Ieškomiausi banditai Lietuvoje: žudikai, sukčiai ir politikas

Lietuvos ir Rusijos Federacijos teisėsaugai suėmus Romą Zamolskį, pareigūnai gali atsikvėpti ramiau. Lietuvos pareigūnai turi ilgą ieškomiausių nusikaltėlių sąrašą, tačiau šis banditas buvo pavojingiausias.

Policijos skelbiami ieškomiausi asmenys.<br>Policijos departamento nuotr.
Policijos skelbiami ieškomiausi asmenys.<br>Policijos departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 21, 2014, 2:00 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 5:41 PM

Dabar Lietuvos policijos ieškomiausių sąraše likę nusikaltėliai pagal savo grėsmę yra praktiškai vienodi – niekas iš jų nekėlė tokio baisaus pavojaus, kaip R.Zamolskis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Edvardas Šileris sakė, kad suradus vieną ar kitą svarbų žmogų, ieškomiausiųjų nusikaltėlių sąrašas koreguojamas.

„Tačiau nėra taip, kad kol nerandame pirmo sąraše, antro neieškome. Visiems tuo pačiu metu teikiame maksimalų dėmesį“, – sakė patyręs pareigūnas.

E.Šileris neslepia – Rusijoje pričiuptas R.Zamolskis buvo pats baisiausias. Kitų banditų septynetuko paieškoje atliekami aktyvūs veiksmai, vienose bylose yra užčiuopti pėdsakai, kitose – kol kas nėra nieko ypatingo.

„R.Zamolskis unikalus tuo, kad jis buvo aktyvus ir įtartas žudymais. Iš esmės, jo buvimas laisvėje kėlė labai didelį pavojų visuomenei.

Kiti įtariamieji ieškomi taip pat už sunkius nusikaltimus, nužudymus. Tačiau laisvėje jie nėra aktyvūs. Šiuo metu mes nežinome tokio žiauraus paieškomo nusikaltėlio, kuris galėtų gatvėje išsitraukti automatą ir pradėti šaudyti“, – sakė E.Šileris.

Ieškomiausi – septyni

Policijos departamentas viešai skelbia Lietuvos teisėsaugos aktyviausiai medžiojamus nusikaltėlius. Trečiadienį iš sąrašo panaikinus R.Zamolskio nuotraukas, jų liko septyni.

„Šių žmonių paieškai atliekami aktyviausi veiksmai ir skiriama daugiausia resursų ir mūsų dėmesio“, – patikino E.Šileris.

Kai kurios pavardės jame figūruoja jau ne vienerius metus. Lietuvos pareigūnai dėl įtarimų žmogžudystėmis ieško Algirdo Aleksos, Gedimino Kiečio ir Algirdo Geležiaus.

63 metų A.Aleksa įtariamas 2008 metais iš medžioklinio šautuvo nušovęs savo sugyventinę. Vyras taip pat sužalojo sugyventinės motiną ir dukterį. Po nusikaltimo vyras išėjo iš namų ir dingo kaip į vandenį. Pareigūnai iki šiol apie jį neturi jokių žinių.

24 metų G.Kietis kaltinamas 2009 m. spalį dalyvavęs žmogaus mirtimi pasibaigusiose muštynėse prie Kauno klubo „Metelica“. Muštynėse nukentėjęs 29 metų Vytenis Girnius mirė. Tuomet nuo teisėsaugos spruko ne tik G.Kietis, bet ir jo draugas Andrius Gelčius.

Po trejų metų A.Gelčius buvo sulaikytas Ispanijoje. 2013 metų spalį stojęs prieš Lietuvos teismą, jis buvo išteisintas dėl žmogžudystės. Teismas jauną vyrą pripažino kaltu tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir skyrė pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę.

Slapstosi buvęs politikas

Buvęs Kalvarijos tarybos narys A.Geležius, vadovavęs miestelio Liberalų demokratų partijos skyriui, nėra pripažinęs 1994-ųjų pavasarį nužudęs du Kalvarijos gyventojus - Raimondą Akelį ir Zenių Valinčių.

Du kartus dėl dviejų žmogžudysčių išteisintam A.Geležiui teismas prieš dvejus metus skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

A.Geležius Apeliaciniame teismo salėje nepasirodė ir dingo iš teisėsaugos akiračio. Be to, vyras buvo kaltinamas ne tik žiauriai nužudęs du žmones, bet ir bandęs papirkti pareigūną, kad jis aktyviai netirtų bylos – siūlė 20 tūkst. litų kyšį.

Kalvarijos gyventojai R.Akelis ir Z.Valinčius mįslingai dingo 1994-ųjų balandį. Nusikaltimo liudininkai pareigūnams teigė, jog įtariamų žmogžudysčių metu iš A.Geležiaus motinos namų dingo 16 tūkst. litų, kurie priklausė A.Geležiaus broliui.

A.Geležius, į pagalbą pasikvietęs tris bičiulius iš Kauno, panoro susigrąžinti pavogtus pinigus. Jis įtarė, kad juos pasisavino R.Akelis ir Z.Valinčius. Vyrai buvo pagrobti gatvėje ir įgrūsti į automobilį.

Prie Kalvarijos apylinkėse esančio ežero abu vyrai buvo pririšti prie medžio ir negailestingai mušami. Po to A.Geležius su bendrais iškasė duobę ir liepė į ją lipti abiem aukoms.

R.Akelis ir Z.Valinčius buvo nušauti ir subadyti medžiokliniu peiliu.

Ieškomi sukčiai ir žudikai

Linijaus Motiejūno nuo 2000 m. ieškoma dėl sukčiavimo. Jis kartu su bendrininkais kaip organizuotos grupės narys, manipuliuodamas pridėtinės vertės mokesčio mokėjimu ir susigrąžinimu, apgaule įgijo daugiau kaip 4 milijonus litų.

Ieškomiausiųjų sąraše ne vienerius metus figūruoja ir įtariami Medininkų žudikai – 1960 metais gimęs Česlavas Mlynikas, 1968 metais gimęs Aleksandras Ryžovas ir 1966 metais gimęs Andrejus Laktionovas.

Kaltinamajame akte teigiama, kad 1991 metų liepos 30 dieną SSRS vidaus reikalų ministerijos Vidaus kariuomenės Rygos ypatingosios paskirties milicijos būrio vadas Č.Mlynikas subūrė organizuotą grupę.

Šios grupės nariai taip pat buvo Rygos ypatingosios paskirties milicijos būrio milicininkai A.Laktionovas, A.Ryžovas ir Konstantinas Michailovas (Jis Lietuvoje nuteistas iki gyvos galvos, tačiau nuosprendį yra apskundęs).

Atvykę į Lietuvą Č.Mlynikas ir jo gaujos nariai liepos 31 dieną nužudė septynis Medininkų muitinės poste budėjusius policijos ir muitinės pareigūnus.

Nustatyta, kad Č.Mlynikas, A.Ryžovas ir A.Laktionovas saugiai gyvena ir dirba Rusijoje. Lietuva ne kartą kreipėsi į šią valstybę su prašymu išduoti juos mūsų šalies teisėsaugininkams, tačiau prašymai atmetami.

2013 m. pabaigoje Medininkų žudikų byla perduota teismui. Kaltinamieji bus teisiami už akių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?