Pedofilijos burbulo pūtėjai papustė padus

Įkandin Neringos Venckienės iš Lietuvos pabėgo ir aktyvi tariamo pedofilijos skandalo kurstytoja Olga Girdauskienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 6, 2014, 2:30 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:45 PM

Supratusi, kad ikiteisminis tyrimas dėl poveikio Laimutės Stankūnaitės mažametei dukteriai nėra nutrauktas, o ji pati gali sėsti į teisiamųjų suolą, O.Girdauskienė dingo iš Lietuvos.

„Nebegaliu daugiau čia likti, pedofilų klanas persekioja“, – taip savo išvykimą į Rusiją kaimynams Garliavoje paaiškino O.Girdauskienė.

Nespėjo net apklausti

Ikiteisminis tyrimas O.Girdauskienės, Vytauto Kedžio ir onkologės Laimos Plėšnienės atžvilgiu buvo pradėtas netrukus po Andriaus Ūso išteisinimo pirmosios instancijos teisme 2012 m. gruodį.

V.Kedys dėl melagingų parodymų davimo jau nuteistas, L.Plėšnienei, išsižadėjusiai savo pasakojimo apie matytas vyndėmes ant A.Ūso lyties organo, pavyko išsisukti, o Kedžių kaimynė O.Girdauskienė iki šiol net nebuvo apklausta.

Kaip „Lietuvos rytui“ sakė ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Kauno apylinkės prokurorė Renata Oželienė, įtarimus šioje byloje ji ketino pareikšti ne tik O.Girdauskienei, bet ir kitiems Kedžių bei Venckų šeimų atstovams.

Jie, kaip teigė liudytojai, prisidėjo prie mergaitės „auklėjimo“ – nuolat jai kartodavo, ką reikia pasakoti gatvėje susirinkusiems žmonėms ir žurnalistams apie esą patirtą lytinę prievartą.

Ikiteisminiame tyrime buvo apklausta nemažai liudytojų, tačiau įtarimus mergaitės kankintojams buvo nuspręsta pareikšti tiktai tada, kai bus surinkta nenuginčijamų duomenų apie jų nusikalstamą veiklą.

„Planavau įtarimus pareikšti jiems visiems kartu, bet dabar matau, kad ši taktika buvo klaidinga“, – prisipažino R.Oželienė.

Kai iki įtarimų pareiškimo liko tik vienas žingsnis, O.Girdauskienė dingo.

Nepasidalijo keistos „garbės“

Anksčiau neteista O.Girdauskienė dėl daryto poveikio tuomet nukentėjusiąja pripažintai L.Stankūnaitės dukteriai greičiausiai būtų atsipirkusi bauda, bet akivaizdu, kad moteris išsigando ne jos.

O.Girdauskienė galėjo tapti svarbia liudytoja prieš N.Venckienę, nes aktyviai padėjo kurpti pedofilijos istoriją.

Anksčiau Garliavos bibliotekoje dirbusi pensininkė žurnalistams gyrėsi, kad L.Stankūnaitės duktė ja taip pasitikėjo, jog pirmai papasakojo apie tai, ką su ja esą darė A.Ūsas.

Vėliau šiuos „nuopelnus“ iš O.Girdauskienės bandė perimti Laimutė Kedienė, pareiškusi, kad ne kaimynei, o jai mergaitė pradėjo pasakoti apie tariamus pedofilus.

Galiausiai taip ir neišsiaiškinusios, kuri jų svarbesnė, moterys pareiškė, kad L.Stankūnaitės duktė apie tai pradėjo pasakoti visiems vienu kartu.

Nuolat sekiojo mergaitę

2010–2011 metais O.Girdauskienė buvo lyg prilipusi prie L.Stankūnaitės dukters – vadindavo mergaitę geriausia savo drauge, nė per žingsnį neatsitraukdavo ir filmuodavo kiekvieną jos žingsnį.

Kedžių kaimynė mergaitei nedavė ramybės ir per jos septintąjį gimtadienį – vaikščiojo iš paskos susirinkusiems vaikams, su sukaktuvininke net buvo užsidariusi viename Venckų kambarių.

Kai kambario duris pravėrė vaikai, jie išvydo stovinčią L.Stankūnaitės dukterį ir ją savo mobiliuoju telefonu filmuojančią O.Girdauskienę.

Ką jos kalbėjo, vaikai neišgirdo, nes Kedžių kaimynė jiems liepė kuo greičiau uždaryti duris.

Kamantinėjo ir filmavo

Vieną tokį mergaitės „dresavimo“ seansą 2010 metų rudenį teko matyti ir man, „Lietuvos ryto“ žurnalistei.

Atvykus į Klonio gatvę ir susitikus su N.Venckiene bei jos tėvais, kaip įprasta, netrukus atėjo ir O.Girdauskienė.

Pasigyrusi, kokia ji yra artima L.Stankūnaitės dukteriai, netrukus O.Girdauskienė pasivedė mergaitę į šalį ir liepė jai pasakoti, ką su ja esą darė pedofilai – A.Ūsas, Jonas Furmanavičius ir mistinis Aidas.

Kai mergaitė suklysdavo, O.Girdauskienė ją pataisydavo ir liepdavo prisiminti, ką turi sakyti. Visą „pamoką“ ji filmavo mobiliuoju telefonu.

