Išrinkti geriausi Šiaulių apskrities policijos sekliai

Kriminalinės policijos dieną minintys Šiaulių apskrities policijos komisariate buvo pagerbti konkurso „Metų seklys“ nominantai.

Konkurso „Metų seklys“ nugalėtojams įteikti šie apdovanojimai.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Konkurso „Metų seklys“ nugalėtojams įteikti šie apdovanojimai.<br>Šiaulių AVPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 27, 2014, 1:46 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:16 PM

Šis konkursas Kriminalinės policijos dienos proga Šiaulių apskrityje rengiamas kasmet.

Spalio 27-ąją minima Kriminalinės policijos diena. Ji Lietuvoje švenčiama nuo 1931 metų.

Šią datą minėtina diena paskelbė tuometinis vidaus reikalų ministras Steponas Rusteika.

Kriminalinę policiją nepriklausomybę atkūrusi Lietuva ėmė burti 1918 metų spalio 27 dieną.

Išrinko geriausius seklius 2014-ųjų metų geriausiais sekliais pripažinti Šiaulių miesto policijos ir Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai, sulaikę narkotinių medžiagų platintojus Šiauliuose ir užkardę jų rengiamus ginkluotus juvelyrinių parduotuvių apiplėšimus ne tik Šiaulių, bet ir Telšių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje.

Antroji „Metų seklio“ nominacija atiteko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnams, demaskavusiems nusikalstamą grupę, Šiauliuose vogusią ir realizavusią automobilius.

Trečioji nominacija paskirta Joniškio rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnams, teismui nagrinėti perdavusiems baudžiamąją bylą, kurioje keturiems Joniškio gyventojams pareikšti įtarimai dėl 25 nusikalstamų veikų, daugiausiai - dėl statybos įrankių bei kitų namų apyvokos daiktų vagysčių iš gyvenamųjų bei negyvenamųjų patalpų Joniškio mieste ir jo apylinkėse.

Pareigūnai užkardė rengtus nusikaltimus

Tirdami neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis apraiškas, Šiaulių apskrities policijos kriminalistai užkardė rengiamus ginkluotus juvelyrinių parduotuvių apiplėšimus ne tik Šiaulių, bet ir Telšių apskrities policijos aptarnaujamoje teritorijoje.

Kai Šiaulių miesto policijos ir Šiaulių AVPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro kriminalistai šių metų rugpjūčio 5 d. iš Šiauliuose esančio Lyros g. 5-ojo namo su antrankiais išvedė du vyrus, namo gyventojai dėkojo pareigūnams, iškrausčiusiems iš jų namo kvaišalų „taško“ savininką ir jo draugelį.

Tačiau kai pareigūnai paklausė, gal jie gali suteikti daugiau informacijos apie šią narkomanų pamėgtą butą, gyventojai akimirksniu išgaruodavo. Pareigūnai suprato: žmonės nori ramiai gyventi, tačiau prisidėti prie tos ramybės užtikrinimo nelinkę, ir pareigūnams, renkant įrodymus, teks pasikliauti tik savo jėgomis. Medžiaga šiems nusikalstama veika užsiimantiems asmenims demaskuoti buvo pradėta rinkti šių metų birželio 3 d., kai į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus patalpas buvo atvesdintas neblaivus A.D., kurio džinsų kišenėje rastas polietileninis užspaudžiamas maišelis su augalinės kilmės, įtariama, narkotine ar psichotropine medžiaga.

Dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kratos metu šio asmens namuose paimta metalinė dėžutė-smulkintuvas, ant kurio paviršiaus rasta kanapių ir jos dervų. Apklausos metu tyrėjai iš sulaikytojo pavyko išgauti informaciją, kad jis narkotines medžiagas įsigijo iš S.M.

Po trijų savaičių darbo kriminalistams pavyko ne tik patvirtinti informaciją, jog S.M. prekiauja narkotinėmis medžiagomis - kanapėmis, bet ir nustatyti naują įtariamąjį – A.K., iš kurio S.M. pirkdavo amfetaminą. Šių asmenų kontrolę apsunkino tai, jog įtariamieji dažnai keisdavo mobilaus ryšio telefonų SIM korteles ir pareigūnai nuolat turėdavo atlikti IMEI IMSI kontrolę, kad nustatytų naujus įtariamųjų telefono numerius.

