Šiaulių apskričiai vadovavęs A. Šedžius stojo prieš teismą

Buvusiam Šiaulių apskrities viršininkui 63 metų Alvydui Šedžiui teko stoti prieš teismą. Ketvirtadienį Šiaulių apylinkės teismas atvertė baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, sukčiavimo, turto iššvaistymo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo.

Teisiamųjų suole atsidūrusiam A.Šedžiui pateikti įtarimai dėl tarpininko kyšininkavimo.<br>R.Vitkaus nuotr.
Teisiamųjų suole atsidūrusiam A.Šedžiui pateikti įtarimai dėl tarpininko kyšininkavimo.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 23, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:42 PM

Įtarimai šioje byloje pateikti 11 fizinių ir 5 juridiniams asmenims: bendrovėms „RV statyba", „Sanda", „Rotonda", „Aukstata“, Projektų rengimo centrui.

Teisiamųjų suole atsidūrusiam Alvydui Šedžiui pateikti įtarimai dėl tarpininko kyšininkavimo.

Bandė pasisavinti apie 300 tūkstančių litų

Ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo dideliu mastu, kyšininkavimo ir papirkimo STT agentai pradėjo 2010-ųjų pavasarį, gavę duomenų, kad rekonstruojant Šiaulių valstybinės kolegijos pastatą siekta pasisavinti dalį lėšų.

Pareigūnų žiniomis, bandyta pasisavinti dešimtadalį šio objekto rekonstrukcijai iš Europos Sąjungos bei Lietuvos biudžeto gautų pinigų – apie 300 tūkstančių litų.

Dėl šio nusikaltimo įtarimai pateikti buvusiam Šiaulių kolegijos viešųjų pirkimų komisijos pirmininkui Vincui Zdaniui, dviem statybų darbus Šiaulių mieste dirbusioms bendrovėms ir jų vadovams, kitų įmonių vadovams, tarpininkavusiems perduodant kyšius.

Tarp įtariamųjų atsidūrė ir Šiaulių valstybinės kolegijos direktorės Natalijos Šedžiuvienės sutuoktinis, buvęs Šiaulių apskrities viršininkas A.Šedžius.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikusių STT Šiaulių valdybos pareigūnų duomenimis, kyšis A.Šedžiui galėjo būti duotas tikintis, kad jis padarys įtaką 3 milijonų litų vertės Šiaulių valstybinės kolegijos renovacijos konkursui.

Ikiteisminį tyrimą atliko STT

Per ikiteisminį tyrimą taip pat nustatyta, kad rengiant rangos darbų konkursus ir konsultuojant suinteresuotus asmenis dėl 9 daugiabučių namų atnaujinimo proceso Šiaulių apskrityje (Šiauliuose, Naujojoje Akmenėje, Kuršėnuose, Ventoje) buvo piktnaudžiaujama tarnyba ir kyšininkaujama, rengiamų konkursų sąlygose reikalavimai buvo pateikiami taip, kad būtų sudaroma galimybė konkursus laimėti iš anksto sutartoms statybų bendrovėms.

Dėl šių nusikaltimų padarymo įtarimai pateikti Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros regioninių padalinių skyriaus vyresniajai specialistei Šiaulių apskrityje Birutei Jankauskienei, vieno daugiabučio namo bendrijos pirmininkei, trims statybų darbus atlikusioms bendrovėms ir jų vadovams, projektų administravimo, konsultavimo ir kitas su daugiabučių namų modernizavimu susijusias paslaugas teikiančiai bendrovei ir jos atstovui.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos įgyvendinant Šiaulių valstybinės kolegijos pastato rekonstrukciją ir daugiabučių namų modernizavimo programą Šiaulių apskrityje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.

Byla yra didelės apimties

Byloje surinktą medžiagą sudaro 35 tomai, o vien kaltinamosios išvados yra 140 puslapių.

Kadangi visi proceso dalyviai su jiems pateiktais kaltinimais spėjo susipažinti dar prieš prasidedant teismo procesui, ketvirtadienį taupant laiką per teismo posėdį buvo pagarsintas sutrumpintas kaltinamosios išvados variantas.

Iš šešiolikos kaltinamųjų tik keturi iš dalies pripažino kaltę.

Kaltinamieji parodymus pageidavo duoti po liudytojų apklausos. Liudytojus planuojama apklausti kitame posėdyje, kuris vyks lapkričio 11-ąją.

Iš viso numatyta apklausti beveik 50 liudytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu