalėjo. Prie savo „Audi“ vairo sėdo M.Šironas.

„Kai kurie keleiviai važiuodami girti miegojo ir atsipeikėjo tik po avarijos nuvežti į ligoninę“, – sakė šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis.

Po avarijos „Audi“ vairavusiam M.Šironui buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis – 2,02 promilės. Jo keleiviai buvo blaivesni.

Etatinis kelių eismo taisyklių pažeidėjas

Teismas M.Široną leido suimti, vėliau ši kardomoji priemonė buvo pratęsta. Vyras teismo laukia suimtas.

Pasak prokuroro D.Skrebiškio, M.Šironas oficialiai niekur nedirbo, neseniai buvo grįžęs iš užsienio, kur uždarbiavo. Jis anksčiau nėra teistas, tačiau nuo 2006 metų net 20 kartų baustas už įvairiausius administracinius teisės pažeidimus. Dauguma jų – net 15 – už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Paprastai uteniškis baudų nemokėdavo, vietoj jų jam buvo skirti viešieji darbai.

Lėkė tarsi greitkeliu

Pasak prokuroro D.Skrebiškio, M.Šironui iš pradžių buvo pateikti įtarimai sukėlus avariją, per kurią žuvo trys žmonės ir dar keli buvo sužaloti. Tačiau, atsižvelgę į tyrimo metu paaiškėjusias aplinkybes, prokurorai nusprendė uteniškio veiką perkvalifikuoti į tyčinį nužudymą netiesiogine tyčia.

„Suaugęs, neturintis psichikos sutrikimų asmuo girtas vairuoja automobilį, nepaklūsta policijos pareigūnų reikalavimui sustoti, didžiuliu greičiu lekia judriomis miesto gatvėmis“, – išvardijo prokuroras, paklaustas, kodėl buvo nuspręsta M.Širono veiksmus perkvalifikuoti. Ilgametis teisėtvarkos pareigūnas sakė, kad toks atvejis, kai avarijos kaltininkas bus teisiamas už žmogžudystę, jo praktikoje pirmas. „Tikimės, kad tai privers susimąstyti ir kitus, linkusius pažeidinėti kelių eismo taisykles“, – sakė D.Skrebiškis.

Pasak D.Skrebiškio, ekspertai nustatė, kad M.Širono vairuojama „Audi“ šalutine gatve lėkė beveik 130 km per val.  – tai yra, tokiu greičiu, kokiu vasarą leistina važiuoti tik greitkeliuose.

Teigia nesąs žudikas

Už dviejų ar daugiau žmonių nužudymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba iki gyvos galvos. Tuo tarpu asmeniui, kuris būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir pažeidęs kelių eismo taisykles sukėlė avariją, kurioje žuvo žmogus, įstatymai numato laisvės atėmimą iki 8 metų.

Nenuostabu, kad M.Šironui nepatiko prokurorų sprendimas perkvalifikuoti jo veiksmus į tyčinį nužudymą. Jis iki šiol prisipažįsta kaltas tik dėl žmonių mirtimi pasibaigusios avarijos, o ne dėl žmogžudystės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.