Kriminalinių knygų autoriui – banditų smūgiai

Reikalauja išimti knygas

Knygų apie mafiją autorius D.Dargis (dešinėje), sulaukė su Daktarų grupuote sieto R.Kairio atkirčio.<br>lrytas.lt nuotr.
Knygų apie mafiją autorius D.Dargis (dešinėje), sulaukė su Daktarų grupuote sieto R.Kairio atkirčio.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

2014-11-05 22:01, atnaujinta 2018-01-22 05:11

Iš pradžių privataus kaltinimo tvarka už šmeižtą rašytojui baudžiamąją bylą buvo iškėlęs Kauno nusikalstamo pasaulio vadeiva Henrikas Daktaras, o visai neseniai jo pėdomis pasekė su Daktarų grupuote sietas Regimantas Kairys, pravarde „Klišius“.

Reikalauja išimti knygas

Už žmogžudystę teistas, tačiau praėjusių metų pavasarį nuo baudžiamosios atsakomybės dėl senaties atleistas R.Kairys kreipėsi į Kauno apylinkės teismą ir pareikalavo, kad kuo greičiau iš visų šalies knygynų būtų pašalintos dvi pirmosios D.Dargio knygos „Tikroji Daktarų istorija“ ir „Kruvinasis mafijos maršrutas“.

Šiose knygose buvo aprašytas teismo procesas, kuriame už žmogžudystę buvo teisiamas R.Kairys.

Nors šios knygos jau seniai parduotos, R.Kairys tvirtina, kad juose aprašyti faktai žemina jo reputaciją. Be to R.Kairys teismo prašo, kad knygų autorius atlygintų jam padarytą moralinę žalą – sumokėtų 30 tūkstančių litų.

Primena Daktarų braižą

Neseniai jau ketvirtą Lietuvos mafiją demaskuojančią knygą „Mafijos kronikos“ skaitytojams pristatęs ir kaltinamuoju privataus kaltinimo byloje antrą kartą tapęs žurnalistas D. Dargis teigia, kad jam R. Kairio vaidmuo primena Henriko Daktaro ir jo artimųjų veikimo braižą.

Kone ketverius metus žurnalistą tampiusi H.Daktaro šeimynėlė taip pat Vilniaus teismuose reikalavo ne tik milžiniškos piniginės kompensacijos, bet ir prašė išimti iš prekybos vietų anksčiau paminėtas knygas.

Nors H.Daktaras reikalavo, kad jam būtų priteista 100 tūkstančių litų, tačiau Apeliacinio teismo sprendimu padaryta moralinė žala buvo sumažinta iki 6 tūkstančių litų.

Teismas pripažino, kad D.Dargis vis tik pažeidė kai kurias H.Daktaro šeimos privataus gyvenimo detales bei netinkamai panaudojus kelias citatas iš jo paties parašytos knygos „Išlikt žmogumi“.

„ Kažkodėl teismas neatsižvelgė, jog nederamą laikytą informaciją apie H. Daktaro tėvo ligą paskelbiau perskaitęs pirmąją, dar sovietmečiu išnagrinėtą „daktarų“ gaujos bylą, kuri viename iš archyvų yra prieinama beveik visiems norintiems.

Tuo tarpu teisme pačių H. Daktaro artimųjų pakviesta liudyti nepriklausoma lietuvių kalbos ekspertė pareiškė, kad citavimas iš H. Daktaro knygos, nepažeistas. Tad nejaugi teisėjas geriau ir už lituanistikos profesionalus išmano citavimo subtilybes?“ , – stebėjosi ne vienerius metus teismo salėse laiką leidęs knygų apie mafiją autorius.

Įkalbėjo Daktarų šeima ?

Pasibaigus ginčams su Daktarų šeimyna, estafetę perėmė R.Kairys.

Kai kurie buvę H.Daktaro „torpedos“, vėliau sutikę bendradarbiauti su Daktarų nusikaltimais atskleidusiais Kriminalinės policijos biuro pareigūnais D. Dargiui yra pareiškę, kad aiškintis tarpusavio santykių teismuose Klišiaus pravarde garsėjantis R.Kairys, ko gero, pats ir nebūtų sumąstęs. Yra duomenų, kad to paprašyti galėjo H.Daktaro artimieji.

D.Dargį ypač šokiravo žinia, kad R. Kairys reikalauja moralinės žalos atlyginimo už faktus, kurie buvo surašyti žmogžudystės byloje.

„Tos kelios eilutės, dėl kurių esu priverstas minti teismo slenksčius, yra paimtos iš teisme užbaigtos Daktarų gaujos narių įvykdytos žmogžudystės bylos bei surinkus faktus iš nusikaltimą ištyrusių Kriminalinės policijos biuro pareigūnų. Tad nelabai suprantu ko dar norima iš manęs“, – tvirtino teisiamuoju tapęs D. Dargis.

