Garsaus pramogų komplekso HBH savininkams – lavina įtarimų

Klaipėdos apygardos prokuratūra pateikė oficialius įtarimus netoli Palangos esančio garsaus poilsio ir pramogų komplekso HBH savininkei Radai Matulevičienei ir dviem jos pavaldinėms – vyriausiajai finansininkei ir kasininkei. Moterys įtariamos sukčiavimu, svetimo didelės vertės turto pasisavinimu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu. Įtariamųjų teisės naudotis savo turtu laikinai apribotos. HBH kompleksas, kuriame atliktos kratos, neuždarytas – jis teikia paslaugas.

Kompleksą valdančios 54 metų kretingiškės R.Matulevičienės turtas areštuotas, bet laisvė neapribota – jai leista išvykti į užsienį.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Kompleksą valdančios 54 metų kretingiškės R.Matulevičienės turtas areštuotas, bet laisvė neapribota – jai leista išvykti į užsienį.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Oct 3, 2014, 5:22 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 4:10 PM

„Prieš dvejus metus pradėtas neviešinamas ikiteisminis tyrimas parodė, kad pramogų ir poilsio komplekse HBH galimai vykdyta nusikalstama veikla. Įžengus į aktyviąją tyrimo fazę, antradienį jame ir įtariamųjų butuose surengtos kratos. Paimtuose buhalterinės apskaitos dokumentuose, kasos žurnaluose užfiksuotų duomenų užteko pateikti konkrečius įtarimus asmenims, tiesiogiai atsakingiems už komplekso įmonių ūkinę ir finansinę “, – kalbėjo ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios Klaipėdos apygardos prokuratūros vadovas Simonas Minkevičius.

Pasak teisėsaugininkų, HBH savininkų valstybei nedeklaruotų pajamų suma per dvejus metus siekia apie 5 mln. litų. Per tą laikotarpį nuo valstybės galimai nusukta apie milijonas litų mokesčių. Kompleksą valdančios 54 metų kretingiškės R.Matulevičienės turtas areštuotas, bet laisvė neapribota – jai leista išvykti į užsienį. Su šios verslininkės valdomų įmonių „Žibosa“ ir „HBH Juozo alus“ galimai neteisėta veikla susietas tyrimas – vienas didžiausių Vakarų Lietuvoje pastaruoju laikotarpiu. Tyrėjai neatskleidė įtariamųjų pozicijos. Klaipėdos apygardos prokuroras Linas Kiaurakis, paklaustas, kaip R.Matulevičienė ir jos pavaldinės vertina pateiktus įtarimus, ar padeda tardytojams atskleisti galimai įvykdytus nusikaltimus, ar nemėgina slėpti kompromituojančių dokumentų, atsakė lakoniškai: „Bent jau netrukdo atlikti reikiamų ikiteisminio tyrimo veiksmų.“

Netoli Palangos veikiančio HBH komplekso, kurį neseniai papildė dar viena įspūdinga pramogų arena „Malūnų kaimas“, veikla nebuvo apribota. Žmonės gali juose lankytis, naudotis teikiamomis paslaugos.

Šiuo metu atostogaujanti R.Matulevičienė neigė jai ir valdomoms įmonėms, kuriose vasarą poilsiautojus aptarnauja apie šimtas darbuotojų, mestus įtarimus. Verslininkė teigė, kad pramogų komplekse HBH dirbama skaidriai ir sąžiningai.

Vakar Klaipėdos apygardos prokuratūroje surengtoje spaudos konferencijoje pareigūnai šiek tiek atskleidė įtarimų sukėlusį R.Matulevičienės ir jos pavaldinių veiklos pobūdį. Pasirodo, aptarnaujami lankytojai čia negaudavo čekių, kitų užmokestį už paslaugas patvirtinančių dokumentų. Restoranuose ir kitose viešojo maitinimo patalpose svečiai negalėdavo atsiskaityti mokėjimo kortelėmis – darbuotojai iš jų reikalaudavo grynųjų pinigų.

„Padavėjai ir barmenai svečiams parodydavo teritorijoje įrengtą bankomatą, kur jie galėjo išgryninti savo pinigus ir atsiskaityti. Dokumentuose neapskaičiuotų pinigų sumos siekia 30–40 proc. apyvartos “, – kalbėjo L.Kiaurakis. Prokuroras pažymėjo, jog Kretingos rajone R.Matulevičienės ir jos buvusio sutuoktinio Juozo Matulevičiaus įkurto komplekso HBH metų apyvarta siekia apie 10 mln. litų.

Pramogų ir poilsio komplekso veiklą akylai stebėjusios ir karštais pėdsakais sekusios Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos vadovas Regimantas Sriebalius sakė, jog vien tik rugpjūtį nuo valstybės nuslėptų mokesčių suma siekia 800 tūkst. litų.

S.Minkevičius neatmetė tikimybės, jog bus tiriama ir ankstesnioji HBH komplekso ir jo savininkų veikla: „Kol kas apsiribojome tik dvejų metų veiklos patikrinimu, bet jeigu atsirastų naujų faktų, padaugėtų įtariamųjų, ikiteisminis tyrimas būtų išplėstas.“

Palangos lankytojų vasarą apgultas, Lietuvos pajūryje viešinčių užsienio turistų itin mėgstamas kompleksas HBH vertinamas apie 50 mln. litų. Savininkams plečiant jo veiklą, į statybas ir teritorijų tvarkymą buvo investuojamos ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos.

Buvusio R.Matulevičienės sutuoktinio ir komplekso HBH kūrėjo J.Matulevičiaus, kuris šiuo metu teismuose bylinėjasi dėl jam priklausančios turto dalies, įtakos ikiteisminio tyrimo procesuose R.Sriebalius neakcentavo: "Gavome informacijos apie neteisėtą veiklą,  ėmė ją tikrinti.  Vilniuje įkurtose "Žibosos" įmonėse irgi buvo atliktos kratos, paimti dokumentai. Pažeidimai - gana akivaizdūs. Aktyvioji tyrimo stadija dar tik prasidėjusi -- įtariamųjų ratas gali išsiplėsti".

Teisėsaugininkai aiškinsis, ar HBH savininkų ir darbuotojų veikloje nėra kitokių sunkių nusikaltimų požymių – didelės vertės turto įgijimo nusikalstamu būdu ir jo legalizavimo.

Jeigu R.Matulevičienei ir jos pavaldinėms pateikti įtarimai pasitvirtintų, moterims už inkriminuojamus nusikaltimus grėstų laisvės atėmimo bausmė nuo 8 iki 16 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.