Šiaulių ugniagesių vadą įklampino baimė tapti pensininku

Bijojau būti išleistas į pensiją. Tokią priežastį nusikalsti teisme įvardijo Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (ŠAPGV) viršininkas 52 metų Jonas Misiūnas.

J.Misiūnas pripažįsta, kad kyšiu siekė išsisukti nuo gresiančių nemalonumų darbe.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Misiūnas pripažįsta, kad kyšiu siekė išsisukti nuo gresiančių nemalonumų darbe.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Oct 30, 2014, 12:43 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:16 AM

Tuo tarpu jo bendrininkas kaltės kratėsi ir atsisakė duoti parodymus.

J.Misiūnas šią gegužę įsivėlė į istoriją dėl galimo girtumo, be to, ėmėsi žygių, kad kilęs skandalas būtų užgniaužtas, o jis išsaugotų savo postą.

Pulkininkui į pagalbą suskubo skandalingai pagarsėjęs panevėžietis verslininkas 39 metų Robertas Janutis. Jis paprašė 12 tūkstančių litų ir pažadėjo sutvarkyti visus nemalonumus.

Jų planus sujaukė STT agentai, kurie su įkalčiais sučiupo ir į areštinę uždarė abu įtariamuosius.

Girtumo patikrinti nepavyko

Kalbos apie ŠAPGV viršininko pomėgį puotauti Šiauliuose sklido seniai, bet per 34 metus tarnybos metus jis nebuvo gavęs nė vienos nuobaudos.

J.Misiūnas įklimpo išsyk po ugniagesių profesinės šventės - šv. Florijono dienos. Gegužės 5-ąją, pirmadienį, anonimiškai pranešta, kad J.Misiūnas darbe yra išgėręs. Atskubėjęs policijos patrulių ekipažas pavėlavo kelias minutes – J.Misiūno rasti nebepavyko.

Bet Šiaulių apskrities ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Pocius matė kieme stovinčius viršininko ir tarnybinį, ir asmeninį automobilius. Todėl versija apie J.Misiūno išvyką sukėlė šypseną: „Esu įsitikinęs - jis galėjo būti pasislėpęs tik darbovietėje“.

J.Pociaus įtarimus dar labiau sustiprino pro akis neprasprūdusi detalė: po patrulių vizito ŠAPGV kieme suskubta perstumdyti automobilius.

Išgąsdino nežinia dėl ateities

J.Misiūnas teisme neigė tądien buvęs girtas. Ugniagesių viršininkas tikino popiet išvažiavęs į suplanuotą susitikimą su verslininku Dariumi Balčiūnu.

Darbuotoja paskambino J.Misiūnui ir pranešė apie girtumą tikrinti norinčius pareigūnus. Bet šis išjungė tarnybinį telefoną: „Neketinau keisti planų“.

Tą popietę pulkininko nepavyko rasti niekam, bet žinia apie pareigūnų reidą pasiekė ir žiniasklaidą. Rytą J.Misiūnas sužinojo, kad nemalonumų neišvengs – buvo iškviestas gegužės 7-ąją atvykti į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą.

Po pokalbio su vadovais šiaulietis sunerimo dėl ateities, nes kolega iš Panevėžio jam patarė išsyk atsivežti ir prašymą išleisti į pensiją.

Prisiminė įtakingąjį panevėžietį

Karštligiškai išeičių ieškojęs J.Misiūnas prisiminė panevėžietį R.Janutį. Atsitiktinai su saugos tarnybos vadovu susipažinusiam šiauliečiui įstrigo pokalbis, per kurį verslininkas gyrėsi pažintimis su įtakingaisiais.

Panevėžietis atsiliepė tik po kažkelinto J.Misiūno skambučio ir pareiškė esąs užsienyje. Verslininkas pažadėjo sužinoti, kokia situacija yra departamente, o vėliau pasakė, kad skandalą galima užglaistyti už 12 tūkstančių litų atlygį.

J.Misiūnas sakė supratęs, kad pinigai skirti departamento vadovui: „R.Janutis kalbėjo abstrakčiomis frazėmis, o vėliau perspėjo kuo mažiau kalbėti telefonu, nes pokalbių gali pasiklausyti. Jis sakė veiksiąs per generolus“.

Kyšį paliko degalinėje

Panevėžietis R.Janutis iš pradžių sakė, kad visas problemas išspręs nuvažiavęs į sostinę. Bet po kelių valandų ėmė patarinėti šiauliečiui trejetui dienų atsigulti į ligoninę.

J.Misiūnas tikino, kad problemų dėl sveikatos išties turėjo – buvo smarkiai pakilęs kraujospūdis. Pasak teisiamojo, ne dėl girtumo, o dėl staiga suprastėjusios sveikatos būklės jį automobiliu vežiojo pavaldinys.

Iš pradžių R.Janutis prašė pinigus atvežti į Joniškį, bet galiausiai buvo sutarta, kad pulkininkas voką su 12 tūkstančių litų paliks Šiaulių pakraštyje esančioje degalinėje.

Teisėjui paklausus, kodėl voko neperdavė tiesiai panevėžiečiui, J.Misiūnas patikino, kad nepavyko suderinti susitikimo dėl užimtumo.

J.Misiūnas ir R.Janutis buvo sulaikyti tą patį vakarą. Pirmas įkliuvo į degalinę „Abromika“ paimti pinigų atvažiavęs panevėžietis, o netrukus namuose buvo užkluptas ir J.Misiūnas.

Kai į degalinę prabangų visureigį BMW įvairavo R.Janutis, jo pasaloje jau laukė STT agentai. Panevėžietis buvo sulaikytas, kai iš degalinės darbuotojo paėmė voką.

Paprašė atleisti nuo atsakomybės

Teisme apklausiamas J.Misiūnas neįstengė nuslėpti jaudulio – kalbėjo nerišliai, nervingai gniaužė rankas.

Prieš 12 metų į pensiją išeiti galėjęs šiaulietis paprašė atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Jei J.Misiūnui tai pavyks pasiekti, jis išvengs teistumo.

Tikėtina, kad ši aplinkybė įklimpusiam pareigūnui gali būti naudinga kovojant dėl teisės likti darbovietėje arba bandant išsaugoti užtarnautą pensiją.

R.Janutis teisme kalbėti atsisakė ir paprašė vadovautis per ikiteisminį tyrimą duotais parodymais.

Tyrėjų apklausiamas panevėžietis tikino, kad pinigai buvo skirti ne papirkti J.Misiūno vadovus, o pasamdyti teisininkus. * * *

Išgarsino skandalai

*R.Janutis pats ne kartą turėjo reikalų su teisėsauga. * Panevėžietis verslininkas nesėkmingai bandė bylinėtis su Panevėžio kelių policijos biuro viršininku Virginijumi Mačėnu. * Principingumu garsėjantis pareigūnas buvo apkaltintas piktnaudžiavimu tarnyba ir neteisėtu neviešų duomenų paskleidimu. Į teismų maratoną įveltam V.Mačėnui galiausiai pavyko apsiginti. * Šių metų pradžioje R.Janutis teisme patyrė dar vieną nesėkmę. Panevėžietis girtas vairavo keturratį ir padarė avariją, todėl 3 metams ir 8 mėnesiams neteko vairuotojo pažymėjimo ir buvo nubaustas 4000 litų bauda. * Po avarijos R.Janučiui buvo nustatytas sunkus girtumas, bet jis tikino buvęs tik keleivis. Bet šią versiją paneigė vaizdo kamerų įrašas. * Teisę vairuoti praradęs panevėžietis jau kartą įkliuvo vairuojantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą