Klaipėdoje apie bombą prie teismo galėjo pranešti kaltinamieji

Klaipėdoje ankstį ryte gautas anoniminis pranešimas apie Simono Daukanto gatvėje, prie apylinkės teismo pastato, viename automobilyje paliktą sprogmenį pašokdino specialiąsias tarnybas ir kelioms valandoms paralyžiavo teismo darbą – visus žmones teko evakuoti iš patalpų.Pranešimo būta melagingo – jokių sprogmenų automobiliuose ir teismo patalpose neaptikta.

Pareigūnai atitvėrė pastatą nuo praeivių.<br>G.Pilaičio nuotr.
Pareigūnai atitvėrė pastatą nuo praeivių.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Oct 22, 2014, 11:03 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 3:34 AM

Bendrosios pagalbos telefonu 7 val. 50 min. paskambinęs kažkoks anonimas pranešė žinąs, kad uostamiesčio centre, prie Klaipėdos apylinkės teismo pastato, viename automobilyje neva padėtas sprogmuo. Greitai atvyko gelbėtojai, antiteroristinių operacijų „Aras" išminuotojai, greitosios medicinos pagalbos specialistai. Aptvėrus pastatą, iš jo evakuoti visi čia buvę žmonės.

Pareigūnams įžengus į apylinkės teismo patalpas, kai kuriose salėse jau buvo nagrinėjamos civilinės, baudžiamosios ir administracinės bylos. Teisminių procesų dalyvių paprašyta apleisti patalpas. Teisėjams teko atšaukti suplanuotus posėdžius arba atidėti juos vėlesniam laikui.

Vienas teisėjas apgailestavo negalėjęs atversti baudžiamosios bylos, kurioje nusikalstama veikla kaltinama dešimt asmenų. Kai kurie jų buvo atvežti į teismą iš tardymo izoliatorių, kitų laisvės atėmimo vietų Kol pareigūnai tikrino patalpas, teisėjai, prokurorai, iškviesti liudytojai bei kiti teisminių procesų dalyviai leido laiką gurkšnodami kavą Herkaus Manto gatvės kavinėse.

Autotransporto ir pėsčiųjų eismas S.Daukanto gatvėje buvo sustabdytas, Klaipėdos apylinkės teismo pastatas aptvertas saugos juostomis. Į incidento vietą atskubėję ugniagesiai, „Aro“ išminuotojai, kiti galbėtojai iki vidurdienio apžiūrėjo visus gatvėje stovinčius automobilius, teismo posėdžių sales, teisėjų kabinetus, rūsius, palėpes, kitas pagalbines patalpas.

Jokių sprogmenų neaptikę pareigūnai prieš vidurdienį teisėjams leido grįžti į savo darbo vietas. Melagingas pranešimas kelioms valandoms paralyžiavo apylinkės teismo darbą.

„Kaip vertinu incidentą ? Tokio mieste dar nebuvo – niekas negrasino susprogdinti teismo pastatų. Kažkoks piktavalis asmuo privertė nerimauti - sujaukė teisėjų darbo dieną, tuščiai gaišo laiką iškviesti žmonės“, - piktinosi Klaipėdos apylinkės teismo pirmininkė Audronė Gaižutienė.

Versijų, kad incidentas galibūt susietas su  teisme nagrinėjamomis bylomis, A.Gaižutienė nekomentavo: „Ikiteisminį tyrimą dėl melagingo pranešimo atlieka policija, o mes įvertinsime viešosios tvarkos pažeidėjo veiksmus, jeigu tik jis bus sulaikytas. Tokius pokštininkus nelengva nutverti. Kai kurie jų, regis, jau visiškai praradę sąžinę - praneša apie neva užminuotas gydymo įstaigas, globos namus, iš kurių vėsiais orais evakuojami sergantys ir neįgalūs žmonės, mažamečiai vaikai“.

A.Gaižutienė sakė, kad artimiausiu metu susitikusi su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAPVK) vadovybe aptars, ką daryti, kaip apsaugoti teisėtvarkos ir kitų valstybės įstaigų patalpas nuo virtualių išpuolių. Klaipėdos apylinkės teismo pirmininkė savo siūlymų neatskleidė: „Pasakysiu viską, ką galvoju, kaip susitiksime su policijos pareigūnais“.

KAVPK atstovas spaudai Albinas Strumyla pažymėjo, kad specialiosios tarnybos tokiais atvejais veikia pagal iš anksto patvirtintą operacijos „Skydas“ planą: „Taip buvo ir šį kartą –  žmonės evakuoti, patalpos patikrintos. Jeigu bus kokių nors siūlymų, juos išklausysime. Ką čia būtų galima pakeisti, neįsivaizduoju. Patalpų sauga privalo rūpinti ir jų šeimininkai“.

Melagingais pranešimais apie užminuotus pastatus ramybę drumsčiantys asmenys paprastai nustatomi, sulaikomi ir teisiami, jeigu tik nėra psichikos ligoniai. Apie bombą, neva paliktą prie teismo pastato, pasak A.Strumylos, galėjo pranešti kaltinamieji, suinteresuoti vilkinti bylą arba atitolinti nuosprendį, įsižeidę nuteisti asmenys. Tokia versiją jis vadino realiausia.

Bedarbis klaipėdietis Andrius Jakumaitis, metų pradžioje pranešęs apie Liepų gatvėje, uostamiesčio savivaldybės administracijos pastate, padėtą sprogmenį, greitai buvo sulaikytas policijos ir stojo prieš teismą. Tąkart „Aro“ pareigūnai iš savivaldybės patalpų buvo evakavę apie 200 darbuotojų.

Specialiąsias tarnybas pašokdinusiam pokštininkui A.Jakumaičiui Klaipėdos apylinkės teismas skyrė palyginti švelnią bausmę – bedarbis baudžiamuoju įsakymu įpareigotas 4 mėnesius nemokai dirbti viešuosius darbus (20 valandų kiekvieną mėnesį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting