Vagišius prancūzas nori kalėti ne Lietuvoje, o savoje šalyje

Jaunas prancūzas, apvogęs savo draugių tėvus, nuteistas kalėti vienerius metus ir aštuonis mėnesius. Jis norėtų bausmę atlikti gimtojoje šalyje. Tačiau tuomet nukentėjusieji gali nesulaukti kompensacijų už prarastą turtą.

J.D.Maillardas teisme tikino, jog vogė tik dėl to, kad išgyventų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
J.D.Maillardas teisme tikino, jog vogė tik dėl to, kad išgyventų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Aug 8, 2014, 5:20 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:18 AM

Į Klaipėdos apylinkės teismą išklausyti nuosprendžio atvesdintas 21 metų Jeanas Davidas Maillardas buvo neblogai nusiteikęs. Tačiau išgirdus, kokia bausmė jam paskirta, šypsena nuo veido dingo.

Teisme ši baudžiamoji byla buvo išnagrinėta pagreitinto įrodymų tyrimo tvarka. Tam pritarė ir kaltinamasis, viską pripažinęs ir gailėjęsis dėl savo poelgio, ir posėdžių salėje nepasirodę nukentėjusieji.

Jauno prancūzo žavesiui neatsispyrusi klaipėdietė buvo smarkiai nuvilta: į jų tėvų namus pakviestas ir garbingai sutiktas galimas pretendentas į žentus nesnaudė – apvogė jos artimuosius.

J.D.Maillardas su viena jauna klaipėdiete D. susipažino Kaune, naktiniame klube. Po kelių dienų jie atvyko į uostamiestį, nes prancūzą pasisvečiuoti pakvietė ir dar viena klaipėdietė D.

K. tėvai išvyko atostogauti, jaunoji pora liko namuose ir ruošėsi į svečius pas D. Kai mergina nuėjo į vonią, J.D.Maillardas įsmuko į jos tėvų miegamąjį ir susišlavė vertingus daiktus, rastus prie lovos stovinčiuose spintelėse.

Jam pavyko nugvelbti 10 tūkst. litų vertės auksinį pakabuką, dvi kaltas 40 centimetrų ilgio aukso grandinėles, kainuojančias 8500 litų, auksinį žiedą, kitokių juvelyrinių dirbinių ir 2820 eurų. Bendra patirta žala – 30 tūkst. 29 litai.

Vagystės laikas – šių metų balandžio 11-osios vakaras.

Po to pora autobusu išvažiavo pas D., gyvenančią privačiame trijų aukštų name. Čia visi gėrė alkoholinius gėrimus, merginos apsvaigo ir užmigo, o svečias išliko blaivaus proto.

Ir vėl sumanė panašiai pralobti. Vėl susirado merginos tėvų miegamąjį – numanė, kad moterys papuošalus dažniausiai laiko miegamuosiuose, o juvelyriniai dirbinius lengva paslėpti drabužių kišenėse ir parduoti.

Nuojauta prancūzo neapgavo – miegamajame jis rado nišą, o joje ant lentynėlių buvo išdėlioti papuošalai.

Jis nugvelbė auksinį papuošalų komplektą – auskarus ir žiedą, kainuojančius 16570 litų, dar vieną perpus pigesnį papuošalų komplektą – kaklo vėrinį, apyrankę ir auskarus iš geltonojo ir baltojo aukso, grandinėlę, pakabuką, pasiėmė ir 2000 litų. Merginos tėvai dingusius vertingus daiktus įvertino beveik 42 tūkst. litų.

Tuomet pažadino K. ir su ja nuėjo miegoti į kitą kambarį, kuris buvo paruoštas porai.

Su drauge vėl nuvykęs į Kauną prancūzas beveik viską užstatė lombarde ir gavo 7000 litų. Po to linksmai leido dienas – gyveno viešbutyje. Neparduota liko tik grandinėlė su pakabuku. Ją išsivežė į Rygą ir lombarde pardavė už 135 eurus. Kaip pats tikino, nė vieno papuošalo sau nepasiliko.

Tačiau lengvu gyvenimu mėgavosi nebeilgai. Prancūzijos pilietis buvo sulaikytas ir jau tris mėnesius leidžia už grotų.

Teisme J.D.Maillardas savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi dėl to, ką pridarė.

„Neturėjau tikslo pavogti tuos daiktus. Taip pasielgiau, nes buvau kvailas. Labai gailiuosi, noriu atsiprašyti draugės ir jos šeimos, gaila, kad jie į teismą neatėjo, - kalbėjo prancūzas. - Aš nepaėmiau visko, kas ten buvo. Mano tikslas buvo ne praturtėti, o išgyventi“.

Vaikinas žadėjo atlyginti visus abiejų šeimų patirtus nuostolius.

Į teisėjos klausimą, ar turi kokią nors specialybę, kaltinamasis atsakė teigiamai; esą jo darbas – klientų aptarnavimas.

J,D.Maillardas aiškino, kad kurį laiką gyveno Lisabonoje, bet ten nesurado darbo ir išleido visas santaupas. Buvo nemažai girdėjęs apie Lietuvą, todėl nusprendė geresnio darbo ieškoti čia: esą manė, kad jam pravers gimtoji prancūzų ir anglų kalba, kuria lengvai šneka.

Vaikinas neigė, kad Lietuvoje stengėsi ieškoti turtingų tėvų dukterų, esą taip susiklostydavo savaime. Pažintis jis dažniausiai užmegzdavo internetu.

„Elgiausi negerai, neteisingai, kvailai. Dabar kiekvieną rytą prabudęs kartoju – tu kvailys. Niekada nenustosiu gailėtis. Teisinga, kad aš esu čia – kaltinamųjų suole. Jei turėčiau galimybę sugrąžinti savo gyvenimą kelis mėnesius atgal, niekada taip nebepasielgčiau. Norėčiau bausmę atlikti Prancūzijoje. O tuomet grįžti į doros kelią“, - gavęs paskutinį žodį kalbėjo J.D.Millardas.

Kyla abejonių, ar J.D.Millardas kalbėjo nuoširdžiai. Prancūzijoje paskelbta jo paieška. Vaikinas paaiškino, kad ten pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nelegalaus čekio.

Jį norėtų matyti ir Kroatijos teisėsaugininkai.

„Ten iš vieno viešbučio paėmiau kelis man nepriklausančius daiktus“, - sakė Klaipėdoje nuosprendžio laukiantis Prancūzijos pilietis.

Iš viso J.D.Maillardas turės atlyginti nukentėjusiems klaipėdiečiams daugiau kaip 35 tūkst. litų turtinės žalos. Kai kuriuos papuošalus pavyko atrasti lombarduose dar neparduotus ir grąžinti savininkams.

Apvogti žmonės nenorėtų, kad nuteistasis būtų išvežtas kalėti į gimtinę, nes nežinia, kaip tuomet reiktų išreikalauti patirtą žalą. Gali belikti gaudyti vėją laukuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.