Kamuolinių gaujos smogikui – dar vienas nuosprendis

Trečiadienį Kauno apygardos teismas padėjo tašką 2007 metais vykusioje istorijoje, kai Kamuolinių gaujos nariai prievartavo turtą iš verslininko Šarūno Valasevičiaus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 2, 2014, 10:03 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:13 AM

Nuosprendžius už šį nusikaltimą prieš trejus metus išklausė gaujos vadeiva Giedrius Janonis, pravarde Kamuolys, Deividas Čereška – Pyragėlis, Andrius Juodis – Gruzinas ir Marius Pilvelis.

Š.Valasevičius pasakojo matęs ir daugiau skriaudikų, tačiau 32 metų A. Butvilą atpažino tik tuomet, kai šis įkliuvo pareigūnams dėl pasikėsinimo nužudyti du žmones. Už šį nusikaltimą kaunietis jau nuteistas kalėti 10 metų.

Nors A.Butvila kaltę kategoriškai neigė, tikino su kitais gaujos nariais neprievartavęs turto, teismui užteko jo kaltės įrodymų. Kamuolinių auka tapęs verslininkas tiksliai atpažino savo skriaudiką, davė nuoseklius parodymus.

Už turto prievartavimą ketvirtą kartą teisiamam A.Butvilai Kauno apygardos teismas skyrė 6 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Ją subendrinus su anksčiau skirta, už grotų kaunietis praleis 13 metų.

Įkaitą talžė strypais, plėšė ausį

2007-ųjų spalio pradžioje Š.Valasevičius buvo pagrobtas daugiabučio namo, kuriame gyveno, laiptinėje. Į namus grįžtantį kaunietį užpuolė 4–6 policininkais prisistatę vyrai, surakino jį antrankiais, ant galvos užmovė maišą ir nutempė į lauke stovėjusį mikroautobusą.

Š.Valasevičius pasakojo buvęs nugabentas į nežinomą vietovę ir kalintas sodo namelyje. Grobikai savo auką žiauriai kankino, reikalavo atiduoti 100 tūkst. eurų, o vėliau – perpus mažesnę sumą. Kaunietis tikino nelaisvėje su maišu ant galvos ir surakintomis rankomis išbuvęs apie dvi paras.

„Mane daužė metaliniais strypais. Kad negalėčiau paeiti, kelius tyčia sudaužė. Replėmis karpė pirštus, plėšė ausį, bet ji kažkodėl neplyšo“, – apie kraupią egzekuciją pasakojo nekilnojamuoju turtu bei automobiliais prekiavęs kaunietis.

Banditai privertė Š.Valasevičių parašyti artimiesiems raštelį, kad šie perduotų reikalaujamą pinigų sumą. Netikėtai, ko gero, sužinoję, kad policija paskelbė pagrobto verslininko paiešką, pinigų taip ir negavę banditai nusprendė įkaito atsikratyti.

„Mane įmetė į automobilį, maniau, kad veža nužudyti. Nuvežę išmetė lauke ir metaliniu daiktu sulaužė koją. Netoliese pastebėjau pastato šviesas, mačiau pro odą išlindusį kojos kaulą, galvojau, nušliaušiu ar ne“, – teisme liudijo verslininkas.

Š.Valasevičiui pavyko išgyventi. Šliauždamas kaunietis vargais negalais pasiekė už kelių šimtų metrų buvusią degalinę, jos darbuotojai iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

Liepė dirbti ir dalytis pelnu

Gydydamasis Kauno klinikose Š.Valasevičius pasakojo sulaukęs ilgamečio draugo Olego V. vizito. Bičiulis klausinėjo, kodėl taip nutiko, sakė galintis padėti. Užuominomis verslininkui buvo leista suprasti, kad visas problemas išspręsti ir saugumą užtikrinti gali Kamuolinių gaujos atstovai.

Š.Valasevičiui liepta pagalvoti, ar sutiktų bendradarbiauti su banditais. Kol verslininkas svarstė ką daryti, nežinomi nusikaltėliai gatvėje užpuolė jo sūnų, peršovė koją ir sulaužė žandikaulį. Š.Valasevičius sakė esantis įsitikinęs, jog sūnus užpultas neatsitiktinai.

