Agurkinių gauja pagrobė mažiausiai toną kokaino

Kam tolimuose kraštuose pirkti narkotikus ir rizikuojant vežti į Lietuvą, jeigu juos galima atimti iš kvaišalų prekeivių? Taip elgėsi Agurkinių gauja.

Beveik prieš dvejus metus triukšmingai sulaikytų Agurkinių gaujos narių likimas skirtingas. Tie, kurie sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, džiaugiasi laisve, o neigiantys kaltę laukia netrukus prasidėsiančio teismo.<br>T.Bauro nuotr.
Beveik prieš dvejus metus triukšmingai sulaikytų Agurkinių gaujos narių likimas skirtingas. Tie, kurie sutiko bendradarbiauti su pareigūnais, džiaugiasi laisve, o neigiantys kaltę laukia netrukus prasidėsiančio teismo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

2014-10-31 10:22, atnaujinta 2018-01-24 00:05

Už jos sutriuškinimą Kriminalinės policijos biuro pareigūnai šią savaitę buvo pripažinti Metų sekliais.

200 kilogramų kokaino. Šitokį grobį iš kvaišalų prekeivių atėmę, o vėliau pardavę Agurkiniai netrukus sės į teisiamųjų suolą.

Su narkotikų prekyba susiję asmenys tvirtina, kad ši grupuotė iš viso yra pagrobusi mažiausiai toną kokaino.

Pardavinėjant tokį kiekį kvaišalų didmeninėmis kainomis už kilogramą galima gauti 150 tūkstančių litų. Padauginę šį skaičių iš tūkstančio, gautume 150 milijonų litų.

Už pagrobimą – milijonai

2011 metų gegužė, Gran Kanarijos salos sostinė Las Palmasas. Prabangiame viešbutyje kartu su meiluže apsistojęs Agurkinių smogikų grupės vadeiva Vilmantas Veršulis apžiūri uoste prisišvartavusią lietuvišką jachtą „Inga 2“ su Portugalijos vėliava.

Sovietiniais laikais ne vienoje šturmo operacijoje karštuosiuose kraštuose dalyvavęs desantininkas V.Veršulis iš savo šaltinių žino, kad šioje jachtoje yra paslėpta 180 kilogramų Brazilijoje pirkto aukštos kokybės kokaino.

Jo uždavinys – pagrobti šiuos narkotikus. Po sėkmingos operacijos trečdalis grobio atiteks jam. V.Veršulis mintyse skaičiuoja pelną ir jam darosi smagu.

Žiūrėjo mirčiai į akis

Apiplėšinėti narkotikų prekeivius – sena V.Veršulio idėja, kurią jis dar prieš šešerius metus įpiršo Agurkinių vadeivai Sauliui Velečkai. Pastarasis tada jau buvo pagarsėjęs kaip stambus narkotikų gamintojas ir prekeivis.

„Kam pirkti narkotikus, kai juos galima paprasčiausiai atimti?“ – per vieną susitikimą su S.Velečka ištarė V.Veršulis.

Iki susitikimo su Agurkinių vadeiva V.Veršulis buvo perėjęs ugnį ir vandenį – sovietiniais laikais tarnavo desanto šturmo dalinyje, kariavo Afganistane, kituose kraštuose, kur mirtis buvo kasdienybė.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę jis kurį laiką dirbo greitojo reagavimo rinktinėje „Aras“, vėliau pateko į kalėjimą.

Provincijoje buvo ankšta

Išėjęs į laisvę V.Veršulis sugebėjo greitai užsidirbti pinigų – Anykščiuose įsigijo vėliau savotiška Agurkinių ginklų saugykla tapusį autoservisą, žirgyną, transporto įmonę, šaudyklą.

Anykščių savivaldybė su V.Veršuliu siejamai bendrovei „Vilartas“ perdavė daugiau kaip 1000 kvadratinių metrų pastatus, į kuriuos įmonė įsipareigojo investuoti 5 milijonus litų.

Jau tuomet daug kam Anykščiuose šis sandoris pasirodė neskaidrus, buvo kalbama, kad V.Veršulis pasinaudojo savo pažintimis su rajono vicemeru. Daug padėjo ir uošvis – ilgametis gamyklos „Anykščių vynas“ vadovas.

Tuo metu, kai jo žmona Vilmantė ir dukterys skynė pergales žirgų sporto varžybose, organizavo populiarius Anykščių krašte renginius, V.Veršulis mieste subūrė Šeimos gaują ir terorizavo gyventojus.

Jis vis labiau jautėsi nebaudžiamas – kartą įsilinksminęs vienoje kavinėje privertė visus lankytojus bučiuoti jo šunį.

