Nuteista draugės kūdikį neatsargiai pražudžiusi plungiškė

Anksčiau tris kartus teistai Plungės gyventojai 22 metų Birutei Budginaitei už tai, kad ji atėmė svetimo trijų mėnesių kūdikio gyvybę, o po to dar apvogė jo motiną, 26 metų Renatą Tverijonaitę, skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė. Pridėti dar dveji metai kalėjimo už ankstesnius kriminalinius nusikaltimus. Klaipėdos apygardos teismas, perkvalifikavęs kaltinimą dėl kūdikio nužudymo, nusprendė, jog tai nebuvo  tyčinis nusikaltimas. Prokuratūra neatmeta galimybės skųsti nuosprendį.

B.Budginaitei už nusikaltimus skirta subendrinta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.<br>G.Pilaičio nuotr.
B.Budginaitei už nusikaltimus skirta subendrinta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jun 30, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:14 AM

Prieš pustrečių metų lapkričio pradžioje B.Budginaitė po išgertuvių su vaikinais Plungės rajone esančios sodininkų bendrijos „Babrungas“ namelyje mirtinai sužalojo savo krikštaduktę – R.Tverijonaitės trijų mėnesių dukrelę Ugnę. Pabėgusi iš motinos namų B.Budginaitė tame namelyje kurį laiką  gyveno su savo drauge R.Tverijonaite.

Siekdama nuslėpti nusikaltimą girta B.Budginaitė, motinai miegant, sužalotą kūdikį išnešė į mišką ir paslėpė sausų lapų krūvoje. Mergina net neįsitikino, ar jis jau miręs. Lauke jau buvo vėsoka – oro temperatūra siekė 4 laipsnius šilumos. Sunkiai sužalotas, bet galbūt dar gyvas kūdikis galėjo mirti nuo sušalimo.

Po to B.Budgnaitė grįžusi į draugės namus susišlavė ten rastus vertingesnius daiktus – nešiojamąjį kompiuterį, mobilųjį telefoną, fotoaparatą, rankinę. Susikrovusi mantą mergina iš nusikaltimo vietos paspruko dviračiu, kurį irgi pavogė  iš ją priglaudusios R.Tverijonaitės namų.

Kita dieną mergina sulaikyta Plungėje, motinos Liudmilos Budginienės namuose. Apkaltinta bejėgiškos būklės mažamečio vaiko nužudymu ji teisme aiškino, kad R.Tverijonaitės kūdikis kelis kartus netyčia iškrito jai iš rankų namuose ir po to, kai sužalotą nešė į mišką.

Teisiamoji sakė draugę apvogusi siekdama nukreipti dėmesį nuo savęs – galvodama tik apie save inscenizavo vagystę.

Prieš savaitę išgirdusi uostamiesčio prokurorės Dianos Baltrūnaitės-Petkevičienės siūlymą už tyčinį svetimo kūdikio nužudymą ją įkalinti penkiolikai metų B.Budginaitė pratrūko raudoti: „Kai jis iškrito man iš rankų, pamaniau, kad jau negyvas. Suvyniojau į rankšluostį ir nunešiau į mišką.“

B.Budginaitė negalėjo paaiškinti, kodėl nepažadino miegančios motinos, kodėl nekvietė greitosios medicinos pagalbos.

„Nenorėjau žudyti vaikelio“, – tardama paskutinį žodį teisme ašaras braukė kaltinamoji. Iš dalies ji pripažino savo kaltę, atsiprašė nukentėjusiosios. Tiesa, tai padarė tik paraginta šią bylą nagrinėjusios Klaipėdos apygardos teismo teisėjos Violetos Miliuvienės.

Narpliojant šios žmogžudystės aplinkybes V.Miliuvienei iškilo tam tikrų abejonių ne tik dėl B.Budginaitės nusikalstamų veiksmų pobūdžio, bet ir dėl R.Tverijonaitės vaiko patirtų galvos traumų. Nuspręsta patikslinti ankstesnes teismo medicinos ekspertų išvadas. Po kūdikio lavonėlio ekshumacijos jos pasikeitė teisiamosios B.Budginaitės naudai.

Pakartotinai ištyrę ekshumuotą kūnelį specialistai nustatė, kad kūdikis mirė nuo dviejų traumų – išmestas pradžioje viršugalviu, o kiek vėliau, tikriausiai, kai B.Budginaitė jį nešė į mišką, skruostu trenkėsi į kietą ir ribotą paviršių. Lūžus kaukolės pamato skliautui, kraujas išsiliejo į smegenis. Po kitos traumos kūdikiui buvo sulaužyti ir žandikauliai.

B.Budginaitė visą laiką aiškino, jog kūdikis jai netyčia iškritęs iš rankų. Pakartotinis sužalojimų tyrimas ir surengtas teisminis eksperimentas patvirtino, jog taip galėjo būti. Tačiau tiksliai nustatyti, kaip besiblaškanti girta mergina išmetė kūdikį iš rankų ant grindų – agresyviai, su jėga ar suklupusi kambaryje, užkliuvusi už kokio nors baldo – dabar jau neįmanoma.

Remdamasi ekspertų išvadomis V.Miliuvienė konstatavo, jog tai, kas vyko vėliau, neturėjo įtakos kūdikio gyvybei: „Pirminė ir pagrindinė jo mirties priežastis – sunkūs galvos kaulų sužalojimai, o ne kūno atšalimas. B.Budginaitės parodymai buvo nuoseklūs, draugės nesipyko, nebuvo jokio motyvo tyčia žudyti kūdikio. Galėjo būti taip, kaip nurodė teisiamoji.“

B.Budginaitei pateiktą kaltinimą perkvalifikavus iš tyčinio nusikaltimo į netyčinį, merginai už neatsargų nužudymą ir plėšimą skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė. Subendrinus ankstesnius Plungės ir Klaipėdos rajonų apylinkių nuosprendžius už vagystes ir sukčiavimą, plungiškei skirta galutinė šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

B.Budginaitė per neatsargumą nužudyto kūdikio motinai R.Tverijonaitei dar turėsianti sumokėti 70 tūkst. litų už moralinę žalą. Priteistas turtinės žalos atlygis siekia 16 tūkst. litų.

„Ji man sukėlė didžiulį skausmą visam gyvenimui, nesigaili dėl to, ką padarė, negaliu jai atleisti“, – kalbėjo į Klaipėdos apygardos teismą su antrankiais atvežta nukentėjusi R.Tverijonaitė.

Dėl B.Budginaitės kaltės savo pirmagimio netekusi plungiškė vėliau sulaukė kito vaiko. Šiuo metu ji irgi atlieka bausmę kalinimo įstaigoje.

Prokurorė D.Baltrūnaitė-Petkevičienė neatmeta galimybės skųsti Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį: „B.Budginaitė neįsitikinusi, ar kūdikis jau miręs, nunešė jį mišką ir paliko likimo valiai. Tokie jos veiksmai labiau panašūs ne į atsitiktinį nusikaltimą smarkiai susijaudinus, o į apgalvotą bejėgiškos būklės žmogaus nužudymą.“

B.Budginaitės advokatė Audronė Matiukienė džiaugėsi, kad jog kaltinimas dėl tyčinės žmogžudystės jos ginamajai buvo perkvalifikuotas į švelnesnį: „Mergina kūdikio tyčia nemėtė, netrankė jo. Paimtas ant rankų vaikas suspurdėjo ir iškrito. Buvo šiek tiek išgėrusi, gal suklupo arba paslido – kas dabar pasakys ? Ji labai mylėjo krikštaduktę, gailisi dėl to, kas atsitiko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?