Gimdyvė nuteista kalėti, o keistoji versija atmesta

Degalinės tualete pagimdžiusi ir naujagimį klozete skęsti palikusi 26-erių Rosita Butkutė už grotų praleis 9 metus. Tokią bausmę jai vakar skyrė Kauno apygardos teismas.

Nuo nusikaltimo, kurį įvykdė R.Butkutė, iki nuosprendžio – lygiai 2 metai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo nusikaltimo, kurį įvykdė R.Butkutė, iki nuosprendžio – lygiai 2 metai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 27, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:32 AM

Didžiojoje Britanijoje gyvenusi vieną sūnų auginanti R.Butkutė savo antrąjį vaiką nužudė prieš dvejus metus, 2012 metų rugsėjo 26 dieną, praėjus vos valandai po to, kai grįžo į Lietuvą.

Tragedija įvyko R.Butkutei kartu su motina ir tolimu giminaičiu automobiliu vykstant į Druskininkus Kauno rajono Ilgakiemio kaime esančios degalinės „Emsi“ tualete, rašo  „Lietuvos rytas“.

Gimdymas vyko moteriai sėdint ant klozeto, tad vaikelis krito žemyn galva, paniro į vandenį ir nuskendo.

Gimdyvė sugebėjo nukirpti virkštelę, negyvą savo vaiką įkišo į atliekoms skirtą maišą ir paslėpė degalinės tualeto šiukšlių dėžėje.

Kai degalinės darbuotojai šiukšlių kibire rado naujagimio palaikus, ant kojų buvo sukelta daugybė pareigūnų.

Apklausę degalinės darbuotojus ir išnagrinėję vaizdo stebėjimo kamerų įrašus, teisėsaugininkai nustatė, kad atsikratyti naujagimio galėjo jauna moteris, kurią automobiliu pavežė vyresnė moteris ir vyras.

Nesijautė besilaukianti?

Kitą dieną R.Butkutę kriminalistai sulaikė jos tėvų namuose Druskininkuose.

Iš pradžių ji dėl gimdymo sukeltų komplikacijų buvo gydoma Kauno klinikose, o vėliau perkelta į Lukiškių tardymo izoliatorių Vilniuje.

Įtarimai bendrininkavimu nužudant žmogų iš pradžių buvo pateikti ir R.Butkutės motinai, kuri porą kartų buvo užsukusi į tualetą, kur gimdė duktė, todėl turėjo nutuokti, kas vyksta. Vėliau kaltinimai jai panaikinti.

Kauno apygardos teismui pradėjus nagrinėti bylą, R.Butkutė pareiškė nesutinkanti su pareikštais kaltinimais dėl sūnaus nužudymo.

Ją gynusi advokatė Aušra Ručienė netgi pareiškė, esą klientė nežinojo, kad yra devintą mėnesį nėščia.

Savo argumentus advokatė bandė grįsti faktais, kad gyvendama Didžiojoje Britanijoje R.Butkutė nesilankė pas medikus.

Prokuroras Andrius Kiuršinas šiuos advokatės teiginius pavadino paistalais: „Kaip gali būti, kad kartą jau gimdžiusi moteris nežino, jog yra devintą mėnesį nėščia?“

Bylą nagrinėjusią trijų teisėjų kolegiją bandyta įtikinti, esą R.Butkutė į tualetą skubėjusi, nes labai norėjusi šlapintis.

Atsisėdusi ant klozeto ji nesuprato, kad prasidėjo gimdymas ir ką tik šį pasaulį išvydęs mažylis žemyn galva įkrito į vandenį.

„Šis pasakojimas yra niekinis. Ekspertai konstatavo, kad gimdant R.Butkutei plyšo tarpvietė. Ar įmanoma taip šlapintis, kad įvyktų plyšimas?“ – „Lietuvos rytui“ sakė bylą tyrę kriminalistai.