Iš ligoninės išleistą verslininką jo bičiulis Olegas V. 2008-ųjų žiemą savo automobiliu nuvežė į Kauno Panemunės rajone veikiantį restoraną, kuriame jau buvo susirinkę Kamuolinių gaujos nariai bei jų vadeiva G.Janonis – Kamuolys.

Nekilnojamuoju turtu prekiavusiam kauniečiui banditai iškėlė sąlygą: džiaugtis gyvenimu jis galėsiantis tik tuo atveju, jei banditams atiduos pusę gauto pelno.

„Jie man sakė: jeigu paaiškės, kad meluoju, nesidaliju pinigais, man bus labai blogai. Pirmasis pagrobimas pasirodys tik saldainiukas“, – teisme liudijo Š.Valasevičius.

Po mėnesio įvyko dar vienas susitikimas, kurio metu banditai pristatė savo gaujos narį, pravarde Uzbekas. Su juo verslininkas turėjęs bendrauti. Laikydamasis konspiracijos taisyklių šis veikėjas kauniečiui davė mobiliojo ryšio telefoną su SIM kortele, liepė bendrauti trumposiomis žinutėmis.

Iš anksto sutarus būsimų susitikimų vietą, Š.Valasevičiui į konspiracinį mobilųjį telefoną Uzbekas siųsdavo žinutę, kurioje buvo nurodomas laikas, o šis privalėjo atsakyti, jog kvietimą suprato. Sutartu laiku vyrai pasimatydavo.

Š.Valasevičius tikino, kad Uzbekas jam nuolat priekaištavęs, kad jis nieko nedirbantis ir nemokantis duoklės. Verslininkui liepta būti aktyvesniam, tačiau jis tikino negalėjęs dirbti, nes po patirtų sužalojimų sunkiai vaikščiojęs.

Įkaitą išgelbėjo banditų žioplumas

Š.Valasevičius teisme pasakojo, jog banditai kažkokiu būdu sužinojo, kad jo sugyventinė pardavė butą ir gavo 150 tūkst. litų. Tikriausiai pagalvoję, jog vergauti priverstas verslininkas be jų žinios sudarė sandorį ir nepanoro dalytis gautu pelnu, jie nusprendė kaunietį nubausti.

Kamuolinių gaujos atstovas liepė šiuos pinigus atiduoti, antraip nukentėsianti sugyventinės dukra. Neva jai bus kur kas blogiau, nei Š.Valasevičiaus sūnui, kuriam nusikaltėliai peršovė koją ir sulaužė žandikaulį.

Grasinimų pabūgęs verslininkas perdavė visą reikalautą sumą – 150 tūkst. litų. Jis sakė tik vėliau supratęs, kad staiga praturtėję gaujos nariai surengė puotą, o jos metu nusprendė jį dar kartą pagrobti.

2009-ųjų vasario pradžioje Š.Valasevičiui skubiai liepta atvažiuoti prie vienos Kauno degalinių, nes esą būtina vykti į susitikimą su gaujos lyderiais aptarti turtinių reikalų.

Kai verslininkas atvyko į nurodytą vietą, čia jo laukė Kamuolinių gaujos nariai, tarp kurių buvo ir A.Butvila. Jie  atėmė iš Š.Valasevičiaus  pistoletą, kitą ginklą įrėmė į šoną ir įgrūdo žmogų į „Audi“ markės automobilį tamsintais stiklais ir liepė sumokėti 10 tūkst. eurų „baudą“. Verslininkas buvo nuvežtas į Rokų gyvenvietę, ten įgrūstas į kitą transporto priemonę – krovininį „Mercedes Benz“ markės mikroautobusą.

Š.Valasevičiui tik dėl laimingo atsitiktinumo pavyko ištrūkti. Mikroautobusui užklimpus kamuoliniai smogikai įkaitui liepė sėsti prie vairo, o patys ėmė stumti transporto priemonę. Kai mikroautobusas pajudėjo iš vietos, laisvę atgavęs Š.Valasevičius juo nurūko tiesiai į policijos komisariatą. Pasak teisėsaugininkų, kaunietį pagrobę banditai buvo apgirtę, todėl leido įkaitui sėsti prie vairo.

„Gaujos bosai patys to nedaro, suranda pusgalvius, kurie vykdo“, – lrytas.lt žurnalistui sakė du kartus įkaito dalią patyręs kaunietis Š.Valasevičius.

