Igorio Tiomkino nužudymo byloje sulaikytas įtariamasis

Kai žudiko kulkos pakirto vieną buvusios „Vilniaus brigados“ vadeivų Igorį Tiomkiną, policijos pareigūnai vėl prisiminė nusikaltėlių gaujas. Ar banditų tarpusavio karai jau virto istorija? Į šį klausimą visą šį laiką po žmogžudystės bandė atsakyti pareigūnai.

Įtariamasis H.Margenis.<br>ELTA nuotr.
Įtariamasis H.Margenis.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-08-03 09:18, atnaujinta 2018-02-11 13:55

Lrytas.lt šaltiniai policijoje patvirtino, kad suimtas I.Tiomkino nužudymo įtariamasis Henrikas Margenis. Jis anksčiau dirbo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kontržvalgybos skyriaus viršininku. H.Margenis ilgą laiką palaikė ryšius su „Vilniaus brigados“ nariais per Dovydą Kaplaną.

Po I.Tiomkino nužudymo pareigūnų žvilgsniai nukrypo būtent į H.Margenį.

Tiesa, kokia H.Margenio rolė šioje istorijoje - kol kas neaišku. Greičiausiai jis nešovė į I.Tiomkiną.

Tačiau manoma, kad šioje istorijoje kažkaip figūruoja ir Maskvoje gyvenantis milijardierius Dovydas Kaplanas. Šis veikėjas kurdavo nusikalstamus planus, o juos įgyvendindavo B.Dekanidzė ir I.Tiomkinas.

1994 metų VRM pažymoje nurodoma, kad H.Margenis „Vilniaus brigados” nariams 1992-aisiais buvo aukštą postą užimantis „savas žmogus”. Jis su nusikalstama grupuote, kaip teigiama pažymoje, bendravo per Dovydą Kaplaną. Su juo bendravo ir I.Tiomkinas.

Policijos pareigūnai daugiau nei dvi savaites slėpė sulaikę H.Margenį.

Nušautas prie daugiabučio

Igoris Tiomkinas keturiais šūviais iš nugaros buvo nušautas greta daugiabučio laiptinės Trinapolio g. Maždaug vidurnaktį laiptinės link su moterimi ėjusį vyrą pakirto keturios kulkos.

Namo gyventojai vėliau sakė, kad nutilus šūviams nakties tamsą perskrodė moters riksmas.

Nors į I.Tiomkiną pataikė keturios kulkos, jis dar kurį laiką buvo gyvas. Į nusikaltimo vietą atvažiavus greitosios pagalbos medikams vyras mirė.

Žudikas paspruko iš karto, vos tik baigė šaudyti. Jo pėdsakų buvo ieškoma su tarnybiniais šunimis, tačiau nesėkmingai.

I.Tiomkinas buvo vienas pagrindinių praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje Lietuvoje siautėjusios organizuotos nusikalstamos grupuotės „Vilniaus brigada" vadeivų.

Timocha buvo pagrindinio „Vilniaus brigados" lyderio Boriso Dekanidzės patikėtinis. Po B.Dekanidzės mirties 1994-aisiais jis ilgą laiką slapstėsi užsienyje, bet buvo sugautas ir perduotas Lietuvai. Nuteistas 10 metų kalėti, paleistas anksčiau laiko 2004-aisiais. Anksčiau vyras gyveno prabangiai, važinėdavo naujais, Latvijoje registruotais automobiliais.

Teisme atsidūrė dėl šuns

2007 metais dėl  „Vilniaus brigados“ vadeivos šuns  teisiamųjų suole atsidūrė sostinės 5-ojo policijos komisariato tyrėjas Petras  Klimavičius. Jis nuteistas  dėl  dokumento suklastojimo ir piktnaudžiavimo tarnyba. Buvo įtariama, kad policijos pareigūnas suklastojo protokolus ir klaidingai nurodė, kad ne I.Tiomkinas, o kitas vyras vedžiojo Stafordšyro terjerą. 

Dar 2005-ųjų rudenį į policiją kreipėsi moteris. Ji pranešė, kad I.Tiomkino augintinis užpuolė jos šuniuką. Pareigūnai dėl to pradėjo tyrimą.

„Auginau du šunis. Kadangi dažnai darbo reikalais nebūdavau namuose, juos vedžiodavo mano pažįstami, samdydavau profesionalius dresuotojus“, – tada teismo posėdyje pasakojo  I.Tiomkinas. Buvo teigiama, kad šunį vedžiojo Andrejus Kondrackis, tačiau vyro teisme apklausti nepavyko - jis buvo nužudytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.