Dembaviškę gyvą sudeginusius budelius nudžiugino aukos artimieji

Trečiadienio popietę Panevėžio apygardos teismo didžiausioje posėdžių salėje vos tilpo žmonės – liudytojai, žurnalistai, aukos ir teisiamųjų artimieji. Juos visus čia sukvietė pirmasis didžiulį atgarsį visuomenėje sukėlusios 17-metės dembaviškės pagrobimo, išžaginimo ir nužudymo bylos posėdis.

Panevėžyje pradėta nagrinėti žiauraus nužudymo Dembavoje byla.<br>A.Švelnos nuotr.
Panevėžyje pradėta nagrinėti žiauraus nužudymo Dembavoje byla.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 3, 2014, 1:13 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 10:08 AM

Į teismo salę abu kaltinamieji – 34 metų panevėžietis Julius Jakubaitis ir 23 metų Panevėžio rajono gyventojas Deividas Antanaitis buvo atvesti konvojaus pareigūnų. Abu kaltinamieji veidus dengė sportinėmis kepurėmis su snapeliais, o J.Jakubaitis ant jos dar buvo užsimaukšlinęs ir bluzono gobtuvą. Kepurių nusiimti jie nesiteikė net į teismo salę įžengus teisėjų kolegijai.

Galvas panarinę stikliniame aptvare sėdintys abu teisiamieji atkuto tik teisėjams ėmus nagrinėti klausimą, ar šios bylos teismo posėdžius daryti viešus, ar – uždarus. Nagrinėti bylą neviešuose teismo posėdžiuose pageidavo ne tik nužudytos merginos artimieji, jų advokatai ir valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras, bet ir J.Jakubaitis su D.Antanaičiu. Pageidavimą, kad posėdžiai būtų uždari ir juose negalėtų dalyvauti žiniasklaidos atstovai, jie išpyškino abu kartu.

Trumpai pasitarusi teisėjų kolegija nusprendė šią didelį atgarsį turėjusią bylą nagrinėti už uždarų durų. Žiniasklaidos atstovai galės dalyvauti tik skelbiant nuosprendžio rezoliucinę dalį. Taip teisėjai nusprendė atsižvelgdami ne tik į proceso dalyvių pageidavimą, bet ir į tai, kad bus paviešintos nepilnametės aukos privataus gyvenimo detalės, kalbama apie lytinį nusikaltimą.

Nepilnametę jėga įgrūdo į automobilį

Visą Lietuvą sukrėtęs nusikaltimas įvykdytas beveik prieš metus, 2013 metų rugsėjo 21-osios  rytą.

Šeštadienis, maždaug 6 val. ryto. Visą naktį ieškoję nuotykių naktiniame Panevėžyje, apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų J.Jakubaitis ir D.Antanaitis, važiuodami pasiskolintu iš J.Jakubaičio brolio automobiliu „Volkswagen Passat“, Aukštaičių gatvės gale esančioje autobusų stotelėje pamatė sėdinčią šviesiaplaukę merginą – 17-metę Dembavos kaimo gyventoją Eveliną D.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji jėga įsisodino nepilnametę į J.Jakubaičio vairuojamą automobilį ir ėmė vežioti ją po Panevėžį, Dembavą.

Apie 6 val. 15 min. pagrobėjai nusivežė merginą į nuošalią vietą už Dembavos medelyno, prie Nevėžio upės netoli Vyčių kaimo. Kaltinamieji ten septyniolikametę prigąsdino, sumušė ir išprievartavo. Smulkutė nepilnametė jiems pasipriešinti nepajėgė.

Maždaug valandą praleidę paupyje, nusikaltėliai auką įmetė į automobilio bagažinę ir vėl išvažiavo.

Auka prašė BPC pagalbos

Vežama automobilio bagažinėje Evelina D. sugebėjo pagrobėjų nepastebėtu mobiliojo ryšio telefonu kelis kartus paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC). Ji paaiškino buvusi pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama bagažinėje. Išsigandusi mergina prašė gelbėti, nes ją vežantys vaikinai ketina ją nuskandinti.

Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems surasti žalios spalvos automobilio „Volkswagen Passat“, kuriuo buvo vežama mergina, nepavyko, o BPC nesugebėjo nustatyti merginos buvimo vietos pagal jos mobiliojo telefono signalus.

