Pareigūnai neprisiima kaltės dėl daugiavaikės motinos žūties

Klaipėdos rajono apylinkės teismas baigia nagrinėti baudžiamąją bylą dėl tarnybos pareigų neatlikimo – tuomet nesulaukusi pagalbos girto vyro buvo nužudyta keturių vaikų motina. Byloje liko pasakyti baigiamąsias kalbas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 2, 2014, 3:14 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:30 AM

Kaltinimai pateikti Klaipėdos rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Operatyvaus valdymo grupės specialistui 37 metų Vygandui Vitkauskui ir vyresniajam budėtojui 31 metų Robertui Ražauskui.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad tragedijos dieną – pernai vasario 11-ąją – V.Vitkauskas ir R.Ražauskas budėjo Klaipėdos rajono policijos komisariate. Prieš 19 val. gavę „C“ kategorijai priskirtą pranešimą apie užregistruotą įvykį, jie tinkamai nesureagavo į moters pagalbos šauksmą ir į Lūžgalių kaimą laiku neišsiuntė policijos pajėgų patikrinti informacijos.

Tąkart bendrajam pagalbos centrui skambinusi moteris sakė, kad jos vyrui teismo sprendimu yra uždrausta artintis prie jos, tačiau jis veržiasi į namus, kuriuose yra mažamečių vaikų.

Įvykių atomazga kraupi – keturių vaikų motina žiauriai nužudyta.

Už tarnybos pareigų neatlikimą numatoma bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Klaipėdos apygardos teismas vasarį paskelbė nuosprendį savo žmonos žudikui 38 metų Povilui Valeikai – jis pasiųstas už grotų šešiolikai metų. Nuosprendis buvo apskųstas, bet nuteistojo skundas atmestas.

„Kaltės tikrai nepripažįstu, atlikau savo pareigą“, – po teismo posėdžio Gargžduose trečiadienį sakė V.Vitkauskas. Tokios pačios nuomonės yra ir R.Ražauskas.

Vyrai teisme aiškino, kad tą dieną Klaipėdos rajone buvo daug įvairių įvykių, o budėjo tik vienas patrulių ekipažas.

Drevernoje moteris kvietėsi pagalbos dėl smurto artimoje aplinkoje, Derceklių kaime neblaivus sutuoktinis brovėsi į savus namus. Jį teko gabenti į komisariatą. Užregistruotas eismo įvykis – pagal išankstinę informaciją iš įvykio vietos bandė pasprukti neblaivus vairuotojas.

Teko tirti dar du pranešimus – dėl galimų nusikaltimų gyventojai kreipėsi tiesiai į Gargždų policiją.

Apie konfliktą Valeikų namuose Klaipėdos rajono pareigūnai gavo informaciją iš Bendrojo pagalbos centro. Neva moteris norėjo, kad ją sujungtų su Gargždų policija, bet tai nebuvo padaryta.

Kaltinamieji aiškino, kad pagal gautą pranešimą jie suprato, jog pažeista kardomoji priemonė – nesiartinti prie savo žmonos turintis vyras to nepaisė. Jie su moterimi patys nekalbėjo, todėl negalėjo pasitikslinti aplinkybių, pajusti skambinusios nuotaiką, gresiantį pavojų.

Pagal gautą informaciją jie neturėjo teisinio pagrindo perkvalifikuoti pranešimo į aukštesnę kategoriją, kai į įvykio vietą vykstama nedelsiant.

Posėdyje taip pat buvo pažymėta, kad tądien gargždiškiai kreipėsi pagalbos į Klaipėdos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Dieną ji buvo suteikta, o vakare klaipėdiečiai padėti nebegalėjo.

Nesulaukusi pagalbos keturių vaikų motina buvo žiauriai nužudyta.

Ji buvo mušama į veidą ir kitas kūno vietas, jai nurauta plaukų. Negana to, P.Valeika, kuriam po tragedijos nustatytas beveik 2 promilių girtumas, per prievartą pražiodė žmoną ir supylė didelį kiekį alkoholio. Ūmiai apnuodyta moteris nebegalėjo pasipriešinti.

Išpuolio metu visi keturi Valeikų vaikai buvo namuose.

Pranešimai apie smurtą šioje šeimoje buvo registruojami nuo 2009 metų. Keletą kartų P.Valeika buvo vežamas į policiją, įpareigojamas gyventi atskirai. Tačiau teisme vyras imdavo atgailauti, o žmona prašydavo jį išleisti, kadangi jis vienas išlaikydavo šeimą.

Kaltinamų policininkų gynėjai mano, kad pareigūnai padarė daugiau, negu priklauso pagal instrukcijas.

Baigiamosios kalbos bus sakomos rugsėjo pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.