Šauksmas teisme: aš išplėščiau jiems širdį

„Jei galėčiau, tiems žudikams širdį išplėščiau“, – tokie žodžiai vakar nuskambėjo Panevėžio teisme. Prieš jį stojo 17-metės Evelinos, kuri prieš metus buvo pagrobta, išžaginta ir nužudyta, budeliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2014-09-04 08:26, atnaujinta 2018-01-20 01:27

Išplėšti širdį žudikams, kurių bylą vakar nuspręsta nagrinėti uždaruose posėdžiuose, troško panevėžietė Daiva Juškienė.

Pakviesta liudyti teisme ji nuolat braukė ašaras. Moteris puikiai pažinojo teisiamųjų auką – jos sūnus pustrečių metų draugavo su Evelina, rašo „Lietuvos rytas“.

Planavo išvykti į užsienį

„Tragedijos išvakarėse – pernai rugsėjo 20-ąją Evelina svečiavosi mūsų namuose.

Apie 9 valandą ji išėjo, žadėjo važiuoti namo.

Mano vyresnioji duktė ją palydėjo iki autobuso“, – pasakojo D.Juškienė.

Moteris sakė, kad Evelina su jos sūnumi ketino praėjusių metų spalio 10-ąją keliauti į Liverpulį. Ten jiems jau buvo surastas darbas.

Jaunuoliai planavo iškeliauti iš Lietuvos iš karto po to, kai tik spalio 7-ąją mergina sulauks pilnametystės.

„Ji buvo nuostabi mergaitė. Mane vadindavo tetulyte. Atėjusi visada pakštelėdavo į skruostą. Mėgdavo apsikabinti, galvą padėti ant peties. Man ji buvo tarsi duktė“, – verkdama kalbėjo moteris.

Tragedijos pranašas?

D.Juškienė prisiminė, jog likus mėnesiui iki mirties Evelina papasakojo, kad į jos namų langą atsitrenkė paukštelis.

Mergina išlėkė į kiemą ir paėmė jį, bandė palesinti.

„Ji sakė mananti, kad paukštelis neliks gyvas. Tada jai pasakiau, kad į langą atsitrenkęs ir žuvęs paukštis reiškia didelę nelaimę, mirtį šeimoje.

Tačiau tada niekas nenujautė, kad tai buvo pačios Evelinos mirties pranašas“, – kalbėjo liudininkė.

Sugniuždė dvi šeimas

D.Juškienė sakė, kad jos šeima iki šiol negali atsigauti po tragedijos.

Apie draugės mirtį sužinojusį vaikiną ištiko šokas – jam prireikė medikų pagalbos.

Kenčiantį savo sūnų motina buvo išsiuntusi pas gimines į užsienį, tačiau jam buvo sunku pamiršti tragediją. Šiuo metu vaikinas gyvena ir dirba Anglijoje.

Praėjus kone metams po draugės nužudymo jos sūnus pradeda pamažu atsigauti.

Nukentėjusiosios – Evelinos motina ir močiutė – sakė, kad po šeimą ištikusios tragedijos iki šiol negali atsigauti.

„Niekam nelinkėčiau patekti į tokią situaciją, kokioje mes atsidūrėme“, – ištarė nužudytos merginos močiutė Elvyra Subienė.

Žudikai atsikvėpė

Lietuvą sukrėtusios 17-metės Dembavos gyventojos Evelinos žudikai bus teisiami uždaruose posėdžiuose. Taip nusprendė teisėjų kolegija, trečiadienį atvertusi nepilnametės pagrobimu, išžaginimu ir žiauriu nužudymu kaltinamų dviejų jaunų vyrų bylą.

Vakar visų garsios bylos dalyvių – prokuroro, nukentėjusiųjų ir kaltinamųjų – nuomonė sutapo vienu klausimu: teismo posėdžiai turėtų vykti už uždarų durų.

Savo veidą po kepure ir gobtuvu slėpę teisiamieji – 34-erių panevėžietis Julius Jakubaitis ir Panevėžio rajono gyventojas 23 metų Deividas Antanaitis lengviau atsikvėpė, kai žurnalistų būrys paliko salę.

Budeliai savo kaltę neigia

J.Jakubaitis ir D.Antanaitis kaltinami tuo, kad praėjusių metų rugsėjo 21 dieną būdami apsvaigę nuo alkoholio ir narkotikų jėga įsisodino į automobilį „Volkswagen Passat“ 17-metę Eveliną D. Nusikaltėliai ją 6 valandą pamatė stotelėje laukiančią autobuso.

