Klaipėdoje dėl „Agurkinių“ bylos – didelis sujudimas

Rezonansinę baudžiamąją bylą nagrinėja teisėjų kolegija, kuriai pirmininkauja Remigijus Preikšaitis.

S.Velečka.<br>A.Pilaitienės nuotr.
S.Velečka.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-11-11 07:50, atnaujinta 2018-01-21 20:15

Rezonansinę baudžiamąją bylą nagrinėja teisėjų kolegija, kuriai pirmininkauja Remigijus Preikšaitis.

„Agurkinių“ gauja kaltinama ginkluoto susivienijimo organizavimu, didžiulio narkotikų kiekio įgijimu, laikymu ir realizavimu – jų veiklos zona apėmė ne tik Vakarų Europą,  Rusiją, Ukrainą, bet ir Pietų Ameriką. Taip pat pateikti kaltinimai dėl nužudymo ir pasikėsinimo nužudyti. Iki pietų buvo skaitomas kaltinamasis aktas. Iš sutrumpinto 38 puslapių varianto tespėta pagarsinti devynis. Kita dalis bus skaitomas popiet.

Nemažai laiko užtruko įvairūs prašymai.

Į teismą kreipėsi 2011 metais Kaune devyniais šūviais nužudyto Vidmanto Sadausko motina Pranė Sadauskienė. Teismas pripažino ją nukentėjusiąja ir prijungė prie bylos moters ieškinį dėl 200 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo. Tokį pat ieškinį pateikė ir nužudytojo žmona. Nukentėjusiomis pripažintos ir dvi V.Sadausko seserys.

A.Petkausko, R.Vilkausko, Č.Stanevičiaus, S.Vyšniausko advokatai prašė sušvelninti kardomąsias priemones savo ginamiesiems: leisti šeimai naudotis automobiliu BMW X5, į kurį apribotos nuosavybės teisės, sumažinti registravimosi policijoje skaičių, perpus sumažinti užstatą, išsiaiškinti, ar dėl sveikatos problemų kaltinamasis gali dalyvauti teisme ir atlikti bausmę.

Suimtas S.Vyšniauskas norėtų ištrūkti į laisvę dėl pašlijusios tėvų, žmonos ir vyresniojo sūnaus sveikatos. Teismas gavo jo prašymą, kuris buvo išsiųstas iš Alytaus, nors kaltinamasis laikomas Lukiškėse, ir dar be jo paties parašo. Kodėl taip nutiko, S.Vyšniauskas negalėjo paaiškinti.

S.Velečkos gynėjas Kristupas Ašmys teigia, kad jo ginamasis kaltės nepripažįsta.

„Jis duos parodymus ir viską paaiškins, bet, kaip žinoma iš praktikos, tokiose bylose visada pateikiami maksimalūs kaltinimai, bylos apimtis – didžiulė, piešiama, kad tai pati didžiausia gauja istorijoje, užmirštant prieš tai buvusius įvykius, – sakė K.Ašmys. – Nėra jokių įrodymų, kad mano ginamasis dalyvavo žudant ar kėsinantis nužudyti. Čia jis bus šimtu procentų išteisintas. Dėl kitų kaltinimų jis duos parodymus bylos pabaigoje. Kol kas jis išvis nėra davęs parodymų.“ 

„Agurkinių“ byla Klaipėdos apygardos teismui perduota todėl, kad dauguma Vilniaus apygardos teismo teisėjų dalyvavo ikiteisminiame tyrime, todėl pagal įstatymus nagrinėti bylos negali.

Klaipėdos apygardos teismui tokios rezonansinės bylos – nebe naujiena: čia dvejus metus nagrinėta Daktarų nusikalstamos grupuotės byla, o grupuotės vadeiva Henrikas Daktaras nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Posėdžiai vyksta didžiausioje salėje, bet čia vis vien būna ankšta: devynis suimtus kaltinamuosius saugo po du pareigūnus, susėdę visų kaltinamųjų advokatai. O dar giminės, artimieji, žiniasklaidos atstovai.

Didžiulės apimties ikiteisminį tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB).

Grupuotės nusikaltimų geografija plati: ne tik įvairūs Lietuvos regionai, bet ir užsienio šalys – Rusija, Ukraina, Nyderlandai, Jungtinė Karalystė, Ispanija ir kt. Pagrindinė „Agurkinių“ veiklos sfera – kontrabanda ir prekyba narkotikais.

Baudžiamojoje byloje bus nagrinėjami nusikaltimai, padaryti nuo 2005 metų. Grupuotei, įtariama, vadovavęs Saulius Velečka pats tiesiogiai nedalyvavo vykdant nusikaltimus, tik juos organizavo.

Per kelias operacijas Lietuvoje ir užsienyje kratų metu ir sustabdytuose vilkikuose rasta dideli kiekiai tablečių, kuriose buvo psichotropinės medžiagos klonazepamo, narkotinių priemonių prekusoriaus BMK, kokaino, kanapių.

Įtariama, kad „agurkiniai“ devyniais šūviais Kaune, prie „Ąžuolo“ mokyklos, automobilyje „VW Transporter“ sušaudė V.Sadauską. Ikiteisminio tyrimo metu buvo užkirstas kelias dar vienai tragedijai – pasikėsinimui į vieno su teisėsauga bendradarbiaujančio asmens gyvybę.

Vėliau pavyko nustatyti pagrindinę „Agurkinių“ ginklų bei šaudmenų buvimo vietą Kaune: čia aptiktas didžiulis šaudmenų arsenalas.

Įtariant neteisėtu praturtėjimu apribotos nusikalstamo susivienijimo narių teisės į maždaug 6 mln. litų turtą.

Bus papildyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.