Pokalbį nutraukė dūmai

Per tą laiką D.Antanaičio vairuojamas automobilis pasiekė prie Velžio seniūnijos Keravos kaimo esantį nedidelį Daumėnų mišką. Ten kaltinamieji nepilnametę dar kartą sumušė, išrengė nuogai ir vėl ją išprievartavo. Po to, slėpdami padarytus nusikaltimus, padegė automobilį, kurio bagažinėje buvo uždaryta Evelina D.

Mergina dar kartą spėjo prisiskambinti į BPC. Paskutinis jos pokalbis su operatore nutrūko, kai dembaviškė pasakė jaučianti degėsių kvapą ir ėmė kosėti.

Rūkstantį automobilį po kelių valandų pamatė miško keliuku einantys žmonės ir pranešė BPC. Atskubėję pareigūnai visiškai sudegusio automobilio bagažinėje rado apanglėjusį kūną.

Į žudikų paieškas buvo mesta daugybė policijos pareigūnų. Panevėžio pareigūnams padėjo ir Pakruojo policijos komisariato kolegos. Paaiškėjo, kad sudegęs automobilis oficialiai priklauso Pakruojo gyventojui. Tačiau jau netrukus buvo išsiaiškinta, kad neseniai šį „Volkswagen Passat“ nupirko panevėžietis, J.Jakubaičio brolis. Užblokuotą apie nusikaltimo vietą teritoriją naršantys policininkai netrukus jau žinojo įtariamųjų vardus, pavardes ir kaip jie atrodo.

Tą pačią dieną skirtingose vietose netoli Panevėžio pareigūnai sučiupo pėsčiomis einančius J.Jakubauską ir D.Antanaitį. Jie buvo purvini, šlapi ir apsvaigę.

Per visą ikiteisminį tyrimą abu jie vertė kaltę vienas kitam.

Mirė kančiose

Teismo medicinos ekspertų teigimu, bejėgiškos būklės, negalėdama išsigelbėti Evelina D. buvo nužudyta kankinamai ir itin žiauriai. Ji mirė dusdama nuo dūmų ir ugnies sukelto karščio, patirdama dideles fizines ir dvasines kančias.

J.Jakubaičiui ir D.Antanaičiui pareikšti kaltinimai, kad jie, veikdami bendrininkų grupe, būdami apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, vartodami fizinį smurtą, atėmė nepilnametei laisvę, demonstruodami akivaizdžią jėgų persvarą ir grasindami pavartoti bei pavartodami fizinį smurtą, taip atimdami nukentėjusiajai galimybę priešintis, prieš jos valią lytiškai su ja santykiavo, o vėliau, siekdami nuslėpti šiuos nusikaltimus, itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės Eveliną D.

Už tai kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Abu – daug kartų teisti

Abu dembaviškės žudikai daug kartų teisti. D.Antanaitis nuo 2007 metų teistas 6 kartus (svetimo turto pagrobimas, plėšimas, neteisėtas įsibrovimas į svetimą būstą, neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis, neteisėtas disponavimas elektronine mokėjimo priemone, sukčiavimas).

J.Jakubaitis teistas 4 kartus. Du teistumai dėl svetimo turto pagrobimo jau išnykę, 2012 metais jis teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, o šiemet balandį išgirdo nuosprendį dėl vagystės iš alaus baro ir savo žmonos sumušimo. Moteriai nuo jo smūgių net lūžo nosis. Teismas jam skyrė 3 metus nelaisvės, tačiau nuosprendis dar neįsiteisėjęs. Savo kaltę J.Jakubaitis ir dėl vagystės, ir dėl sutuoktinės sumušimo neigė, o nuosprendį išklausė šypsodamasis.

Rado liepsnojantį automobilį

„Aš ją pirmoji radau. Šeštadienio rytą važiavau į savo ūkį ir pamačiau miške ant keliuko liepsnojantį automobilį“, – žurnalistams pasakojo prieš metus siaubingo nusikaltimo liudytoja tapusi panevėžietė Ona Vėbrienė. Moteris puikiai pamena ir laiką, kai vos pamačiusi liepsnose paskendusį automobilį paskambino į BPC, – buvo 8 val. 9 minutės.

Moters BPC darbuotoja ėmė klausinėti, koks tai automobilis, tačiau ji negalėjo pasakyti valstybinio numerio, nes šis buvo nukritęs nuo automobilio. Ji dar pastebėjo, kad automobilio durelės buvo atidarytos.