Motina ir brolis neliudijo

Lemtingąją dieną su R.Butkute ir jos mažamečiu sūnumi iš Didžiosios Britanijos į Kauną skridęs brolis Artūras Butkus nesutiko liudyti prieš seserį.

Jos pasiimti į Kauno Karmėlavos oro uostą atvykusi motina Jūratė Butkienė taip pat pasinaudojo įstatymų numatyta teise neliudyti prieš artimus giminaičius.

Teisme buvo apklaustas tik automobiliu R.Butkutę, jos motiną, brolį ir mažametį sūnų vežęs tolimas giminaitis Arūnas Savukynas.

Jis taip pat neigė supratęs, kad oro uoste pasitikta moteris yra nėščia.

Pasak vairuotojo, vos tik įsėdusi į automobilį R.Butkutė ėmė skųstis inkstų skausmais.

Pakeliui iš Karmėlavos į Druskininkus buvo sustota Kauno centre, kur išleistas R.Butkutės brolis. Ji ir toliau skundėsi skausmais, tačiau neprašė nuvežti į ligoninę.

„Sustojau prie vaistinės, Rositos mama nuėjo į vidų, nupirko vaistų ir grįžo. Rosita prasitarė, kad jai paleido vidurius, prašė sustoti artimiausioje degalinėje. Kai tai padariau, ji nuėjo į tualetą, o mes su jos motina gėrėme nusipirktą kavą“, – teisme pasakojo liudytojas.

Jo teigimu, tualete moteris užtruko apie 20–30 minučių.

Apie ten įvykusį kraupų nusikaltimą, ką tik gimusio vaiko nužudymą, A.Savukynas sakė sužinojęs tik kitą dieną, kai jo apklausti atvyko tyrėjai.

Apgavo buvusį draugą

R.Butkutės nenaudai liudijo iš Didžiosios Britanijos atvykęs buvęs artimas draugas, nužudyto kūdikio tėvas.

Jis patvirtino žinojęs, kad buvusi draugė laukiasi, tačiau ji vėliau pranešusi apie esą nutrauktą nėštumą.

Tai, kad gyvendama užsienyje nėščioji nė karto nesilankė pas gydytojus, teismas vertino kaip įrodymą, jog antrojo savo vaiko ji neketino auginti.

Bylos duomenimis, apie nėštumą R.Butkutė neprasitarusi nei savo broliui, su kuriuo kartu gyveno, nei motinai.

„Važiuojant automobiliu prasidėjus gimdymui, moteris neprašė artimųjų skubiai vežti ją į gydymo įstaigą, o meluodama aiškino, kad jai skauda inkstus, klubus, prašė nuskausminamųjų vaistų, o po to paprašė sustoti tokioje vietoje, kur galėtų likti viena, – degalinės tualete“, – skelbiama nuosprendyje.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad tualete pagimdytas išnešiotas berniukas mirė prigėręs.

Tai atsitiko jo galvytei panirus į į klozete buvusį vandenį.

Skubėjo slėpti pėdsakų

„Išankstinį tikslą nužudyti įrodė ir tai, kad po gimdymo moteris nepuolė gelbėti kūdikio, nors akivaizdžiai suprato ir matė, jog jis įkrito į klozetą. Ji rūpinosi ne tuo, kaip ištraukti ir kuo skubiau išgelbėti vaiką, o savimi ir kaip paslėpti nužudymo pėdsakus“, – konstatavo teismas.

Naikindama įkalčius žudikė popieriniais rankšluosčiais kruopščiai nuvalė ant grindų telkšantį kraują, kruvinus popierius paslėpė šiukšlių dėžėje.

Prokuroras prašė teisiamajai skirti itin griežtą 16 metų laisvės atėmimo bausmę, teismas nusprendė, kad jauna moteris kalės 9 metus. Atsižvelgta į tai, kad ji praeityje nėra teista ar bausta, augina mažametį sūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.