Pasiūlė grobti kvaišalus

Nors Anykščiuose V.Veršulis jautėsi visagalis, jam norėjosi išplaukti į platesnius vandenis.

Naujus kelius atvėrė 2008 metais įvykęs susitikimas su Agurkinių lyderiais.

S.Velečkai toks žmogus buvo reikalingas – įžūlus, bebaimis, gerai nusimanantis apie ginklus ir dar mažai žinomas Kauno nusikaltėlių pasaulio šulams.

Savo planų turėjo ir V.Veršulis. Jis ir pasiūlė pradėti naują „verslą“ – užsienyje iš narkotikų prekeivių grobti kvaišalus.

Anykštėnas jau buvo apskaičiavęs, kad, turėdamas 30 tūkstančių eurų, jis praturtėtų greitai ir įspūdingai.

Agurkinių lyderis palaimino šį sumanymą ir po kelių dienų perdavė šią sumą.

Dovanų – koviniai pistoletai

Netrukus V.Veršulis su savo senu draugu Dmitrijumi Romanovičiumi išvyko į Amsterdamą.

Ten jų jau laukė savotišku S.Velečkos atstovu Olandijoje vadinamas Redas Vilkauskas, turėjęs ryšių tarp vietos narkotikų prekeivių.

R.Vilkauskas jau buvo atvykėliams parengęs „dovaną“ – du pistoletus su duslintuvais. Per pirmąjį susitikimą jis pasiūlė auką – kokaino prekeivius.

V.Veršulis suprato, kad dviese narkotikų neatims, ir iš Lietuvos išsikvietė pastiprinimą – dar du gaujos narius: žiaurumu garsėjančius Saulių Strelčiūną ir Evaldą Šablauską.

Pasislėpė po antklode

Iš pradžių įvyko keli susitikimai su prekeivių tarpininku – pagyvenusiu vyriškiu su tatuiruotėmis ant viso kūno.

Lietuviai pasisiūlė iškart nupirkti didelį kiekį kokaino, tačiau prekiautojai nenorėjo skubėti.

„Iš pradžių nupirkite 2 kilogramus, o paskui žiūrėsime“, – sakė tarpininkas.

Sutartą dieną lietuviai atvažiavo prie nurodyto biurų pastato Rozendalio mieste. Pagal išankstinį susitarimą jų automobilyje turėjo būti tik vairuotojas su pinigais.

Į šį automobilį turėjo įsėsti narkotikų pardavėjas, suskaičiuoti pinigus, tada savo bendrininkams pranešti, ar viskas gerai.

Tuo pat metu kiti du lietuviai turėjo biure patikrinti kokainą.

Tačiau V.Veršulis nutarė pergudrauti narkotikų prekeivius.

S.Strelčiūnas buvo pasodintas prie automobilio vairo, o E.Šablauskas atsigulė ant mašinos grindų ir pasislėpė po antklode.

Prekeivis buvo pasmaugtas

Į lietuvių automobilį įsėdusiam narkotikų prekeivių tarpininkui buvo parodyta vadinamoji piniginė lėlė – du paketai, kurių viršuje ir apačioje buvo sudėti keli 500 eurų banknotai.

Tačiau tatuiruotas vyriškis buvo įtarus – jis praplėšė plėvelę, kuria buvo aptraukta „lėlė“, ir pradėjo skaičiuoti pinigus. Išvydęs, kad vietoj žadėtų 100 tūkstančių eurų yra tik keli tūkstančiai, jis suprato, jog pateko į spąstus, ir ketino sprukti lauk.

Tačiau tuo metu iš po antklodės išlindo E.Šablauskas, griebė jį už kaklo ir puolė smaugti. Kad prekeivis nesispardytų, S.Strelčiūnas jį laikė už kojų.

Stalčiuje rado krūvą eurų

Tuo pat metu į šalia esantį pastatą, kur turėjo būti laikomi narkotikai, su kvaišalų prekeiviu olandu užėjo V.Veršulis ir D.Romanovičius.

Tai buvo paprastas daugiaaukštis pastatas, kuriame įsikūrę įvairių firmų biurai.

Olandas nuvedė lietuvius į vieną kambarių, kur jų laukė dar du vyriškiai. Vos tik jie parodė du kilogramus narkotikų, V.Veršulis išsitraukė pistoletą ir liepė visiems gultis. Tada D.Romanovičius jiems surišo rankas.

Kol narkotikų prekeiviai gulėjo ant žemės, lietuviai puolė ieškoti kokaino. Daugiau kvaišalų rasti nepavyko, tačiau viename stalčių buvo aptikti 25 tūkstančiai eurų.