Pasitelkė kriminalinę žvalgybą

Siekiant nustatyti šių asmenų galimus ryšius, narkotinių medžiagų laikymo bei realizavimo vietas, buvo priimtas sprendimas pasitelkti Kriminalinės policijos žvalgybos valdybos pareigūnus. Kriminalinės žvalgybos metu buvo gauta informacija, jog A.K. ieško asmens, iš kurio galėtų įsigyti šaunamąjį ginklą, vėliau – kad šaunamąjį ginklą jau įsigijo iš nenustatyto asmens.

Siekiant efektyviai vykdyti slaptą sekimą, buvo nutarta prie A.K. gyvenamosios vietos įrengti vaizdo stebėjimo kamerą, kuri fiksuotų nusikalstamą veiką – prekybą narkotikais. Deja, stebėti aplinką kameros pagalba trukdė kieme augantis medis. Tad kriminalistams teko skubiai gauti Šiaulių miesto savivaldybės leidimą nugenėti šakas.

Šakų genėjimo operaciją apsunkino gausus lietus. Tačiau kriminalistų jis neišgąsdino: vienas jų įsiropštė į medį, kitas, stovėdamas su skėčiu po medžiu, perdavinėjo iš kolegos, sėdinčio prie monitoriaus, telefonu gaunamus komentarus, kaip gerėja vaizdas ir kokią šaką dar nupjauti.

Pareigūnai, stebėdami A.K. gyvenamąją vietą, įsitikino, kad motinos bute gyvenantis 27 metų vaikinas tikrai disponuoja narkotinėmis medžiagomis - ir pats vartoja, ir jas platina. Norintieji įsigyti kvaišalų žinodavo, kad čia jų gaus bet kuriuo paros metu, tad pirkėjai nuolat mynė šio buto slenkstį. Rugpjūčio 4 d. buvo sulaikyti du asmenys, kurie iš A.K. įsigijo narkotinių medžiagų - kanapių bei amfetamino.

Tuo pat metu buvo gauta kriminalinės žvalgybos informacija, kad A.K. kartu su bendrininku A.M. ruošiasi įvykdyti ginkluotą juvelyrinių parduotuvių plėšimą. Ruošdamiesi tam, per dvi dienas jie apžiūrėjo keturias Šiaulių parduotuves.

Vėliau buvo gauta informacija, kad įtariamieji jau ruošiasi plėšimui Kelmėje arba Telšiuose.

Sulaikė prie namo laiptinės

Kontroliuojant įtariamųjų veiksmus ir siekiant užkardyti galimus ginkluotus juvelyrinių parduotuvių apiplėšimus, bendradarbiauta su minėtų rajonų kriminalinės policijos pareigūnais.

Įvertinus įtariamojo asmenybę, jo planuojamos nusikalstamos veikos pavojingumą, buvo priimtas sprendimas A.K. ir jo bendrininką A.M. sulaikyti. Sulaikymo operacija surengta rugpjūčio 5-ąją.

Antrankiai vaikinams buvo uždėti vidurdienį, prie namo laiptinės. Iš A.M. kišenės pareigūnai ištraukė dozę kvaišalų. A.K., siekdamas išvengti sulaikymo, bandė pasprukti ir pareigūnams atkakliai priešinosi, vienam jų buvo padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas. Todėl A.K. pareikštas įtarimas ne tik dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, bet ir dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

A.K. gyvenamojoje vietoje buvo atlikta krata. Bute pareigūnai rado metalinę dėžutę, kurioje slypėjo, įtariama, augalinės kilmės kvaišalai – marihuana. Buvo apžiūrėti ir rūsio sandėliukai, kuriais naudojosi A.K. Pirmoji krata nebuvo itin sėkminga.

