STT pričiuptas Šiaulių policijos šulas atvėrė paslaptis

STT tinkluose atsidūręs Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Specialiųjų užduočių biuro viršininkas 51 metų Kęstutis Babičas išleistas iš areštinės.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jun 27, 2014, 12:06 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:13 AM

Piktnaudžiavimu, turto pasisavinimu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu įtariamas šiaulietis išvengė suėmimo, nes prisipažino ir sutiko bendradarbiauti su ikiteisminį tyrimą atliekančiais pareigūnais.

Todėl teismas jam skyrė švelnesnę kardomąją priemonę – 6 mėnesių namų areštą, uždraudė bendrauti su tam tikrais asmenimis.

Policijoje 22 metus išdirbęs K.Babičas bus nušalintas ir nuo tarnybos, nes savą tyrimą pradėjo ir Šiaulių VPK Imuniteto skyriaus pareigūnai.

Išplukdė beveik milijoną litų

K.Babičas buvo sulaikytas trečiadienio rytą. Jį įklampino ikiteisminis tyrimas dėl Šiaulių darbo rinkos mokymo centro (ŠDRMC) vadovo 40 metų Mindaugo Dėlkaus veiklos. Radus įtartinų sąsajų, priimtas sprendimas sulaikyti ir šį ilgametį policijos pareigūną.

Įtariama, kad futbolo klubui „Juventa 99“ vadovavęs K.Babičas galėjo padėti išplauti beveik 1 milijoną litų gautos paramos.

Tyrimo duomenimis, futbolo klubo prezidentas pagal iš anksto parengtą planą kartu su M.Dėlkumi, kitais asmenimis siekė pasisavinti futbolo klubo reikmėms gautus pinigus.

Pareigūnui – nemalonumai ir darbe

ŠDRMC neskaidriai organizuodavo viešuosius pirkimus, o jų laimėtojai futbolo klubui kaip paramą pervesdavo sutartas pinigų sumas.

2007–2014 m. futbolo klubui pervesta daugiau kaip 1 milijonas litų paramos. Įtariama, kad per 900 tūkstančių litų buvo išgryninti iš futbolo klubo sąskaitos.

Pirminiais duomenimis, dalis gautos paramos buvo pasisavinta, o buhalterinės apskaitos dokumentuose melagingai nurodyta, kad pinigai panaudoti futbolo klubo reikmėms.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba pradėjo ir Šiaulių VPK Imuniteto skyriaus pareigūnai. Tyrimo metu bus mėginama nustatyti, ar pareigūnas teisėtai ir skaidriai naudojo policijos lėšas.

Susėmė ir pavaldinius

ŠDRMC vadovas M.Dėlkus sulaikytas gegužės 14-ąją. Teismas leido šį šiaulietį laikyti suimtą 3 mėnesius.

Kartu sučiupti ŠDRMC vyr. buhalterė 39 metų Renata Povilaitienė ir viešosios įstaigos „Tariba“ vadovas 43 metų Linas Grikietis. Šiedu įtariamieji buvo suimti, bet teismo sprendimu po savaitės išleisti iš areštinės.

Šiai trijulei pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo.

STT sulaikė dar vieną ŠDRMC darbuotoją – Plėtros ir investicijų skyriaus vadovą Audrių Adomaitį. Viešiesiems pirkimams vadovavęs vyriškis penktadienį bus vedamas į teismą dėl kardomosios priemonės paskyrimo.

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro nutarimu ŠDRMC direktoriui ir jo artimiems giminaičiams paskirti laikini nuosavybės teisės apribojimai piniginėms lėšoms banko sąskaitose, nekilnojamajam turtui, automobiliams. Bendra turto vertė viršija 900 tūkstančių litų.

Lobo iš mašinų nuomos

M.Dėlkus buvo ilgai sekamas – STT agentai apie metus kruopščiai rinko įrodymus.

Pamažu išaiškėjo, jog šiauliečio aukso gysla galėjo būti pogrindinis automobilių nuomos verslas – ŠDRMC nuomojosi mašinas iš vadovo namiškių, giminaičių, draugų.

Tyrimo duomenimis, per pastaruosius penkerius metus į M.Dėlkaus ir su juo susijusių asmenų sąskaitas buvo pervesta per 0,75 mln. litų nuompinigių.

Įstaigos vadovas turėjo šių asmenų mokėjimo korteles ir prisijungimo prie banko sąskaitų duomenis, todėl galėjo didelę dalį šių pinigų išsigryninti bankomatuose.

Investavo į nekilnojamąjį turtą

Pro operatyvinių darbuotojų akis neprasprūdo, kad ŠDRMC nuolat sudaromos sąlygos viešųjų paslaugų pirkimų konkursus laimėti vienai ir tai pačiai įmonei – viešajai įstaigai „Tariba“.

Įtariama, kad ji galėjo būti įsteigta būtent M.Dėlkaus iniciatyva.

Užsitikrinusi nuolatines pajamas, įmonė Šiauliuose pirko nekilnojamojo turto – žemės sklypą greta M.Dėlkaus nuosavybės, miesto pakraštyje esančią aptvertą automobilių stovėjimo-pardavimo aikštelę su sargo nameliu.

Šiems pirkiniams įstaigos pinigų nepakako, todėl buvo naudojamos iš ŠDRMC direktoriaus už palūkanas skolintos lėšos. Yra įtarimų, kad ir buhalterinė apskaita buvo tvarkyta apgaulingai.

Paskaičiuota, kad įsigytas nekilnojamasis turtas kainavo daugiau kaip už 0,7 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.