„Tada man pasakė, kad čia greičiausiai tas automobilis, kurio jau ieškoma“, – prisiminė O.Vėbrienė. Ji savo automobiliu nuvažiavo prie pagrindinio kelio, sulaukė labai greitai atlėkusių policijos pareigūnų ir juos palydėjo į gaisravietę, netrukus čia suvažiavo ugniagesių ir greitosios pagalbos automobiliai.

Tik vėliau O.Vėbrienė sužinojo, kad tapo kraupaus nusikaltimo liudytoja. Moters nuomone, jei nusikaltėliai automobilį būtų palikę ne ant keliuko, vedančio į jos ūkį, o pasukę į kitą miškelio pusę, nuošalioje vietoje sudegintas automobilis galėjo būti surastas ir po savaitės - ten mažai kas vaikšto.

„Po to įvykio ten buvau tik porą kartų“, – sakė panevėžietė, netrukus netoliese įkurtą ūkį, kuriame augino medelius, pardavusi.

Evelina ruošėsi emigruoti

„Mano šeimai Evelina buvo tarsi dukra – labai geras ir malonus vaikas“, – laukdama savo eilės liudyti teisme sakė panevėžietė Daiva Juškienė. Jos sūnus 2,5 metų draugavo su savo bendraamže dembaviške. Minėto vaikino šeimos namuose Klaipėdos gatvėje Evelina D. praleisdavo daug laiko.

Jaunuoliai planavo bendrą ateitį. Pasak D.Juškienės, jie laukė, kol merginai spalio pradžioje sueis 18 metų, ir netrukus po to ketino kartu išskristi dirbti ir gyventi į Didžiąją Britaniją. Pora ketino mokytis nuotoliniu būdu.

Šiltai prisimindama sūnaus draugę, D.Juškienė papasakojo apie pranašišką epizodą, nutikusį maždaug mėnuo iki nelaimės. „Rugpjūčio mėnesį Evelina atvažiavusi pas mus pasakojo, kaip į jų namo langą atsitrenkė ir ant žemės nukrito paukštelis. Ji, išbėgusi į kiemą, jį parsinešė į namus, įdėjo į dėžutę, abu su broliuku girdė iš pipetės, maitino. Mergina dar rūpinosi, ar paukštelį pavyks išgydyti,“ – pamena pokalbį panevėžietė.

Ji tuomet paauglei paaiškino, kad tai negeras ženklas, kažkokia nelaimė beldžiasi į Evelinos namus, tačiau čia pat nuramino, kad galbūt šis ženklas pranašauja garbaus amžiaus jos giminaičio mirtį. Moteris net baisiausiame sapne neįsivaizdavo, kad vos po mėnesio teks apraudoti pačią Eveliną.

Nusikaltimo išvakarėse Evelina D. taip pat laiką leido pas savo panevėžietį draugą, o apie 21 val. išskubėjo į maršrutinį autobusą, pasakiusi, kad ketina važiuoti namo, į Panevėžio priemiestyje esantį Dembavos kaimą.

Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad septyniolikametė nusprendė, užuot grįžusi namo, su draugėmis važiuoti į naktinį klubą. O ankstų rytą ją, Aukštaičių gatvėje stotelėje laukiančią autobuso, ir pastebėjo apsvaigę nuotykių ieškotojai J.Jakubaitis ir D.Antanaitis.

Ašaras braukdama D.Juškienė žurnalistamas pasakojo, kad apie Evelinos D. žūtį sužinojo šeštadienio rytą. Šeima patyrė didžiulį šoką, merginos mylimajam reikėjo medikų pagalbos. Vaikinas tik dabar, praėjus metams po draugės mirties, pradeda atsigauti. Jis išvyko gyventi į užsienį. 

Artimieji atsitvėrė tyla

„Norėčiau visiems palinkėti neatsidurti mūsų vietoje“, – trumpai tepasakė į posėdžių salę atėjusi Evelinos D. močiutė Elvyra Subienė. Ji sakė, kad šeima iki šiol nepajėgia atsigauti po ją ištikusios tragedijos.

Sudegintos merginos motina Ilona Kielienė taip pat nepanoro bendrauti su žurnalistais. Prieš keletą mėnesių ji vietos laikraščiui teigė, kad jų šeimos gyvenimą dukters žūtis sugriovė negrįžtamai. Ji yra kirpėja, tačiau po tragedijos sakė beveik nepajėgianti dirbti. Ir teismui buvo pateikti dokumentai apie Evelinos D. motinos sušlubavusią sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.