Klaipėdoje - sąvadautojų ir sekso vergių akistata

Švedijos teisme nuosprendžius už sąvadavimą išgirdę šiauliečiai Saulius Jonaitis, Ruslanas Tancerevas ir Renaldas Kumpis už grotų neišbuvo nė pusmečio. Bet Lietuvoje jiems gresia kur kas griežtesnės bausmės, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jul 12, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:04 AM

Atlikę Švedijoje skirtas bausmes trys šiauliečiai sugrįžo į Lietuvą neįsiminę pamokų svetimoje šalyje – jie tas pačias merginas, kurias buvo išgabenę į Stokholmą, vėl įžūliai verbavo dirbti prostitutėmis, prievartavo iš jų turtą.

Dabar kaltinamieji su savo aukomis susitiko Klaipėdos apygardos teisme.

Policijos pareigūnų sučiuptiems sąvadautojams 29-erių R.Tancerevui ir metais jaunesniam jo bičiuliui S.Jonaičiui antrankiai buvo uždėti prieš dvejus metus.

Dar vienas į prekybą žmonėmis ir prostituciją įsisukęs jų sėbras šiaulietis R.Kumpis slapstosi – policija paskelbė jo paiešką.

Gundė dirbti šokėjomis

Šiauliečiai Klaipėdoje gyvenančią 20-metę V.L. prieš ketverius metus įkalbinėjo už gerą atlyginimą padirbėti šokėja Švedijos naktiniuose klubuose.

Prižadėję aukso kalnus vyrai į prostitucijos liūną įtraukė ir dvejais metais jaunesnę jos draugę K.U., kilusią iš Pagėgių.

Apie darbą, kurį reikės dirbti Švedijoje, sąvadautojai iš pradžių net neužsiminė.

Merginas jie palaužė naudodami psichinę prievartą – pasakė, kad žino, kur jos gyvena, niekur nedings, turės važiuoti kartu.

S.Jonaitis pareiškė, kad šitaip bus geriau ir vienos merginos mažamečiam vaikui.

2011 metų birželio 8-ąją S.Jonaitis, R.Tancerevas ir R.Kumpis pastarojo automobiliu „Volvo V 40“ lengvatikes nuvežė į Rygą.

Tą pačią dieną visi keltu nuplaukė į Stokholmą.

Merginos buvo apgyvendintos nuomojamame bute.

Atsipeikėjusios netylėjo

Porą savaičių Švedijos sostinėje praleidusioms lietuvėms linksminti švedų šokiais neteko, joms buvo liepta teikti lytines paslaugas už dyką.

Sulaukusios grasinimų, kad su jomis bus susidorota, jei bandys kam nors skųstis arba sprukti, merginos suprato patekusios į sekso vergiją.

Apgaule anapus Baltijos išgabentos draugės Stokholme spėjo aptarnauti apie 40 šiauliečių surastų klientų. Po to ne juokais išsigandusios merginos nusprendė nebetylėti – kreipėsi į Švedijos policiją.

Pradėję sekti sąvadautojus iš Lietuvos švedų pareigūnai juos sulaikė nuomojamame bute, kur gyveno merginos.

Per kratą ten rasta 10 tūkst. 300 kronų (apie 4000 litų). Šiauliečiai, aišku, neprisipažino, kaip gauti pinigai. Nenustačius jų kilmės, viskas buvo palikta merginoms.

Už grotų nepamiršo savo aukų

Stokholme už sąvadavimą suimti vyrai buvo nuteisti palyginti švelniomis laisvės atėmimo bausmėmis – nuo 4 iki 6 mėnesių.

Maža to, jos dar ir buvo sutrumpintos. Švedų iš sekso vergijos išvaduotos lietuvės po kurio laiko sėkmingai grįžo namo, bet tuo ši istorija nesibaigė.

Atlikę švedų skirtą bausmę sąvadautojai merginų nepamiršo – grįžę namo vėl prie jų kabinėjosi, siūlė pamiršti nuoskaudas ir užsiimti ta pačia veikla – prostitucija. Bet į laisvę išplasnojusios plaštakės nesutiko.

Tada vyrai ėmė kalbėti griežčiau – aiškino, kad juos švedų policijai įskundusios merginos neva sužlugdė planus, paleido vėjais svetimus pinigus.

Tokioms netikėlėms dabar likusi vienintelė išeitis – kompensuoti „bendro verslo“ nuostolius, gal net ir baudą sumokėti.

Siekė atgauti pinigus

Įžūlūs sąvadautojai iš merginų kaulijo pinigų už visas kelionės išlaidas – apie 32 tūkst. Švedijos kronų (apie 12 tūkst. 400 litų pagal to meto Lietuvos banko valiutų kursą).

S.Jonaičiui labiausiai knietėjo išlupti tuos pinigus. Vos ištrūkęs iš kalėjimo jis skambinėjo vienai merginai, reikalavo grąžinti „skolą“ už kelto bilietus, buto nuomą, maisto produktus, skelbimus internete.

Reketininku virtęs sąvadautojas S.Jonaitis draugėms piršo, jo manymu, protingiausią ir lengviausią išeitį – vėl kartu vykti ten, kur jos galėtų lengvai užsidirbti krūvą pinigų ir sugrąžinti visas skolas.

S.Jonaitis lenkė merginas važiuoti atgal į Švediją, kad jos pagal sąvadautojų suraitytą „skolų grafiką“ vėl vykdytų jų valią – už lėkštę sriubos ir duonos riekę teiktų intymias paslaugas klientams.

Vėl patupdyti už grotų

Primygtinai verčiamos vergauti draugės neištvėrė. Viena mergina pasiskundė policijai, kai „darbdavys“ Saulius vėl ją persekioja, vis kartoja: „Niekur tu nedingsi, pagalvok apie tėvus, vaiką.“

Sąvadautojai greitai sužinojo, kur gultai yra kietesni – Švedijos ar Lietuvos areštinėse.

Šiauliuose sučiuptas S.Jonaitis blaškėsi kaip liūtas, nepakluso pareigūnams – teko jį raminti ašarinėmis dujomis.

Trijulei pateikti kaltinimai dėl prekybos žmonėmis panaudojus apgaulę ir siekiant pelnytis iš prostitucijos.

S.Jonaitis dar kaltinamas turto prievartavimu, neteisėtu kito asmens tapatybės dokumento įgijimu.

Švedijoje iš prostitucijos lobsta ir daugiau lietuvių – prekeivių žmonėmis. Tenykštė rinka yra didesnė, sekso paslaugų įkainiai – dvigubai didesni.

Stokholmas ypač traukia Šiaulių nusikaltėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.