Sukčiai skaudžiai mausto benamį

Gyvenimo pakraštyje atsidūrusių asmenų dokumentai – geidžiamas sukčių grobis. Tai savo kailiu pajuto buvęs benamis, o dabar iš dugno bandantis pakilti 48-erių pasvalietis Rolandas B.

Rolandas B. bando kabintis į gyvenimą – net prisiverda žiemai uogienių.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Rolandas B. bando kabintis į gyvenimą – net prisiverda žiemai uogienių.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Nov 7, 2014, 8:30 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:48 AM

Pasvalio rajone gyvenantis neįgalus vyras praėjusią savaitę gavo Vilniuje esančios skolų išieškojimo bendrovės raginimą sumokėti 5 tūkstančius litų už automobilio „Volkswagen Golf“ priverstinį nuvežimą ir saugojimą.

Gavęs šį laišką Rolandas B. prisiminė vieną įvykį, kurį jau buvo spėjęs pamiršti.

Prisiminė seną istoriją

Prieš dvylika metų jis uždarbiavo statybose Vilniaus rajone. Tąsyk darbdavys pasiūlė savo darbininkams nebrangiai nusipirkti automobilį.

Net ir nemokantis vairuoti Rolandas sutiko prisidėti.

„Pasakiau, jog duodu šiek tiek pinigų mašinai, kad prireikus jie ir mane pavėžėtų. Mat pats moku vairuoti tik dviratį.

Negalėčiau patikėti, kad mašina galėjo būti įregistruota mano vardu. Juk nepasirašinėjau jokių su mašina susijusių dokumentų“, – stebėjosi vyras.

Paaiškėjo, kad automobilis „Volkswagen Golf“ po eismo įvykio apie 10 metų buvo saugomas privačioje aikštelėje. Per tą laiką susikaupė solidi suma, kurią norima išsireikalauti iš Rolando.

Mokėjo už svetimą kompiuterį

Tai ne pirmas atvejis, kai vyrui pateikiamos apmokėti svetimos skolos.

Prieš kelerius metus jis iš savo 250 litų neįgalumo pensijos kas mėnesį 160 litų turėjo mokėti vienai Panevėžio antstolių kontorai už išperkamosios nuomos būdu nupirktą kompiuterį.

Kas jį pirko, Rolandas nežino. Bet pirkta buvo jo vardu, pasinaudojus jo asmens tapatybės kortele. Ją nežinomi asmenys nugvelbė tuomet, kai Rolandą autobusų stotelėje buvo ištikęs epilepsijos priepuolis.

„Paklausiau antstolio, iš ko man gyventi, jeigu bus atskaičiuojama daugiau nei pusė pašalpos. Jis pasakė, kad ir jam reikia valgyti“, – pasakojo vyras.

Susipažino prie aludės

Ne kartą sukčių auka tapęs patiklus Rolandas B. gerų žmonių padedamas bando bylinėtis, kad jam nereikėtų grąžinti 1500 litų greitųjų paskolų, kurias jo vardu paėmė nepažįstami jaunuoliai.

Šiuo metu teismo sprendimu neįgaliam vyrui reikia atiduoti skolą ir delspinigius vienai kredito bendrovei. Mat kažkas pasinaudojo Rolando patiklumu ir pasiėmė greitųjų paskolų.

Rolandas pasakojo, kad prieš kelerius metus prie aludės susipažino su dviem jaunuoliais.

Klampina greitosios paskolos

Jie jau apsvaigusiam Rolandui nupirko alaus, po to nusitempė jį į vieno banko skyrių – čia norėjo atidaryti sąskaitą ir gauti prieigą naudotis internetine bankininkyste.

Tačiau banko darbuotoja pastebėjo, kad Rolando pasas nebegalioja, todėl nesutiko atidaryti sąskaitos. Tuomet naujieji draugai vyrą nusivedė į kitą banko filialą – jo darbuotojai nekilo jokių įtarimų ir klausimų.

Atsidarę Rolando sąskaitą jaunuoliai prisiėmė greitųjų paskolų. Vėliau policijos tyrėjų surinktuose dokumentuose matyti, kad greitųjų paskolų pinigai iš pradžių buvo pervesti į Rolando banko sąskaitą, o iš jos – į kelių žmonių sąskaitas.

Tačiau tiems žmonėms pavyko įtikinti tyrėjus ir teismą, kad jie nežino, kodėl jų sąskaitose atsirasdavo nemažos pinigų sumos.

Teismas nusprendė, kad šioje situacijoje yra kaltas pats Rolandas, nes deramai neapsaugojo savo dokumentų.

Bandė pasikarti

* Rolandas yra neįgalus. Dėl patirtų galvos traumų jis šlubuoja ir sunkiai dėsto mintis. Jis ne vienus metus buvo benamis, nakvodavo po vieno Panevėžyje esančio daugiabučio balkonu.

* Prieš kelerius metus panevėžiečiui pasisekė, nes jį ėmė globoti buvusi pedagogė, dabar jau pensininkė Birutė A.

* Moteris patikėjo, kad Rolandas nori stotis ant kojų. Ji buvusiam benamiui surado namuką Pasvalio rajone. Ten jis gyvena jau pusantrų metų, augina daržoves.

* Birutės A. globotinis „Lietuvos rytui“ sakė ne pirmą kartą bandantis užbaigti savo palaidą gyvenimą, į kurį įsisuko netekęs namų.

* „Mano brolis pasikorė. Ir aš kartą bandžiau. Bet Dievas mane saugojo. Nutrūko virvė, ant kurios bandžiau pasikabinti malkinėje“, – pasakojo Rolandas.

* Vyras buvo apsigyvenęs vienuolyne, kur bandė gydytis nuo alkoholizmo. Kol buvo kartu su vienuoliais, jam sekėsi. Bet išėjęs gyventi savarankiškai, jis vėl ėmė gerti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.