KTU mokslininkai kyla į kovą su kibernetiniais nusikaltimais

Į kovą su kibernetiniais nusikaltėliai pakilo Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai. Europos komisijai skyrus lėšų, Kaune pradėjo veikti Lietuvos kibernetinių nusikaltimų kompetencijų, tyrimų ir švietimo centras. Jo tikslas – pažaboti kibernetinius nusikaltimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2014, 12:27 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 12:41 AM

KTU Informatikos fakulteto (KTU IF) Kompiuterių katedroje, vadovaujant profesoriui Algimantui Venčkauskui, šis 1 mln. eurų vertės pusantrų metų truksiantis projektas startavo liepos mėnesį.

Profesorius A.Venčkauskas neseniai patvirtino, kad kibernetinis karas mūsų šalyje vyksta jau senokai.

„Galima išskirti keletą tarpusavyje glaudžiai susijusių kibernetinio saugumo sričių: kompiuterinių sistemų sauga, kibernetiniai nusikaltimai, kibernetiniai karai. Kadangi kibernetinė erdvė yra globali, tai kibernetinio saugumo grėsmių tik didės ir valstybė, ir mes asmeniškai tam turėsime skirti vis daugiau dėmesio“, – sakė jis.

Centrui suteiktas ir angliškas pavadinimas – „Lithuanian Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research & Education“ (L3CE).

Europos Komisijos (EK) finansuojamo projekto pagrindinis tikslas – pasiekti esminio pagėrėjimo kovojant su kibernetiniais nusikaltimais Lietuvoje ir tarptautiniais kibernetiniais nusikaltimais Rytų Baltijos regione ir Europos Sąjungoje (ES).

Centro sukūrimas leis Lietuvai pradėti bendradarbiauti kibernetinių nusikaltimų prevencijos srityje su kitomis ES šalimis, bus parengtos ir adaptuotos įvairios mokymo programos, apmokyti dėstytojai. Dar vienas svarbus žingsnis, lydėsiantis centro įkūrimą – Kriminalistikos atviro kodo įrankių laboratorijos („Forensic Open Source Tools“, FOST) sukūrimas ir įrengimas.

Įkurtame centre bus vykdoma mokslinė tiriamoji bei inovacijų veikla – atliekami tyrimai bei jų rezultatų panaudojimas ir sklaida. Surenkant skaitmeninius įkalčius, bus panaudota ispanų naudojama sertifikavimo programa tyrėjams “Certified specialist – Digital Evidence First Responder”. Šio centro specialistai nuolat bendradarbiaus, keisis žiniomis ir patirtimi su kolegomis iš ES kibernetinių nusikaltimų kompetencijų centrų tinkle.

Vienas projekto partnerių KTU jį įgyvendina kartu su Mykolo Riomerio universitetu, University College Dublin (UCD, Airija), Kibernetinių nusikaltimų tyrimo centru (CCI), S21SEC Institutu (S21, Ispanija), viešąja įstaiga „Lietuvos kibernetinių nusikaltimų kompetencijų ir tyrimų centras“ (L3CE), bendrove „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ (EKT) ir Vilniaus apskrities policijos komisariatu (VCP).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.