Savo naujagimį nužudžiusi moteris laisvės neprarado

Moteriškos lyties naujagimį lauko tualete pagimdžiusiai iš iškart jį pasmaugusiai Telšių rajono gyventojai 21 metų Akvilei Sukauskaitei neteks krimsti kalėjimo duonos.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 6, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 3:30 AM

Nors už mažamečio, bejėgiškos būklės savo kūdikio nužudymą A.Sukauskaitei grėsė laisvės atėmimas iki gyvos galvos, kalta dėl jai inkriminuoto nusikaltimo pripažintai moteriai Šiaulių apygardos teismas tik apribojo laisvę dvejiems metams.

Kadangi į bausmės laiką buvo įskaitytas ir per ikiteisminį tyrimą už grotų praleistas laikas A.Sukauskaitei laisvės apribojimas sutrumpėjo iki vienerių metų devynių mėnesių ir 24 dienų.

Kalta dėl savo naujagimio nužudymo pripažintą moterį teismas įpareigojo neatlygintinai 180 valandų dirbti sveikatos priežiūros ar globos ir rūpybos įstaigose.

Išklausyti nuosprendžio A.Sukauskaitė atvyko lydima savo tėvų. Teismo salėje kaltinamoji rankomis dengėsi veidą.

Nuosprendį už savo pirmagimės nužudymą A.Sukauskaitė išklausė būdama nėščia – moteris vėl laukiasi kūdikio.

Motina pasmaugė kūdikį

Jai inkriminuotą nusikaltimą A.Sukauskaitė įvykdė pernai balandžio 24-ąją svečiuodamasi pas savo draugo artimuosius Kelmės rajone.

Prasidėjus sąrėmiams į lauko tualetą nuėjusi mergina netrukus pagimdė sveiką mergaitę. Naujagimis įkrito į išmatų kibirą.

Gimdyvė rankomis nutraukė virkštelę. Iš kibiro naujagimę ištraukusi A.Sukauskaitė matė, kad mergaitė yra gyva – naujagimis maskatavo kojomis.

Motina kaire ranka suspaudė kūdikiui kaklą ir mergaitė per kelias minutes užduso.

Gimdyvė pateko į ligoninę

Apie nelaimingai pasibaigusį gimdymą sodybos šeimininkai pranešė A.Sukauskaitės motinai. Atvažiavusi moteris parsivežė namo ir savo dukrą, ir naujagimio lavoną.

Pablogėjus gimdyvės sveikatai ji buvo nuvežta į Regioninę Telšių ligoninę ir paguldyta į Akušerijos-ginekologijos.

Apie po gimdymo į ligoninę patekusią moterį medikai pranešė policijai.

Ikiteisminį tyrimą dėl naujagimio mirties priežasties nustatymo pradėję pareigūnai iš pradžių spėjo, kad įvyko nelaimingas atsitikimas – akivaizdžių skurto žymių ant kūdikio kūno nesimatė.

Kai ekspertai nustatė, kad mergaitė buvo pasmaugta, pareigūnai ėmė aiškintis jos nužudymo aplinkybes.

Mergina metė mokslus

Paaiškėjo, kad iš daugiavaikės (devynerių vaikų šeimos) kilusi A.Sukauskaitė nėštumą nuo savo artimųjų slėpė.

Profesinėje mokykloje barmenės-padavėjos specialybės mokiusis A.Sukauskaitė iki nelemto gimdymo likus pusmečiui - 2012 metų lapkričio mėnesį – metė mokslus.

Mokinė jos pačios prašymu buvo išbraukta iš profesinės mokyklos mokinių sąrašų.

Tapusi nėščia A.Sukauskaitė nesilankė pas medikus.

Kas tvarkingoje šeimoje užaugusią merginą paskatino taip elgtis, liko paslaptimi.

Poelgio motyvų nepaaiškino

Per ikiteisminį tyrimą A.Sukauskaitė papasakojo, kad pagimdė mergaitę ir netrukus ją pasmaugė.

Paaiškinti, kodėl taip pasielgė, įtariamoji paaiškinti negalėjo. Ją apklaususiems pareigūnams A.Sukauskaitė tik tvirtino, kad iš anksto atsikratyti naujagimiu ji neplanavo.

Teisme jauna moteris kaltę dėl savo atžalos nužudymo jau ėmė neigti ir aiškino, kad nieko neprisimena.

Teismo medicinos ekspertai tvirtino, kad taip kaltinamoji elgiasi ne norėdama išvengti bausmės, o dėl to, kad neprisimena įvykių.

Pripažino ribotai pakaltinama

Ekspertai taip pat konstatavo, kad būdama žemesnio intelekto ir pažintinių gebėjimų kaltinamoji gali būti tik ribotai pakaltinama.

Specialistai nustatė, kad A.Suskauskaitės pažintiniai gebėjimai atitinka tik ribinio intelekto lygį, o jos asmenybė pasižymi emociniu ir elgesio nebrandumu, disharmonija.

Pasak ekspertų, po gimdymo moterį buvo ištikęs gimdyvinis šokas, ji patyrė labai stipraus emocinio susijaudinimo būseną, kuri gali būti prilyginama fiziologiniam afektui.

Teismas konstatavo, kad galimybes rasti išeitį iš susidariusios padėties šiai merginai kaltinamajai apribojo žemesnis intelektas.

Pripažinęs, kad nusikaltimą A.Sukauskaitė įvykdė būdama ribotai pakaltinama teismas nusprendė jai skirti švelnesnę bausmę nei yra numatyta už tokį nusikaltiną. Pasak teismo, griežčiausios bausmės skyrimas šioje situacijoje būtų prieštaravęs teisingumo principui.

Nenorėjo atskirti nuo šeimos

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė ir į tai kad jauna moteris laukiasi, o atskyrus ją nuo šeimos, gali būti neigiamai paveikti jos socialiniai ryšiai.

A.Sukauskaitė užaugo darnioje šeimoje. Pats iš daugiavaikės devynių vaikų šeimos kilęs šeimos galva Alvydas Sukauskas yra nagingas meistras turintis savo verslą dėl darbštumo ir tvarkingumo gerbiamas kaimynų ir jį pažįstančių žmonių.

Išpuoselėtoje A.Sukausko sodyboje atsirado vietos ne tik devynerioms jo atžaloms, bet ir anūkams. Iš kalvio amato išlaikomai gausiai A.Sukausko šeimai socialinės pašalpos nebuvo mokamos.

Į teismą dukrą atlydėjęs A.Sukauskas skelbiant nuosprendį kartu su žmona stovėjo šalia dukters.

Draugas merginą paliko

Skelbiant nuosprendį šalia A.Sukauskaitės nebuvo jos draugo, kurio tėvų sodyboje ir buvo nužudytas naujagimis.

Tai, kad šis su A.Sukauskaite tuo metu draugavęs jaunuolis negalėjo būti nužudyto naujagimio tėvu, buvo spėta jau anksčiau – šis vaikinas A.Sukauskaite buvo pažįstamas vos kelis mėnesius.

Teismo koridoriuje pakalbintas A.Sukauskaitės tėvas sakė, kad su šiuo vaikinu dukra nebedraugauja.

Paklaustas, kodėl jo dukra pakelė ranką prieš savo naujagimį A.Sukauskas sakė negalįs to suprasti.

Vyriškis tvirtino jau per ikiteisminį tyrimą sužinojęs, kad tąsyk dukra pastojo, kai buvo išžaginta.

Paklausti, ar yra yra ikiteisminių tyrimų, kuriose A.Sukauskaitė būtų pripažinta nukentėjusiąja, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai sakė tokios informacijos neturį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.