Vaikino būta apdairaus - sandėliukuose kvaišalų nerasta, tik viename jų aptikta juoda medžiaginė kaukė, kuri, manoma, nėra skirta karnavaliniam vakarėliui. A.K. narkotines medžiagas slėpė bendrame rūsio koridoriuje. Čia rastas stiklainis su 5 paketėliais, pribertais „žolės“.

Pasitelkus visą savo turimą patirtį ir asmeninius gebėjimus, kriminalistams pavyko gauti informaciją apie šaunamojo ginklo ir kitas narkotinių medžiagų laikymo vietas. A.K. slaptavietę buvo įsirengęs kaimyno sandėliuke, šiam to net nežinant. Kadangi žmonės išvykę ir negyvena, A.K. į jų sandėliuką patekdavo, atsukęs durų vyrių varžtus.

Pareigūnai čia aptiko stiklainį su 12 paketėlių, kuriuose, buvo augalinės kilmės narkotinė medžiaga, ir...pistoletą. Manoma, kad tai - dujinis ginklas, perdirbtas į kovinį. Iš bendro naudojimo koridoriaus elektros paskirstymo dėžučių pareigūnai ištraukė keturis čia paslėptus paketėlius su geltona biria medžiaga, įtariama, amfetaminu.

Laiką leidžia už grotų

Teismas A.K. leido suimti trims mėnesiams ir vaikinas dabar savo gyvenimą apmąsto už grotų. O mąstyti yra apie ką. Nors A.K. dar tik 27-eri, su teisėsauga reikalų yra turėjęs daug. Pirmąkart jis prieš teismą stojo būdamas penkiolikos - už vagystę.

Vėliau jo nusikaltimai agresyvėjo, buvo smurtinio pobūdžio: plėšimai, sveikatos sutrikdymas, viešosios tvarkos pažeidimai. Na, o 2009 metų kovą jo neprognozuojamas elgesys sutrikdė Šiaulių Dainų mikrorajono gyventojus ir sukėlė daug nerimo policijos pareigūnams.

Kovo 18-osios vakare policijos budėtojus pasiekė pranešimas, kad Lyros g. 7-ojo namo kieme, smėlio dėžėje, įvyko net du sprogimai. Kitos dienos vidurdienį buvo gauta dar viena išgąsčio kupina žinia apie vienas po kito nugriaudėjusius sprogimus „Romuvos“ pagrindinės mokyklos stadione.

Trenksmas buvo toks stiprus, kad pradėjo veikti aplinkui stovėjusių automobilių signalizacijos. Teritorija skendo dūmuose, o sniegas sprogimo vietoje nusidažė rožine spalva. Išsigandę mokiniai blaškėsi mokykloje, nesuprasdami, kas vyksta jų stadione. Dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Po poros savaičių policijos pareigūnai nustatė ir į areštinę uždarė „unabomberį“. Tai buvo tas pats A.K., tik tada dar 22-jų. Jo bute ir pagalbinėse patalpose buvo rasta prietaisų bei medžiagų, iš kurių galima pasigaminti sprogstamąjį įtaisą. Tai buvo ne karo pramonėje naudojamos sprogstamosios medžiagos, o chemikalai, iš kurių mišinio jaunimas mėgsta pasigaminti savadarbius sprogstamuosius įtaisus ir naudoti juos vietoje petardų bei fejerverkų.

Manoma, kad, būtent, tokiu tikslu sulaikytasis juos ir pasigamino, nes pinigų tokiems daiktams pirkti parduotuvėje, anot jo, neturėjęs. Pasigaminęs sprogstamuosius įtaisus, juos nutarė išbandyti namo kieme esančioje smėlio dėžėje ir mokyklos stadione, net nesusimąstęs apie tai, kad tokie bandymai gali baigtis žmonių traumomis. Už savadarbių pirotechninių gaminių sprogdinimą, trikdant visuomenės rimtį ir tvarką, A.K. buvo skirti vieneri metai ir 4 mėnesiai nelaisvės.

Laukdamas teismo nuosprendžio už minėtą nusikaltimą, vaikinas sugebėjo dar nusikalsti. Jis įvykdė plėšimą. A.K. buvo demaskuotas ir uždarytas į areštinę. O atvežtas į Šiaulių miesto apylinkės teismą, kuriame vyko nuo jo nukentėjusio asmens apklausa, jis įvykdė dar vieną nusikaltimą – pasipriešino policijos pareigūnams.