„Ji dažnai su ja apie tai kalba ir filmuoja, gal vaikas dar ką nors prisimins“, – pagavusi mano klausiantį žvilgsnį paaiškino N.Venckienė.

Kaip O.Girdauskienė daro įtaką L.Stankūnaitės dukteriai, ne kartą matė ir Klonio gatvėje buvę žmonės.

Teisme Marius Kuprevičius ir Vitalijus Keršis patvirtino, kad jiems yra tekę matyti ir keistesnių vaizdų: užmetusi striukę ant savęs ir mergaitės, O.Girdauskienė kažką tyliai kuždėdavo jai į ausį.

Girdėjo ar pati sukūrė?

A.Ūso teisme liudijusi O.Girdauskienė teigė, kad su mergaite pradėjo bendrauti tik tada, kai L.Stankūnaitė jau buvo palikusi Drąsiaus Kedžio namus.

Pasak O.Girdauskienės, ją nuolat stebindavo mergaitės elgesys. Esą ji būdavo rami, drovi ir staiga pradėdavo maivytis ir keistai šokti.

Aš pasakiau Laimai (L.Kedienei. – Red.), kad mergaitė ne tokia, kaip visi. Atrodo, stovi uždara ir pradeda maivytis kaip moteris, o po to – lyg striptizą šoktų. Klausiu, kas taip šoka, atsako – mama. Klausiu, ar su suknele, ne, sako, su „maudynuku“, – teisme pasakojo O.Girdauskienė.

Vėliau esą prasidėjo kitokie pasakojimai: apie tai, kaip A.Ūsas jai „kišdavo“, ją laižydavo, nešdavo į vonią maudyti, vadino žuvyte, kaip ji, mama ir Andrius gulėdavo vienoje lovoje.

Dar vėliau, pasak O.Girdauskienės, ji pradėjo pasakoti ir apie A.Ūso draugus – Aidą ir Joną, kurie visi būdavo „baisūs, su baltais „trusikais“ ir ją laižydavo, o mama stovėdavo susidėjusi rankas.

O.Girdauskienė teisme aiškino, kad ji Kedžiams pasiūlė filmuoti mergaitės parodymus ir nešti viską prokurorams, tačiau neigė pati ją filmavusi, tuo labiau žurnalistų akivaizdoje.

Teisme paaiškėjo, kad O.Girdauskienės vyras ir du vaikai, nors mažoji ir buvo dažna viešnia jų namuose, mergaitės pasakojimų nėra girdėję.

Už ištikimybę – pareigos

Nors O.Girdauskienė buvo ištikima Venckų ir Kedžių palydovė, ne tik nuolat buvusi šalia L.Stankūnaitės dukters, bet ir dalyvavusi beveik visuose „violetiniuose“ piketuose, N.Venckienė į ją žiūrėdavo gana pašaipiai.

„Gaila man jos, vyras muša, sūnūs nebendrauja, ateina pas mus, bent kažkiek pasijunta reikalinga, pas mus dažnai pavalgo“, – kalbėdavo tuometė Kauno apygardos teismo teisėja.

N.Venckienė pasakojo, jog O.Girdauskienė yra gimusi Sibire.

2010 metų vasarą ji kaip tik vyko į Rusiją aplankyti giminaičių. Ta proga N.Venckienė jai buvo sudėjusi krepšį kažkokių daiktų.

Tapusi Seimo nare N.Venckienė kaimynei atsidėkojo ne tik maistu ir senais drabužiais – O.Girdauskienė tapo jos padėjėja.

„Mano padėjėja O.Girdauskienė yra mokslų daktarė, baigusi doktorantūros studijas Sankt Peterburge“, – žurnalistams suabejojus Kedžių kaimynės sugebėjimais dirbti Seime, savo padėjėjos puolė ginti N.Venckienė.

Pabėgėlių vis daugėja

Jau daugiau kaip metus Vokietijoje gyvena N.Venckienės pusbrolis Tadas Skučas su šeima.

Garliavos kirpėjos Audronės Skučienės sūnus T.Skučas taip pat buvo aktyvus Garliavos įvykių dalyvis – jis dalyvavo prie Generalinės prokuratūros surengtoje bado akcijoje, aktyviai priešinosi 2009 metų gegužę po pirmojo teismo sprendimo grąžinti mergaitę L.Stankūnaitei į Klonio gatvę atvykusiam antstoliui.

Jį buvo galima išvysti beveik visuose Kedžius ir Venckus palaikančiuose piketuose, o jo mažamečiai vaikai kartu su Venckų sūnumi prie Kauno apygardos prokuratūros visu balsu dainavo iškraipytą Lietuvos himną apie šalyje žaliuojančius „sysalus“ ir Lietuvą užgrobusius pedofilus.

Tyrimas dėl himno išniekinimo atliekamas Panevėžio apylinkės prokuratūroje.

Tyrėjai iki šiol neranda kauniečio Algimanto Rėklio, kuris pasakojo apie tai, kaip jį su ginklu esą buvo užpuolęs Vaidas Milinis, o jo tėvas Albertas Milinis, buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas, begindamas įsūnį sužlugdė jo verslą.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo suabejota A.Rėklio psichikos sveikata. Ne kartą anksčiau su psichiatrais reikalų turėjusiam vyrui buvo skirta stacionarinė psichiatrinė ekspertizė, bet inžinieriumi ir bioenergetiku save vadinantis kaunietis dingo iš šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.