Kūdikio mirties byloje pasirodys nauji liudytojai

Kauno apytgardos teismas, nagrinėjantis dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir tarnybos pareigų neatlikimo nuteistos Kauno klinikinės ligoninės slaugytojos Valdarezos Beleškienės skundą, trečiadienį nusprendė liudytojais apklausti Eduardą Vaitkų ir dar keturis medicinos specialistus.

Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja V.Beleškienė atkakliai neigia supainiojusi vaistus ir kūdikiui vietoje gliukozės tirpalo suleidusi mirtiną kalio injekciją.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja V.Beleškienė atkakliai neigia supainiojusi vaistus ir kūdikiui vietoje gliukozės tirpalo suleidusi mirtiną kalio injekciją.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Oct 15, 2014, 1:50 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:51 AM

V.Beleškienė yra kaltinama neatsargiu gyvybės atėmimu 11 mėnesių kūdikiui Domui Drėzui.

Kauno apylinkės teismas 2014 metų gegužės 9 dieną pripažino V.Beleškienę kalta ir skyrė jai lygtinę 4 metų laisvės atėmimo bausmę. Be to, nuosprendyje pažymėta, jog ji negalės dvejus metus dirbti medicinos įstaigos.

Šis žemesnės instancijos teismas nustatė, kad 2012 metų balandžio 6 dieną vietoj gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirto gliukozės tirpalo slaugytoja suleido mažyliui mirtiną kalio injekciją.

V.Beleškienė nuosprendį apskundė aukštesniai instancijai – Kauno apygardos teismui, kuris trečiadienį atvertė bylos puslapius.

Anot slaugytojos, vaistų ji nebuvo supainiojusi.

E.Vaitkus ir jo kolegos bus kviečiami liudyti į kitą posėdį, kuris įvyks lapkričio 7 dieną.

Dirbdamas Kauno klinikinėje ligoninėje, E.Vaitkus atkakliai įtikinėjo, jog mažasis Domas mirė ne nuo kalio injekcijos.

V.Beleškienės advokatai Justas Jankauskas ir Ieva Darandė trečiadienį paprašė skirti kompleksinę ekspertizę kūdikio mirties priežasčiai nustatyti.

Šis prašymas bus sprendžiamas, apklausus visus penkis liudininkus.

D.Domo mirties priežastį jau tyrė dvi medicinos ekspertų komisijos. Jos pateikė išvadas, kad berniukas mirė nuo mirtinos kalio injekcijos. Tyrimo metu mįslingai dingo du švirkštai, kuriuos buvo atsinešusi į D.Drėzo palatą V.Beleškienė.

Trečia ekspertizė reikštų, jog, svarstant V.Beleškienės skundą, būtų sugaišta dar maždaug pusę metų.

Anot prokurorės Auksės Lipkevičienės, du ankstesni tyrimai dėl mirties priežasties nustatymo buvo išsamūs, todėl trečias tyrimas būtų visiškai nereikalingas.

Skundo atmetimo atveju medikė V.Beleškienė neatsidurtų kalėjime, jeigu per dvejus metus nepadarytų naujo nusikaltimo. Slaugytoja išvengė realios nelaisvės bausmės, nes nusikaltimą padarė pirmą kartą, be to, serga sunkia liga.

V.Beleškienė visą laiką neigia savo kaltę, o Kauno klinikinės ligoninės administracija ją smarkiai palaiko. Slaugytoją gynė tos pačios advokatų kontoros darbuotojai, kurią samdė gydymo įstaiga. Ligoninė pateikė versiją, jog vaikelis mirė nuo retos širdies ligos – fibroelastozės.

Šią versiją kategoriškai atmetė kitoje ligoninėje, Kauno klinikose dirbantis profesorius R.Kėvalas, kartu su kitais specialistais pasirašęs ekspertizės aktą, teigiantį, kad vaiką pražudė kalio chloridas.

Anot R.Kėvalo, nebuvo nustatyta jokių požymių, kad kūdikis mirė nuo širdies fibroelastozės.

Priešingai, simptomai, kraujo tyrimas ir kiti duomenys patvirtina, kad Domo žudikas – kalis.

R.Kėvalas aštriai kritikavo savo kolegas, dirbančius Kauno klinikinėje ligoninėje.

Anot profesoriaus, tragediją nulėmė ne tik galimas slaugytojos aplaidumas, bet ir prastas jos kolegų darbas, netvarka, saugumo neužtikrinimas šioje gydymo įstaigoje.

Griežta R.Kėvalo pozicija žemesnės instancijos teisme užtraukė V.Beleškienę ginančių advokatų rūstybę.

Slaugytojos skunde teigiama, kad profesoriaus vertinimai turėjo įtakos nepalankaus nuosprendžio priėmimui.

Mirusio kūdikio tėvai, 36 metų Egidijus Drėzas ir jo žmona Kristina Drėzienė yra pateikę civilinį 3,45 mln. litų ieškinį Kauno klinikinei ligoninei dėl aplaidumo, bet ši byla bus nagrinėjama atskirai.

„Prisiekiau prie savo sūnaus kapo siekti, kad jį pražudę medikai būtų nubausti, ir savo pažadą vykdysiu“, – prisiminė E.Drėzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.