Per apklausą metu A.K. nuolat reiškė pretenzijas ir nepasitenkinimą, tad teisėjas pareigūnų paprašė jį išvesdinti.

Išvesdinamas vaikinas metėsi link nukentėjusiojo, kėsindamasis ištrūkti iš pareigūnų rankų. Kadangi A. K. priešinosi pareigūnams, teko su juo susigrumti. Grumtynių metu Konvojaus būrio postiniui buvo suplėšyta uniformos striukė. Dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojams pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Taigi, atlikęs visas bausmes už paskutiniuosius nusikaltimus, 2012 metų rugsėjį A.K. išėjo į laisvę. Tačiau, kaip matome, nepraėjus ir dviem metams, 2014 m. rugpjūčio 5ąją dėl savo naujos nusikalstamos veikos - neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, jis vėl atsidūrė pareigūnų akiratyje ir buvo izoliuotas nuo visuomenės, užkardant jo planuojamus brutalius nusikaltimus.

Demaskavo automobilių vagių gaują

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo biuro Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus (APGTS) pareigūnai kartu su Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroru teisminiam nagrinėjimui rengiasi perduoti baudžiamąją bylą, kurioje dėl dešimties automobilių vagysčių ir nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo bei realizavimo įtarimai pareikšti keturiems asmenims.

Per tyrimą nustatyta, kad nusikalstama ketveriukės veikla buvo gerai organizuota: vieni automobilius vogė, kiti juos ardė, treti parduodavo dalimis.

2014 m. gegužės viduryje Šiaulių mieste itin padaugėjo automobilių vagysčių. Per dešimt dienų buvo pavogti šeši automobiliai. Po keleto savaičių - dar trys. Tarp pavogtųjų - „Ford Galaxy“, „Volkswagen Sharan“, „Volkswagen Transporter“, „Volkswagen Passat“bei BMW markių automobiliai. Tapo akivaizdu, kad Šiaulių mieste aktyviai pradėjo veikti nauja asmenų grupė, kurios „specializacija“ – automobilių vagystės.

Kaip jau įprasta automobilių vagysčių bylose, taip ir šįkart įkalčių įvykio vietose buvo šykščiai: po nakties automobilių tiesiog nebelikdavo jų stovėjimo vietose, nebuvo ir ką nors mačiusių liudytojų...

Tačiau pareigūnams vis dėlto pavyko išsiaiškinti, kad šių vagysčių autorius gali būti P.G., kuris teisėsaugininkams yra žinomas, nes kartą jau teistas už tokio pobūdžio nusikalstamą veiką. Kriminalistai nustatė, jog vogti automobiliai nuošalioje Šiaulių rajono sodyboje yra ardomi dalimis ir įtarė, jog tai daro J.G., o jų dalys realizuoti perduodamos dar vienam šios nusikalstamos veiklos dalyviui, Panevėžio miesto gyventojui E..

Kruopščiai analizuojant pareigūnų surinktą informaciją, paaiškėjo, kad P.G. gali vykdyti ne tik automobilių vagystes, bet ir prekiauti narkotinėmis medžiagomis. Buvo apsispręsta P.G. sulaikyti. Sulaikius jį, sulaikyti ir kiti šios nusikalstamos veikos dalyviai. Atlikus kratą Šiaulių rajone esančioje sodyboje, rasta pavogtų automobilių detalių. Jų rasta ir viename Šiaulių autolaužynų.

Šis tyrimas parodė, koks svarbus yra bendradarbiavimas tarp policijos padalinių, kaip, nuolat dalinantis informacija ir ieškant bendrų sprendimų, galima ištirti ir sunkiai tiriamas bylas.

