Biržų siaubūno nesujaudino jam paskelbtas nuosprendis

Biržų kelių siaubūnu pramintas Alvaras Jonikas išgirdo teismo nuosprendį. Jis 6 metams ir 2 mėnesiams neteks laisvės, nes girtas vairavo automobilį, per avariją užmušė moterį, o po to pabėgo.

A.Jonikas (antrame plane) nuosprendžio išklausyti į teismą atėjo su draugu, savo žygių dalyviu A.Drevinsku.<br>A.Švelnos nuotr.
A.Jonikas (antrame plane) nuosprendžio išklausyti į teismą atėjo su draugu, savo žygių dalyviu A.Drevinsku.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 9, 2014, 10:03 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:09 AM

Teismo nuosprendžio 24-erių A.Jonikas laukė laisvėje. Jis penktadienį į teismą atėjo lydimas savo draugo 18-mečio Almonto Drevinsko, rašo „Lietuvos rytas".

Gerokai už draugą aukštesnis teisiamasis eidamas į salę tylomis slėpėsi už jo nugaros. Klausydamasis nuosprendžio A.Jonikas neištraukė rankų iš kelnių kišenių.

Neturtinę žalą sumažino

Teismo sprendimu A.Jonikas ne tik turės atlikti bausmę atvirojo tipo kolonijoje. Jam atimta teisė trejus metus vairuoti automobilį.

Taip pat nuteistasis turės sumokėti 70 tūkstančių litų neturtinės žalos žmonos netekusiam Virginijui Čepuliui.

Likęs vienas auginti paauglę dukrą, V.Čepulis prašė teismo priteisti 250 tūkstančių litų neturtinės žalos.

Tačiau teisėja, skyrusi mažesnę sumą, paaiškino, kad netyčiniais veiksmais padaryta neturtinė žala būna mažesnė nei padaryta tyčia.

Paliko mirštančią moterį

A.Joniko auka praėjusių metų birželį tapo 44-erių biržietė Ina Čepulienė. Moteris Vytauto gatvėje kelkraštyje į savo automobilį krovė prekybos centre nusipirktas prekes.

Tuo metu gatve dideliu greičiu atlėkė A.Joniko vairuojamas automobilis „Volkswagen Golf“ ir trenkėsi į I.Čepulienės mašiną.

Po to A.Jonikas išlipo iš mašinos ir pabėgo. Jis be pagalbos paliko mirštančią I.Čepulienę ir sužalotus du savo draugus – šiuo metu jau pilnametystės sulaukusį A.Drevinską ir vieną nepilnametį vaikiną.

Policija paskelbė pabėgėlio paiešką, tačiau po kelių dienų jis pats prisistatė į policiją. Jį buvo leista suimti trims mėnesiams. Tačiau po mėnesio teismas patenkino suimtojo prašymą ir paleido jį į laisvę.

Buvo motyvuojama tuo, kad A.Jonikas pats prisistatė į policiją ir nesirengia toliau slapstytis.

Sukūrė pasaką apie klajones

Pareigūnams, o vėliau ir teisme A.Jonikas pasakojo neįtikėtiną istoriją apie tai, kad po avarijos ištiktas šoko ėjo, kur akys mato.

Kuriam laikui net buvo praradęs sąmonę. Atsipeikėjo tik Biržų girioje. Ten neva ir klaidžiojęs, kol po kelių dienų sutiko grybautoją. Šis paskolinęs savo telefoną, kad paklydėlis galėtų paskambinti tėvams.

Teisme prokurorė sakė, kad prieš pabėgdamas iš avarijos vietos A.Jonikas prašė savo keleivių, jog vienas jų prisiimtų kaltę, o kitas tai patvirtintų. Todėl pabėgdamas iš avarijos vietos biržietis puikiai suvokė, ką daro.

Prokurorė teigė, kad avarijos padarymo metu A.Jonikas buvo apsvaigęs dvigubai – nuo alkoholio ir narkotikų. Tačiau teismui pritrūko įrodymų, kad prieš avariją vairuotojas būtų vartojęs narkotinių medžiagų.

Beje, A.Jonikas anksčiau buvo dešimt kartų baustas administracine tvarka: du kartus už narkotikus, o likusios baudos skirtos už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Netiki, kad kalėjimas išauklės

Tardamas paskutinį žodį teisiamasis atsiprašė nukentėjusios šeimos narių, tačiau tas atsiprašymas nuskambėjo neįtikinamai.

Į nuosprendžio paskelbimą atėjęs žuvusios moters tėvas Petras Gabulas sakė, kad avarijos kaltininkas nebuvo atėjęs į jų namus, nepareiškė užuojautos, neatsiprašė.

Priešingai, padaręs avariją A.Jonikas, automobilyje garsiai skambant muzikai, tarsi didvyris su draugais važinėjo po Biržus.

„Nemanau, kad kalėjimas tą žmogų pakeis. Kad tik pinigus mokėtų ir padėtų vienam likusiam tėvui užauginti dukrą.

Mergaitė yra tokio amžiaus, kad jai reikia motinos“, – vakar pasibaigus teismui kalbėjo P.Gabulas.

Sulaukė bausmės už kvailą pokštą

Prieš išklausydamas nuosprendį dėl padarytos avarijos ir joje žuvusios moters A.Jonikas jau buvo išklausęs nuosprendį dar vienoje byloje.

Ten jis buvo kaltinamas įžeidimu, mažamečio tvirkinimu ir disponavimu pornografine medžiaga.

Šį nusikaltimą jis padarė praėjus vos trims mėnesiams po tragiškos avarijos. Tąsyk A.Jonikas kartu su savo draugu A.Drevinsku užėjo pas vieną nepilnametę merginą. Ten rado miegantį neblaivų jauną vaikiną.

Svečiai nutarė smagiai papokštauti. Jie miegančiajam nuskuto antakius, nukirpo blakstienas ir išpaišė ūsus. Paskui liepė 9 metų vaikui, kad šis savo lyties organą įgrūstų taip papuoštam miegančiam vyrukui į burną. Vaikas paklausė.

Sumanymo autoriai visą veiksmą filmavo telefonu. Filmuotą siužetą jie planavo įkelti į internetą, tačiau nesuspėjo.

Už tai A.Jonikui teismas skyrė bausmę – vienus metus laisvės apribojimo ir 50 valandų neatlygintino darbo socialinės globos įstaigose. Panašiai buvo nubaustas ir A.Drevinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.