Iš pradžių pagrobėjai savo auką keliolika minučių vežiojo Panevėžio miesto bei Dembavos gyvenvietės gatvėmis.

Paskui Savanorių gatve ją nuvežė į nuošalią vietą, esančią už Dembavos medelyno sodų, prie Nevėžio upės. Ten grasindami ir mušdami privertė jiems paklusti – išprievartavo.

Negalinčią pasipriešinti savo auką jie kankino beveik valandą. Po to, jau šiek tiek po 7 valandos ryto, nusikaltėliai jėga įgrūdo Eveliną į automobilio „Volkswagen Passat“ bagažinę.

Apsvaigusiems nusikaltėliams buvo negana. Jie sumuštą ir išžagintą merginą bagažinėje nusivežė į Daumėnų mišką, esantį prie Keravos kaimo.

Ten grasindami ir mušdami išrengė nuogai ir vėl prievartavo. Paskui vėl ją įgrūdo į mašinos bagažinę.

Apie 8 valandą, norėdami paslėpti savo nusikaltimą, žagintojai žiebtuvėliu padegė automobilį. Jo bagažinėje gulinti septyniolikmetė užtroško ir sudegė.

Bylą tyrusio prokuroro Donato Skrebiškio teigimu, teisiamieji pripažįsta, jog bendravo su Evelina. Bet dėl pateiktų kaltinimų pagrobus, išžaginus ir nužudžius merginą jie savo kaltę neigia.

Išvydo liepsnojančią mašiną

Vakar į teismą liudyti iškviesta panevėžietė Ona Vėbrienė sakė negalinti pamiršti to, ką pamatė ankstų praėjusių metų rugsėjo 21-osios rytą.

Apie 8 valandą važiuodama miško keliuku į savo ūkio medelyną ji išvydo liepsnojantį automobilį.

„Mašina stovėjo tiesiog ant keliuko ir buvo paskendusi liepsnose. Jos bagažinė buvo pravira, numeris pusiau nukritęs.

Tuo metu net negalėjau įtarti, kas guli bagažinėje.

Iš karto paskambinau bendruoju pagalbos telefonu. Manęs paklausė, kokia tai mašina.

Paskui sužinojau, kad būtent jos ieškojo policija“, – prisimindama netolimus įvykius moteris vis griebėsi už širdies.

Ji pridūrė, kad mašina buvo padegta nuošalioje vietoje. Prieš kurį laiką į tą pačią vietą banditai buvo atsivežę ir sumušę vieną Panevėžio verslininką.

„Jei tie mergaitės žudikai dar būtų pasukę šoniniu keliuku, tos sudegusios mašinos dar mažiausiai savaitę niekas nebūtų suradęs“, – kalbėjo žiauraus nusikaltimo kulminaciją mačiusi O.Vėbrienė.

Moteris sakė, kad tą rytą policijos pareigūnai žaibiškai atvyko į nusikaltimo vietą. Tačiau jie patys nerado, kaip atvažiuoti prie degančios mašinos.

„Aš nuvažiavau prie pagrindinio kelio ir juos atlydėjau į mišką“, – kalbėjo moteris.

Mergina užduso nesulaukusi pagalbos

Mirti vežama Evelina dar bandė išsigelbėti – ji mobiliuoju telefonu paskambino Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatorėms ir paprašė pagalbos.

Mergina pasakė, kokios markės ir spalvos yra automobilis, kuriame ji įkalinta. Tačiau nežinojo, kur yra vežama. Nusikaltėlių auka tapusi septyniolikmetė spėjo pasakyti, kad ją išžagino ir veža paskandinti.

Buvo skubiai išsiųsti keli policijos ekipažai, tačiau jiems nepavyko surasti nurodyto automobilio. Evelina maždaug pusvalandį su pertraukomis kalbėjosi su BPC operatore.

Nepilnametė vis prašė ją išgelbėti. Vienu metu bagažinėje uždaryta mergaitė pasakė, kad jaučia dūmų kvapą. Ji ėmė kosėti ir po kiek laiko nutilo. Netrukus į BPC paskambinusi moteris pranešė, kad miške pamatė liepsnojantį automobilį.

Įtariamus nusikaltėlius J.Jakubaitį ir D.Antanaitį pareigūnai sulaikė tą pačią dieną. Jie keliavo į namus pėsčiomis skirtingais keliais.

Purvini, sušlapę nusikaltėliai atsidūrė areštinėje. Po šios nelaimės paaiškėjo, kad BPC negalėjo nustatyti vietos, iš kurios skambinama, jei skambintojo telefone nebuvo SIM kortelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.