Nusikaltėlius išdavė gobšumas

Šiaulių apskrities policijos Joniškio rajono komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai teismui nagrinėti perdavė baudžiamąją bylą, kurioje keturiems Joniškio gyventojams pareikšti įtarimai dėl 25 nusikalstamų veikų. Įtariamieji kaltinami statybos įrankių bei kitų namų apyvokos daiktų vagystėmis iš gyvenamųjų bei negyvenamųjų patalpų Joniškio mieste ir jo apylinkėse. Tiriant šias vagystes, buvo atskleisti ir kiti nusikaltimai. Kaip rodo patirtis, nusikaltėliams dažnai koją pakiša godumas ir tikėjimas, kad jų niekas nepagaus.

2013-ųjų pabaigoje Joniškio rajono policijos komisariato kriminalistai suprato, kad jų aptarnaujamoje teritorijoje susiformavo nusikaltėlių grupė, kurių „specializacija“ - statybos įrankių bei sodo-daržo įrangos vagystės.

Nusikaltimai buvo daromi švariai, įvykių vietose nepaliekant jokių pėdsakų bei įrodymų. Pareigūnai kruopščiai analizavo kiekvienos vagystės įvykio vietą, tikrino grįžusius iš įkalinimo vietų asmenis bei tuos, kurie jau teisti už analogiškas nusikalstamas veikas. Kriminalistų kantrybė ir užsispyrimas, tiriant šias vagystes, apvainikavo puikiu rezultatu.

2014 metų kovo mėnesį tyrimas įgavo pagreitį. Vienas pareigūnams įtarimą sukėlęs asmuo, M.T., apklausiamas apie Joniškio mieste ir jo apylinkėse vykdomas įrankių vagystes, prasitarė, kad, jam vykstant į užsienį, vienas jo pažįstamų užsiminė, kad už statybos įrankius mokami geri pinigai. Kriminalistams šį frazė ,,nepraslydo pro ausis“.

Pareigūnai nusistatė minėtą asmenį. Tai buvo S.K. Pokalbis su juo tyrėjams suteikė daug naudingos informacijos. Įdomiausia tai, kad tas pats M.T., kuris girdėjo draugo S.K frazę apie statybos įrankių paklausą, pats kartu su juo ir dalyvavo daugiau kaip dvylikoje nusikalstamų veikų.

M.T. ir S.K pavogtus įrankius slėpdavo krūmuose, o kitą dieną juos pasiimdavo bei realizuodavo jų bendrininkas D.Ž. Ilgapirščiai M.T. ir S.K. po įvykdytos serijos vagysčių tikėjosi už pavogtus įrankius užsidirbti didesnę pinigų sumą, deja, D.Ž. jų nesumokėdavo.

Siekiant surinkti kuo daugiau įrodymų, buvo kruopščiai ruošiamasi įtariamųjų apklausoms, apgalvota kiekviena detalė, apmąstytas kiekvienas užduodamas klausimas, galimi įtariamųjų atsakymai ir jų pateikiamos versijos. Ir įtariamieji vienas po kito prisipažino įvykdę inkriminuojamus nusikaltimus bei nurodė savo bendrininkus.

Nuodugnaus ir kruopštaus tyrimo metu Joniškio policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnams pavyko nustatyti, kad tie patys įtariamieji padarė ir kitus, prieš metus įvykdytus nusikaltimus.

2013 metais buvo pavogtas automobilis, kuris vėliau rastas prie miško, tačiau įtariamieji nenustatyti. „Tamsi“ buvo ir vagystė iš vienos individualiosios įmonės seifo. Narpliojant statybos įrankių vagystes, paaiškėjo, kad ir prie automobilio, ir prie seifo pirštus prikišo S.K, kuriam iš viso inkriminuojama 20 nusikalstamų veikų.

2014 metais tie patys asmenys - S.K. ir M.T.- Joniškyje pavogė automobilį „Volkswagen Passat“. Transporto priemonė buvo surasta ir grąžinta savininkams.

Joniškio policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnų profesionalumas, ryžtingas bendro tikslo siekimas, logiški bei ryžtingi veiksmai kratų metu užtikrino šių nusikaltimų atskleidimo sėkmę, ne vienam nukentėjusiajam suteikė galimybę susigrąžinti pavogtuosius daiktus ir užkirto kelią kitiems nusikaltėlių suplanuotiems nusikaltimams, apsaugojo žmonių turtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.