Ramusis Varėnos budelis prabilo

Jaunos varėniškės išžaginimu ir nužudymu kaltinamas alytiškis Mantas Šerpenskas vakar Kauno apygardos teisme kelias valandas pasakojo nusikaltimo detales, bet savo kaltę pripažįsta tik iš dalies, rašo „Lietuvos rytas“.

Sunkiais nusikaltimais kaltinamas alytiškis M.Šerpenskas kaltę dėl S.Naujūnaitės nužudymo pripažįsta iš dalies.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sunkiais nusikaltimais kaltinamas alytiškis M.Šerpenskas kaltę dėl S.Naujūnaitės nužudymo pripažįsta iš dalies.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Sep 16, 2014, 8:10 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:15 PM

Alytiškis jau teismo proceso pradžioje sutiko duoti parodymus ir neskubėdamas dėstė kraupaus nusikaltimo aplinkybes.

20-metis M.Šerpenskas neneigia pernai pavasarį nužudęs Senosios Varėnos gyventoją 19 metų Sandrą Naujūnaitę. Ikiteisminio tyrimo metu jis tikino norėjęs tik apsvaiginti pakelėje sutiktą merginą, tačiau esą neapskaičiavo jėgų.

Tačiau teisiamasis neigia išžaginęs varėniškę.

Atsakymų į visus klausimus teismas ieškos bylą nagrinėdamas neviešuose posėdžiuose.

Baudžiamąją bylą, kurią kontroliavo Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Egidijus Palaima, sudaro septyni tomai.

Nori deramo atpildo

„Žudikas turi gauti tokią bausmę, kokios nusipelnė“, – prieš posėdį kalbėjo nužudytos merginos motina.

M.Šerpenskui už įvykdytus nusikaltimus gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Moteriai atstovaujantis gynėjas mano, kad siūlys teisiamajam skirti būtent tokią bausmę.

Vaikino tėvai jau anksčiau atsiprašė atžalos netekusių varėniškių, o pats M.Šerpenskas iki teismo šito nebuvo padaręs.

Kartu su juo į teisiamųjų suolą sėdo ir Darius Jegelevičius, tačiau šis vaikinas kaltinamas gerokai lengvesniais nusikaltimais, visiškai nesusijusiais su siaubinga tragedija Senojoje Varėnoje.

Kameros užfiksavo mašiną

M.Šerpenskas kaltinamas pernai pavasarį išniekinęs ir itin žiauriai nužudęs S.Naujūnaitę.

Daugų technologijos ir verslo mokyklą lankiusi mergina gegužės 16-osios vakarą nutarė pabėgioti kelyje Senoji Varėna–Nedzingė ir negrįžo namo.

Varėniškės likimas paaiškėjo beveik po mėnesio, kai kriminalistai sulaikė Alytaus profesinio rengimo centro moksleivį M.Šerpenską.

Jis vėliau papasakojo automobiliu „Volkswagen Golf“ važiavęs pasivažinėti ir pasiklausyti muzikos prie Senosios Varėnos pašonėje esančio Glėbo ežero.

M.Šerpenskas pravažiavo didelę sankryžą šalia miestelio, ties kuria įrengta vaizdo stebėjimo kamera.

Ji užfiksavo raudonos spalvos automobilį, tačiau valstybinis numeris vaizdo medžiagoje neįskaitomas.

Vis dėlto ši aplinkybė ir liudininkų pasakojimai padėjo atskleisti nusikaltimą.

„Volkswagen Golf“ vairuotojas užkalbino merginą, tačiau ji kažką atsakė net nesustojusi ir neskubėdama nubėgo tolyn. Jaunuolį iškart apėmė nesuvokiamas pykčio priepuolis, todėl jis pačiupo S.Naujūnaitę, kelis kartu smogė kumščiu ir nusitempė į automobilį.

Tuo metu stabtelėjo pro šalį automobiliu važiavęs vietos gyventojas, tačiau M.Šerpenskas suvaidino, kad jis sėdi meiliai apsikabinęs merginą. Nieko neįtariantis vyriškis nuvažiavo.

Nepabūgo grįžti prie kūno

Išniekinęs merginą užpuolikas po kurio laiko suprato, kad ji negyva, todėl nuvežė į atokią vietovę netoli Senųjų Trakų.

Žudikas miške aukos kūną užpylė žemėmis ir apkrovė šakomis, bet kitą dieną suvokė prastai paslėpęs kūną, todėl grįžo prie jo, iškasė duobę ir užvertė žemėmis.

Kriminalistai atliko milžinišką darbą ieškodami raudono „Volkswagen Golf“ ir vis dėlto rado įtariamąjį.

Bendraujant su R.Šerpensku tyrėjams kilo abejonių dėl jo gebėjimo atsakyti už savo veiksmus, mat jaunuolis elgėsi labai neįprastai – ramiai dėstė visas įvykio aplinkybes ir visiškai nesijaudino.

Jo ramybė stingdė kraują net visko mačiusiems kriminalistams bei prokurorams.

Kaltinamajam buvo skirta stacionari psichiatrijos ekspertizė, tačiau medikai išsklaidė abejones – alytiškis gali būti teisiamas.

Stulbino pramogos ir pomėgiai

* Alytaus profesinio rengimo centro, kuriame mokėsi M.Šerpenskas, pedagogai tvirtino negalintys patikėti, kad ramus, tykus vaikinas galėjo tapti žiauriu žudiku.

* Būsimasis statybininkas buvo geriausias mokinys grupėje, jo pažymių vidurkis siekė 9,5 balo.

* Alytiškis neturėjo nuolatinių draugų, o visą laisvalaikį praleisdavo prie kompiuterio. M.Šerpensko tėvai seniai išsiskyrę, tačiau jis puikiai sutarė su patėviu, pastarasis ir padovanojo raudonąjį „Volkswagen Golf“.

* Motina džiaugėsi, kad sūnus nerūko, nevartoja svaigalų, neturi reikalų su policija, tačiau ji taip pat nežinojo visų paslapčių.

* Kriminalistai tik vėliau sužinojo apie keistą M.Šerpensko pramogą, kuri taip pat galėjo virsti didele nelaime. Jis su draugu prie Alytaus pakraštyje esančio viaduko naktį pririšo plytas taip, kad jos pataikytų į priekinį važiuojančio automobilio stiklą.

* Tąkart bičiuliai apsiskaičiavo, mat plyta trenkėsi į mašinos žibintą ir žmonės nenukentėjo.

* Per kratą pareigūnai vaikino kompiuteryje aptiko gausybę nuotraukų ir filmų, kuriuos sieja viena kraupi tema – mirtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.