Pareiškėją išgelbėjo senatis

Nužudymas, kuriuo buvo kaltintas P.Kairys, buvo įvykdytas dar 2000 metais.

Tuomet buvo nužudytas ir Kulautuvos girininkijos miškuose užkastas vieno Daktarų lyderio Egidijaus Abariaus namuose sargu dirbęs Edmundas Borodinas.

Jo palaikai buvo rasti ir atkasti tik 2009 metų kovo 25-ąją. Teisėsaugos pareigūnai dėl šio nusikaltimo kaltinimus pareiškė keliems su Daktarų grupuote sietiems asmenims, tarp jų ir R.Kairiui.

Apeliaciniame teisme išnagrinėtoje byloje nustatyta, kad su Rolandu Zavecku, pravarde Džempiu, į mišką atvykęs R.Kairys padėjo žmogžudystės bendrininkams – tuometinėms Daktarų „torpedoms“ – Virginijui Silvestravičiui ir Vaidui Vansevičiui iškasti duobę, kuri buvo skirta paslėpti po nužudymo E.Borodiną.

Nužudžius „daktarų“ šulo tarną, R.Kairys kartu su kitais bendrininkais tempė lavoną prie duobės ir užkasė.

Visi šio nusikaltimo dalyviai, išskyrus R.Kairį, buvo nuteisti. Vienintelis „Klišius“ atsakomybės išvengė tik todėl, kad teismas pritaikė senaties terminą. Kitiems bendrininkams senatis jau buvo nutrūkusi, nes jie po to buvo įvykdę daugiau kitų nusikaltimų.

Seka brolio pėdomis

Prasidėjus teismo maratonui, D.Dargis kaip privatus detektyvas sukaupė nemažai faktų apie R.Kairio praeitį, aplinkos žmones ir lyg šiol neoficialiai valdomus turtus.

Paaiškėjo, kad skandalingai pagarsėjęs Paulius Kairys, kuris buvo nuteistas už tai, jog sieros rūgštimi apliejo jį atstūmusios mylimosios Eglės Vosiliūtės veidą – tikras „Klišiaus“ brolis.

Jau tiriant šią bylą, prieš P.Kairį liudijęs šio nusikaltimo vykdytojas Povilas Būtėnas tvirtino, jog net kalėjime už duotus parodymus buvo sulaukęs nusikaltėlių grasinimų.

Domina senas nusikaltimas

Kauno organizuotų nusikaltimų tyrimo pareigūnai D.Dargiui neoficialiai pasakojo, kad pats R.Kairys nuo senų laikų buvo šalia Daktarų lyderių, tačiau jam nuolat pavykdavo išvengti įtarimų.

Vis tik pareigūnai patvirtino, kad jiems ramybės neduoda iki šiol neištirtas atvejis, kai 1992 metais Kleboniškio miške buvo bandyta granata susprogdinti automobilyje sėdėjusį Liną Prešegalavičių.

Šis asmuo jau daugelį metų gyvena ir dirba Didžiojoje Britanijoje.

Po nepavykusio bandymo nužudyti L. Prešegalavičių užsakovai liko nepatenkinti. Po to kurį laiką ir pačioje „daktarų“ gaujoje tvyrojo įtampa. Bene labiausiai kritikos sulaukė kruvino darbo iki pabaigos nesugebėję atlikti asmenys.

Šiandien buvę įtakingi anų laikų Kauno mafijozai neatmeta versijos, kad tarp sprogdintojų galėjęs būti ir R.Kairys. Senas bylas tiriantiems kriminalistams šis faktas yra žinomas, tad artimiausiu metu jie ketina apklausti ir R. Kairį, ir svetur gyvenantį L.Prešegalavičių.

Trūksta pinigų remontams?

D. Dargis prisipažino iš buvusių R.Kairio bičiulių išgirdęs dviprasmiškų juokelių, jog Klišiumi vadinamas vyras greičiausiai pritrūko lėšų SPA centro „Baltieji rūmai“ infrastruktūros darbams, todėl nutarė išsireikalauti pinigų iš žurnalisto.

Kalbama, kad ši ant Mituvos upės kranto šimtamečių ąžuolų parko apsuptyje esanti skambiai pavadinta poilsiavietė su erdvia pokylių sale neoficialiai priklauso R.Kairiui, nors formalus savininkas yra kitas žmogus.

„ Reketo laikais banditai tiesiog visus „apmokestindavo“. Na, o dabar vos galą su galu suduriantiems kai kuriems buvusiems gaujų atstovams dėkingas metas – jie gali per teismus iš apie juos rašančių žurnalistų prisiteisti pinigų savo gerbūviui pagerinti“, – samprotauja R. Kairio taikinyje atsidūręs D. Dargis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.