Tuo metu į kambarį užėjo tamsaus gymio vyriškis – jis taip pat buvo paguldytas ant žemės.

Vos tik D.Romanovičius jį surišo, užsuko tvirta sudėtas lenkas – tikras milžinas. Tačiau pamatęs į jį nukreiptus pistoletų vamzdžius galiūnas taip pat puolė ant kelių ir leidosi surišamas.

Tuo metu lauke buvęs S.Strelčiūnas per radijo stotį pranešė, kad prie jų mašinos privažiavo dar vienas automobilis.

V.Veršulis greitai išbėgo į lauką, nukreipė pistoletą automobilyje „Mercedes-Benz E“ sėdinčiam vyriškiui į galvą ir liepė išlipti. Jis taip pat pakluso.

Lavoną užkasė pakelėje

Lietuviai plėšikai paliko kambaryje šešis surištus žmones, o patys išvažiavo narkotikų prekeivių automobiliais „Mercedes-Benz E“ ir „Volkswagen Multivan“.

Pakeliui į nuomojamą namą, miškelyje, kauniečiai užkasė nužudyto narkotikų prekeivio lavoną, o mikroautobusą sudegino. Po šios sėkmingos operacijos R.Vilkauskas pasiūlė apiplėšti ir heroinu prekiaujančius marokiečius.

Heroiną išbandė narkomanai

Vienas R.Vilkausko bičiulis nuvežė V.Veršulį į Amsterdamo pakraštyje esantį autoservisą ir pristatė kaip rimtą heroino pirkėją.

Lietuvis pareiškė, kad už 200 tūkstančių eurų nori nusipirkti 10 kilogramų heroino. Kad būtų įtikinamiau, dar paprašė kelių gramų, kad įsitikintų, ar kvaišalai kokybiški.

Po dviejų savaičių autoserviso savininkas lietuvius nusivežė į vieną daugiabutį Amsterdamo pakraštyje. Ten jiems buvo perduotas pavyzdys – du gramai narkotikų.

Lietuviai davė vietiniams narkomanams išbandyti heroiną ir taip įsitikino, kad jis tikrai geras.

Aplinką stebėjo žvalgai

Sandėrį buvo nutarta atlikti tame pačiame daugiabutyje. Sutarta, kad bute bus ne daugiau kaip po du žmones iš abiejų pusių.

Kad įrodytų, jog jų ketinimai rimti, Agurkiniai iš tolo parodė tą pačią maistine plėvele apvyniotą „lėlę“.

Pirkimo dieną V.Veršulis nutarė apsidrausti – jis keliomis valandomis anksčiau prie minėto daugiabučio pasiuntė S.Strelčiūną ir E.Šablauską į žvalgybą. Visą informaciją jie turėjo pranešti radijo ryšiu.

Greitai paaiškėjo, kad į gretimą butą užėjo trys stambūs tamsaus gymio vyrai, prieš tai jie keliais žodžiais persimetė su narkotikų prekeiviu.

Be to, buvo pastebėti po rajoną nuolat zujantys du įtartini automobiliai.

Marokiečius išmetė iš mašinos

Lietuviai nutarė nerizikuoti. Į butą užėjo vienas D.Romanovičius, o pinigus neva turintis V.Veršulis liko mašinoje.

Buto savininkas ilgai kvietė ir jį užeiti, tačiau anykštėnas kategoriškai atsisakė. Galiausiai narkotikų prekeiviai pasiūlė kompromisą – pusę heroino kiekio jie atneš į mašiną, o paskui visi kartu eis į butą baigti sandėrio.

Lietuviai sutiko, tačiau vos tik du marokiečiai su 5 kilogramais kvaišalų įsėdo į automobilį, V.Veršulis per veidrodėlį pastebėjo, kad mašinos link bėga du tamsaus gymio vyriškiai.

Lietuvis žaibiškai paspaudė greičio paminą, pavažiavo kelis šimtus metrų ir išmetė abu marokiečius lauk.

Po kelių dienų ketvertukas su pagrobtu kokainu ir heroinu grįžo į Lietuvą.

Narkotikus jie pardavė vienam prekeiviui Kaune.

Tačiau netrukus iš grobikų komandos iškrito S.Strelčiūnas. Jis beisbolo lazda mirtinai sumušė vieną kaunietį, buvo sulaikytas ir nuteistas kalėti 13 metų.

Antroje dalyje skaitykite, kaip Agurkiniai pagrobė lietuvių iš Brazilijos į Europą gabentą kokaino siuntą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.