Aktorius Petras Dimša nuo girtumo patikrinimo slėpėsi koplyčioje

Gudobelių ekstraktas negali išgelbėti nei nuo klinikinės mirties, nei nuo širdies sutrikimų. Taip Vilniaus miesto apylinkės teisme tvirtino Santariškių klinikų gydytojas kardiologas Paulius Trinkauskas.

P.Dimša neigė gėręs ir sukėlęs avariją.<br>M.Kulbio nuotr.
P.Dimša neigė gėręs ir sukėlęs avariją.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Nov 11, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:34 PM

Jis pirmasis apžiūrėjo 76 metų aktorių Petrą Dimšą, kuris į Santariškių klinikas buvo atvežtas po Vilniuje, Oslo gatvėje, įvykusios avarijos.

Žinomas aktorius P.Dimša kaltinamas tuo, kad praėjusių metų liepos 17-ąją vairuodamas automobilį „Volkswagen Polo“ partrenkė 24 metų dviratininką Šarūną Surblį. Kelias operacijas ištvėręs dviratininkas po dešimties dienų mirė ligoninėje.

Bylos duomenimis, po avarijos P.Dimšai buvo nustatytas 1,67 promilių girtumas. Aktorius neprisipažino nei gėręs alkoholį, nei sukėlęs avariją.

Teisme jis tvirtino tik pamatęs griūvantį dviratininką ir iškėlė versiją, kad jaunuolį galėjo partrenkti kitas automobilis.

Pradėjus tirti avarijos aplinkybes buvo paimtas P.Dimšos kraujo mėginys. Aktorius teisme aiškino, kad apsvaigo nuo vaistų – gudobelių ekstrakto.

P.Dimša tikino, kad jam yra įstatytas širdies stimuliatorius, todėl smarkiai susijaudinus gali ištikti mirtis, tad jo šeimos gydytojas patarė tokiais atvejais išgerti kelis gurkšnius stipraus alkoholio.

Dėl to P.Dimša šio preparato visada vežiojasi savo automobilyje. Šių vaistų jam kaip tik prireikė po avarijos. Jis tvirtino, kad po įvykio pasijuto labai blogai.

Nors greitosios pagalbos medikai buvo avarijos vietoje, blogai besijaučiantis P.Dimša į juos iš karto nesikreipė.

Vyras teigė nuėjęs į savo automobilį, daiktadėžėje susiradęs buteliuką vaistų ir išgėręs kelis gurkšnius. Gudobelių ekstrakto alkoholio koncentracija – 70 laipsnių.

Pajuto alkoholio kvapą

Kai blogai pasijutęs P.Dimša buvo pristatytas į Santariškių klinikas, jį apžiūrėjęs kardiologas P.Trinkauskas iš karto pajuto, kad pacientas buvo išgėręs, tačiau su juo bendrauti buvo nesudėtinga: „Jis nešlitinėjo, negriuvinėjo, nesivėlė jam liežuvis.“ 

P.Trinkauskas jautė iš paciento burnos sklindantį alkoholio kvapą, tačiau jis buvo specifinis – galėjo būti ir gudobelių eksktrakto. „Aš įpratęs prie to kvapo, nes garbaus amžiaus žmonės šį vaistą dažnai geria norėdami nusiraminti“, – aiškino kardiologas. Ne vieną sunkų ligonį atgaivinęs medikas teigė gudobelių ekstrakto nerekomendavęs nė vienam pacientui.

P.Dimšos teiginius, kad sutrikus širdies ritmui reikia išgerti stipraus alkoholio, kardiologas pavadino visiška nesąmone: „Su medicina tai neturi nieko bendra.“ 

P.Trinkauskas tvirtino, jog į ligoninę pristatyto aktoriaus būklė nebuvo sunki – jis nebuvo praradęs sąmonės, nesiskundė skausmais ar dusuliu. Toje vietoje, kur įstatytas stimuliatorius, jis jautė tvinkčiojimą, tačiau elektrokardiograma nerodė jokių rimtų sutrikimų.

„Abejoju, ar eismo įvykio metu širdies stimuliatoriaus veikla buvo sutrikusi. Akivaizdus to įrodymas, kad pacientas nebuvo praradęs sąmonės“, – teisme aiškino specialistas.

Santariškių klinikų medikai pažymėjo, kad ūmių kardiologinės ligos požymių nenustatyta.

Nesuprato, iš kur atsirado vaikinas

Gydytojas su P.Dimša spėjo pasikalbėti ir apie avariją. Aktorius medikui užsiminė net nesupratęs, iš kur atsirado vaikinas su dviračiu.

Po avarijos menininkas atrodė sutrikęs ir susijaudinęs. Jis dar labiau sutriko, kai medikas pranešė, jog girtumui nustatyti bus paimtas jo kraujo mėginys.

Po kelių minučių į P.Dimšos palatą grįžęs medikas paciento neberado. Jo pradėję ieškoti ligoninės darbuotojai pacientą rado pusrūsyje, sėdintį prie koplyčios. Su juo buvo dvi moterys. Sugrąžinęs pacientą į palatą, gydytojas apsaugos darbuotojo paprašė saugoti, kad jis vėl nepasislėptų.

Kad nelaimės vietoje aktorius būtų gėręs alkoholį, nematė ir pirmieji joje atsidūrę policininkai. Kai avarijos vietoje sustojo policijos ekipažas, P.Dimša sėdėjo ant pievos šalia automobilio. Šalikelėje gulėjo nuverstas stulpas. Nukentėjęs dviratininkas tuo metu jau gulėjo greitosios pagalbos automobilyje.

Pamatęs policininkus, P.Dimša pats prie jų priėjo ir įsėdo į savo automobilį ieškoti dokumentų. Policijos pareigūnas prisiminė, kad susijaudinęs vyras dokumentų ieškojo ilgai – apie 10 minučių.

Laukdami kolegų iš kelių policijos, patruliai klausė P.Dimšos, kas atsitiko. Aktorius tvirtino, kad dviratininkas nugriuvo, bet nieko daugiau paaiškinti negalėjo. Jo automobilį apžiūrėję policininkai ant priekinio buferio pamatė juodų įbrėžimų, kurių galėjo likti nuo dviračio padangų, ant variklio dangčio buvo matyti kelios nedidelės kraujo dėmės. Įlenkimų ant automobilio nebuvo. Rytą aktorius be jokio kvietimo pats atvyko į Vilniaus kelių policiją. Kelių policijos tyrėja teisme prisiminė, kad tuo metu P.Dimša net neužsiminė apie kitą vairuotoją, ši versija atsirado vėliau.

Žuvo prieš pat vestuves

Ne vieną personalinę parodą Lietuvoje ir užsienyje surengęs Š.Surblys žuvo prieš pat savo vestuves. Likus porai valandų iki nelaimės, apie savo planus kurti šeimą jis papasakojo tėvui.

Iš tėvo darbovietės vaikinas dviračiu išvažiavo pas juvelyrą pasiimti vestuvinių žiedų. Jo nekantriai laukusi sužadėtinė Gabija Špokaitė draugui ilgai skambino mobiliuoju telefonu. Po ilgo laiko į telefono skambutį atsiliepė kažkas iš medikų ir pranešė apie avariją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.