Teismas leido V.Kastujevą suimti dviem mėnesiams

Į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) akiratį patekęs Vadimas Kastujevas ketvrtadienį po pietų buvo atveštas į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kuris nuspręs, ar kol kas skandalingas verslininkas liks už grotų ar bylos baigties galės laukti savo namuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2014-10-30 14:12, atnaujinta 2018-01-24 02:53

Prokuroras teismo paprašė, kad V. Kastujevas būtų suimtas trims mėnesiams, nes esą kol vyksta ikiteisminis tyrimas verslininkas gali pasprukti iš Lietuvos ir pasislėpti.

Prokuroras teigė, kad jiems nepavyko išsiaiškinti, ar V.Kastujevas turi legalų pajamų šaltinį, todėl visai realu, kad jis gali bandyti sprukti vos tik bus paleistas į laisvę. 

V.Kastujevo advokatė su tokiais prokuroro teiginiais nesutiko ir paprašė laiko susipažinti su prokuratūros pateiktais įtarimais jos ginamajam. „Jei yra sprendžiamas žmogaus laisvės klausimas, jis turi žinoti, kuo yra kaltinamas. Dabar kaltinimai yra deklaratyvūs, kažkuo kaltinamas, bet neaišku, kuo“, – teisėjui sakė V.Kastujevo gynėja.

Advokatė teigė, kad susipažinti su bylos medžiaga jai reikės valandos. Jos prašymas buvo patenkintas.

Išnagrinėjęs prokuratūros pateiktus duomenis, teismas V.Kastujevą leido suimti dviem mėnesiams.   V.Kastujevas yra siejamas su nusikalstama grupuote, kuri nelegaliai prekiavo mobiliaisiais telefonais ir tauriaisiais metalais.

Pareigūnų duomenimis, prekybos mastai galėjo viršyti 10 mln. litų.

Iš viso atliekant šį ikiteisminį tyrimą buvo sulaikyta 13 asmenų, tačiau suėmimo prokuratūra prašė tik keturiems iš jų. 

Du iš į teismą ketvirtadienį atvesdintų įtariamųjų teismas paleido, trečiąjį - leido suimti mėnesiui. 

Visi kiti įtariamieji, tarp jų ir V.Kastujevo sūnus Artūras, praėjus 48 valandų sulaikymo terminui buvo paleisti. Jiems skirtos kardomosios priemonės nesusijusios su laisvės apribojimu.

Sulaikius įtariamuosius jų namuose, automobiliuose ir darbo vietose buvo atliktos kratos, per kurias buvo rasta nemažai tyrimui vertingų dokumentų bei daiktų, taip pat šimtatūkstantinės sumos grynųjų pinigų.

Sulaikytiesiems yra pareikšti įtariamai dėl dokumentų klastojimo ir pinigų plovimo.

Visiems jiems yra apribotos teisės į nekilnojamąjį turtą ir automobilius, tarp kurių yra ir prabangūs „Bentley“ bei „Ferrari“.

Tyrimo duomenimis, tarptautinė organizuota grupuotė vertėsi šešėline prekyba prabangiais mobiliojo ryšio telefonais „Vertu“ ir tauriaisiais metalais Europos Sąjungoje bei Rytų valstybėse.

Tyrėjai teigia, kad grupuotei vadovavo du lietuviai, tačiau kol kas neatskleidžia kas jie. Kadangi prokuratūra prašo V.Kastujevą suimti didžiausiam leidžiamam laikotarpiui, gali būti, kad jis ir yra vienas iš gaujos vadų.

Už inkriminuojamus nusikaltimus įtariamiesiems gresia iki 8 metų nelaisvės, už pinigų plovimą – iki septynerių metų.

Tai jau ne pirmoji V.Kastujevo pažintis su teisėsaugininkais.

2008 metais jis buvo sulaikytas Maskvoje, jam buvo pateikti įtarimai turto prievartavimu. Po metų teismas kaltinimus perkvalifikavo į sukčiavimą dideliu mastu.

Milijonierius ir jo bendrininkai buvo pripažinti kaltais dėl to, kad reikalavo 1 milijono JAV dolerių bei 1,5 milijono eurų iš banko „Industrijos kreditas“ vadovybės.

V.Kastujevui buvo skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau iš įkalinimo įstaigos jis buvo paleistas anksčiau laiko.

Į Lietuvą V.Kastujevas, kuriam anksčiau priklausė Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubas, grįžo 2011 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.