Kam atiteko buvusio Seimo nario Vito Matuzo fondo parama?

Buvęs Seimo narys Vitas Matuzas labdaros ir paramos fondą "Paramos iniciatyvos" įsteigė norėdamas pasipelnyti. Tokius kaltinimus trečiadienį Vilniaus apygardos teisme buvusiam politikui pateikė prokuratūra. Prokurorai teigė nustatę, jog dar būdamas Seimo nariu, V.Matuzas iš fondo pasisavino 58 tūkstančius litų.

V.Matuzas teigė, jog jam pateikti kaltinimai neatitinka tikrovės.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Matuzas teigė, jog jam pateikti kaltinimai neatitinka tikrovės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jul 23, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:13 PM

Šiuo  metu vienoje užsienio bendrovėje komercijos direktoriumi dirbantis V.Matuzas kategoriškai neigė jam pateiktus kaltinimus.

"Visi kaltinimai laužti iš piršto ir aš jokiu būdu jų nepripažįstu“, - po teismo posėdžio sakė buvęs Seimo narys. Jis teigė norintis padėkoti veikėjų grupei, kuri „suorganizavo tokį mano gyvenimo tarpsnį. Man jis labai įdomus ir džiaugiuosi galėdamas pasimokyti visai naujų dalykų“. Šios grupės V.Matuzas kol kas neįvardino – tam esą bus laiko vėliau.  Kartu su juo teisiamas ir lobistas Andrius Romanovskis. Kaltinime teigiama, jog A.Romanovskis neteisėtais būdais darė įtaką V.Matuzui registruojant Seime įstatymų pataisas. 

Šioje byloje minimas ir organizacijos „Drąsinkime ateitį“ direktorius Edmondas Babenskas. Jis savo vardu įregistravo paramos fondą, kuriam prokurorų teigimu, iš tiesų vadovavo V.Matuzas. E.Babenskas sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, padėjo atskleisti nusikaltimus ir kaltinimų išvengė.

Prokuroro teigimu, 2009 metų pavasarį V. Matuzo ir E.Babensko įsteigtas fondas „Paramos iniciatyvos“ turėjo remti pagyvenusiais ir neįgaliais asmenimis besirūpinančias organizacijas, tačiau dalis paramai skirtų pinigų atiteko pačiam V.Matuzui bei jo politinei savireklamai. Byloje teigiama, kad įregistruoti šį fondą padėjo valstybės tarnautoju laikomas lobistas A. Romanovskis. Jis Seimo nariui elektroniniu paštu atsiuntė fondo steigimo dokumentų pavyzdžius. Nuo 2009-ųjų gegužės iki 2011-ųjų gruodžio pabaigos veikęs fondas įvairiems verslininkams išsiuntė prašymus skirti paramą. Tokį prašymą yra gavę verslininkai Visvaldas ir Irena (jau mirusi) Matijošaičiai, „Lietuvos geležinkeliai“, dar kelios žinomos bendrovės. Bene didžiausią - 35 tūkstančių litų paramą V.Matuzo įsteigtam fondui skyrė bendrovė „JTI Marketing and Sales“. Skirti pinigų šiam fondui jos vadovą įkalbėjo A. Romanovskis. Kaltinime teigiama, jog V.Matuzas nurodė E.Babenskui išgryninti dalį paramui skirtų pinigų ir perduoti jam. Fondo vadovas iš skirtingų bankomatų Vilniuje paėmė ir tuomečiui Seimo nariui perdavėi 26,4 tūkstančio litų. Vėliau E. Babenskas nurodė fondo „Paramos iniciatyvos“ buhalterei iš fondo sąskaitos į organizacijos „Drąsinkime ateitį“ sąskaitą pervesti 38,7 tūkstančio litų. Vėliau išgrynino ir V.Matuzui perdavė 31,6 tūkstančio litų. Byloje teigiama, jog 2011 metų rudenį V.Matuzas iš jo reikalus tvarkiusio E.Babensko reikalavo ir paėmė kyšį – 2010 litų kainuojantį fotoaparatą. Taip esą buvo atsilyginta už tai, kad Seimo narys jo įkurtai įstaigai „Drąsinkime ateitį“ surado rėmėjų. Lapkričio 10-osios popietę fotoaparatas jam buvo perduotas Seime. V.Matuzas yra buvęs Panevėžio meras, todėl fondas „Paramos iniciatyvos“ parėmė įvairias pagyvenusių ir neįgalių žmonių organizacijas, kaimų bendruomenes bei parapijoms Panevėžyje, Panevėžio ir Radviliškio rajonuose.

Teisme paiaškėjo, jog kai kuriems paramos gavėjams dalį gautų pinigų vėliau teko grąžinti V.Matuzui. 2011 metais Radviliškio rajono Sidabravo bendruomenė rengė bėgimą V.Matuzo taurei laimėti. politiko  įsteigtas fondas šiam renginiui skyrė ir į bendruomenės sąskaitą pervedė 4 tūkstančius litų. Tačiau bendruomenės pirmininkė buvo įspėta, jog pusę šios sumos vėliau teks grąžinti Seimo nariui. Po kurio laiko Panevėžyje, prie prekybos centro „Babilonas“ su bendruomenės pirmininke Vanda Vaškevičiūte susitikusi V.Matuzo sekretorė iš moters atsiėmė 2 tūkstančius litų. Esą – tai išlaidos už degalus, kurie buvo išnaudoti organizuojant renginį. V.Matuzas po teismo posėdžio aiškino, jog pareigūnų apklausta bendruomenės pirmininkė pakeitė parodymus, o byloje liko tokie, kokių reikėjo prokurorams. A.Romanovskis kaltinamas tuo,. kad už paramą V.Matuzo įsteigtam fondui pažadėjo bendrovei „JTI Marketing and Sales“ Seime prastumti jiems naudingus įstatymų projektus, susijusius pinigų plovimo prevencija. Šio įstatymo pakeitimai esą buvo naudingi ir A.Romanovskio atstovaujamoms draudimo asociacijoms. Atstovaudamas Lietuvos radijo ir televizijos asocacijąi, jis per V.Matuzą įsiūlė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus.

A.Romanovskis kaltinimų taip pat nepripažįsta. Jis teigė pasijutęs, kaip Franco Kafkos romano "Procesas" veikėjas.  „ Buvo toks Josifas K., kurį vieną rytą nežinomi agentai jam nežinomoje byloje areštavo, pateikė jam nežinomus kaltinimus ir žmogus visą procesą bandė sau atsakyti į klausimą, už ką jis yra kaltinamas. Aš irgi neturiu atsakymų į šį klausimą“. Trečiadienį prokuroras perskaitė kaltinimus, o kaltinamieji parodymus turėtų duoti lapkričio mėnesį. Šioje byloje planuojama apklausti 38 liudytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.