Verslininkui V. Kastujevui gresia ilgi metai kalėjimo

Dvidešimt tūkstančių eurų. Tiek kainavo vienas iš telefonų, kuriais prekiavo su skandalingu verslininku Vadimu Kastujevu siejama nusikalstama grupuotė. Verslininkui pateikti įtarimai veikus grupuotėje, kuri nelegaliai prekiavo mobiliaisiais telefonais ir tauriaisiais metalais. Pareigūnų duomenimis, prekybos mastai milžiniški ir viršija 10 mln. litų.

FNTT nusitaikė į grupuotę, kurioje minimas ir V.Kastujevas.<br>O.Posaškovos nuotr.
FNTT nusitaikė į grupuotę, kurioje minimas ir V.Kastujevas.<br>O.Posaškovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-10-29 12:28, atnaujinta 2018-01-24 07:00

Surengtoje spaudos konferencijoje apie V.Kastujevui ir jo bendrininkams mestus įtarimus papasakojo Vilniaus apygardos prokuratūros Trečiojo persekiojimo skyriaus prokuroras Mindaugas Ražanskas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos valdybos viršininkas Dainius Baršauskas.

„Vakar įvyko trylikos įtariamųjų sulaikymo operacija. Jos tikslas buvo surinkti įkalčius grupuotės, kuri užsiėmė prabangių mobiliojo ryšio telefonų prekyba ir tauriųjų metalų prekyba be apskaitos dokumentų“, – apie antradienį įvykdytą operaciją sakė D.Baršauskas. Jis patvirtino, kad tarp įtariamųjų yra ir Kastujevo pavardė.

Pareigūnas į spaudos konferenciją atėjo su nedideliu maišeliu, kuriame buvo sudėti mobilieji telefonai. Vieno iš jų rinkos kaina siekė 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų).

„Tai visiškai nauji telefonai. Jie buvo įsigyjami iš ES valstybėse esančių oficialių pardavėjų. Tam, kad jais būtų galima prekiauti užsienio valstybėse, reikia oficialios atstovybės, ir jie ją turėjo. Jie telefonus gabendavo į užsienį nelegaliais keliais ir ten parduodavo“, – sakė D.Baršauskas.

Pareigūnai pabrėžė, kad gaujos vadeivos buvo du lietuviai. Visi sulaikytieji taip pat yra Lietuvos piliečiai. Dalis žinomi teisėsaugai jau iš anksčiau.

Į klausimą, ar įtariamieji pripažįsta savo kaltę, D.Baršauskas atsakė aptakiai: „Realiai žmonės buvo sulaikyti tik vakar, dar anksti apie tai kalbėti.“

Seifą pjovė ugniagesiai

Specialios operacijos metu buvo atliktos kratos įtariamųjų namuose, automobiliuose ir darbo vietose. Vienoje iš vietų, kur vyko krata, įtariamasis atsisakė pasakyti seifo kodą. Pareigūnai pasitelkė ugniagesius, šie seifą atidarė su specialia įranga. Kaip patvirtino D.Baršauskas, seife buvę daiktų, svarbių tyrimui. Tačiau tai nėra grynieji pinigai, nors jų kratų metu buvo rasta: „Tai yra šimtatūkstantinės sumos.“

Prokuroras M.Ražanskas sakė, kad sulaikytieji įtariami dokumentų klastojimu ir pinigų plovimu. Šiuo metu įtariamiesiems apribotos teisės į nekilnojamąjį turtą ir automobilius („Bentley“ ir „Ferrari“).

Tyrimo duomenimis, tarptautinė organizuota grupuotė, kurioje minima ir V.Kastujevo pavardė, vertėsi šešėline prekyba prabangiais mobiliojo ryšio telefonais „Vertu“ ir tauriaisiais metalais Europos Sąjungoje bei Rytų valstybėse. Pareigūnų duomenimis, daugiausia pelno grupuotė gaudavo iš tauriųjų metalo pardavimo, tačiau prekyba telefonais nešė taip pat nemažą pelną.

Pirminiais skaičiavimais, per kelerius metus grupuotės narių šešėlinė prekyba viršijo 10 mln. litų, o į valstybės biudžetą nebuvo sumokėtos milijoninės sumos. 

Už inkriminuojamus nusikaltimus įtariamiesiems gresia iki 8 metų nelaisvės, už pinigų plovimą – iki septynerių metų.

Kalėjo Rusijoje

Iš kalėjimo Rusijoje 2011 m. paleisto verslininko namuose antradienio vakarą Vilniuje buvo atliekamos kratos ir poėmiai.

V.Kastujevas 2008 m. buvo sulaikytas Maskvoje, kur jam buvo pateikti įtarimai turto prievartavimu, po metų teismas kaltinimus perkvalifikavo į sukčiavimą dideliu mastu. Milijonierius ir jo bendrininkai nuteisti už tai, kad neteisėtai reikalavo 1 milijono JAV dolerių bei 1,5 milijono eurų iš banko „Industrijos kreditas“ vadovybės.

V.Kastujevas kaltę neigė, tačiau jam skirti penkeri metai kalėjimo. Bausmę sutrumpinus, jau 2011 m. V.Kastujevas grįžo į Lietuvą.

Milijonieriui anksčiau priklausė Vilniaus „Žalgirio“ klubas. V.Kastujevui įkliuvus Rusijos teisėsaugai, garsiausia šalies futbolo ekipa buvo atsidūrusi ant bankroto ribos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.