Banditų kerštas – rūgštimi subjaurotas moters veidas

Prieš Kamuolinių gaują parodymus teisme drąsiai davęs kaunietis sakė patyręs, ką reiškia susidurti su nuožmiais banditais.

2009 metų gruodžio 8-osios vakarą Kauno centre, prie Karaliaus Mindaugo prospekto ir Maironio gatvės sankryžos, buvo užpulta jo gyvenimo draugė.

Iki šiol nenustatytas vyriškis moteriai į veidą šliūkštelėjo rūgšties. Sunkiai sužalota moteris ilgai gydyta Kauno medicinos universiteto klinikose, jai teko iškęsti net 18 operacijų.

„Išpuolį prieš mano žmoną tiesiogiai sieju su šia byla. Prieš tai policijoje vyko akistata su Kamuolinių gaujos nariais, ten sulaukiau grasinimų. Po savaitės ar dviejų gatvėje rūgštimi buvo apipilta Gintarė. Padariniai baisūs, veidas liko be odos, o gijimo procesas labai ilgas“, – lrytas.lt žurnalistui sakė Š.Valasevičius.

Konfliktas naktiniame klube virto skerdynėmis

A.Butvila liūdnai pagarsėjo 2011 metų sausį, kai apsiginklavęs peiliu ir pistoletu Kaune prie naktinio klubo „Exit“ pasikėsino nužudyti du jaunuolius. Dėl vieno nukentėjusiojo gyvybės medikams teko rimtai pakovoti, antrasis nukentėjo mažiau.

Konfliktas kilo, kai naktiniame klube šokęs brigados „Geležinis vilkas“ žvalgas Linas Stasiulevičius netyčia ranka užkliudė ten pramogavusį vieną gaujos vadeivų A.Juodį – Gruziną.

Įkaušęs karys bandė Gruzino atsiprašyti, tačiau susikalbėti nepavyko, klube garsiai grojo muzika. Po kelių akimirkų 25-erių L.Stasiulevičius sulaukė A.Juodžio smūgio kumščiu į veidą ir nugriuvo.

Draugą puolė ginti kartu  į klubą atvykęs jo bendraamžis Ignas Kanapeckas, jis smogė Gruzinui į veidą.

Naktinio klubo apsaugos darbuotojai visus tris muštynių dalyvius išprašė į lauką. Pažeminimą patyręs Kauno šešėlinio pasaulio veikėjas Gruzinas savaip suvokiamą garbę nusprendė ginti savo metodais. Jis kažkam paskambino telefonu, netrukus prie naktinio klubo atvyko peiliu ir pistoletu ginkluotas A.Butvila.

Grumtynių metu I.Kanapeckui peiliu smogta į krūtinę, pataikyta į širdies sritį. Vaikinas liko gyvas tik laiku suteikus medicinos pagalbą.

Jo draugui, naktiniame klube netyčia Gruziną užkliudžiusiam karo žvalgui L.Stasiulevičiui, peiliu sužalota koja, durta į pilvą.

Abu vyrai išgyveno tik medikų dėka.

A.Butvilos noras – ką nors užmušti

A.Butvila nusikaltimą, už kurį teismas jam atseikėjo 10 metų nelaisvės, įvykdė vos spėjęs ištrūkti į laisvę. Jis buvo sulaikytas dėl vagystės, o paleistas iš areštinės tik parą sugebėjo ištverti nenusikaltęs.

Iki Kamuolinių gaujos nario sulaikymo jo pokalbių slapta klausęsi pareigūnai užfiksavo itin keistą A.Butvilos skambutį greitosios pagalbos stočiai.

„Noriu ką nors užmušti. Ką man dabar daryti?“ – praėjus daugiau kaip savaitei po dviejų vaikinų sužalojimo telefonu kalbėjo A.Butvila.

Kamuolinių gaujos smogikų lyderiui A.Juodžiui – Gruzinui inkriminuojamas tik viešosios tvarkos pažeidimas. Jis kaltinamas tuo, jog klube L.Stasiulevičiui smogė kumščiu į veidą, mušėsi išėjęs į lauką.

Už šį nusikaltimą Gruzinas buvo nuteistas, tačiau laisvės neprarado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.