Paskelbta apie ikiteisminio tyrimo pabaigą Sausio 13-sios byloje

Trečiadienį baigtas ikiteisminis tyrimas Sausio 13-osios byloje. Sprendimas pabaigti tyrimą buvo priimtas įsitikinus, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę dėl galimo tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, draudžiamos karo atakos prieš civilius ir uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 m. sausį karinių veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos bei komendanto valandos metu buvo nužudyta 14 civilių.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
1991 m. sausį karinių veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos bei komendanto valandos metu buvo nužudyta 14 civilių.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 9:34 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:06 PM

Ikiteisminis tyrimas baigtas 69 įtariamųjų atžvilgiu, o kitų nusikalstamas veikas galimai padariusių asmenų atžvilgiu tyrimas toliau tęsiamas atskirtame ikiteisminiame tyrime. Įtariamieji yra Rusijos Federacijos, Ukrainos ir Baltarusijos Respublikos piliečiai, nuo baudžiamojo persekiojimo dauguma jų pasislėpę užsienyje, todėl jiems yra išduoti Europos arešto orderiai, paskelbta jų tarptautinė paieška.

Proceso dalyviai, t.y. įtariamieji, jų gynėjai, nukentėjusieji, civiliniai ieškovai ar jų atstovai susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga galės iki 2015 metų gegužės 12 dienos. Po susipažinimo byla su kaltinamuoju aktu bus perduota teismui.

1991 m. sausį karinių veiksmų prie Spaudos rūmų, Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos bei komendanto valandos metu buvo nužudyta 14 civilių, 32 buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, daugiau nei 1000 buvo kitaip sužaloti.

Esminį postūmį šioje byloje suteikė 2010 m. gruodžio 31 d. ir 2011 m. kovo 31 d. įsigaliojusios baudžiamosios atsakomybės taikymą už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus palengvinusios Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos, numatančios galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.

Nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams netaikoma senatis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.