Baltijos išplautą senovinį burlaivį spėjo nuniokoti vagišiai

Ketvirtadienį pavyko iš Baltijos jūros gniaužtų išvaduoti bangų ir srovių į krantą išplautus šimtamečio burlaivio griaučius. Jie bus nugabenti į Kopgalį ir taps Lietuvos jūrų muziejaus eksponatu.

Tokius gana gerai išsilaikiusius medinius laivus Baltija dovanoja nedažnai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Tokius gana gerai išsilaikiusius medinius laivus Baltija dovanoja nedažnai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Nov 14, 2014, 8:29 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:54 PM

Didelio ąžuolinio burlaivio liekanos Melnragės pajūryje išniro prieš savaitę. Tokių dovanų jūra dovanoja nedažnai.

Laivą apžiūrėję paveldosaugininkai ir istorikai nusprendė, kad tai – itin vertingas radinys.

„Manome, kad tai XIX amžiaus antrosios pusės prekybinis burlaivis. Tokie tuomet plaukiojo tarp Lietuvos ir Didžiosios Britanijos, gabeno Baltarusijos medieną. Kol kas neaišku, iš kokios vietos laivo liekanos atplukdytos. Gali būti, kad jis kažkada sudužo ties Melnrage, nes įplaukos kanalas į Klaipėdą yra labai pavojingas, čia nuskendo ne vienas laivas. Visa tai aiškinsimės, bet jau dabar galiu pasakyti, kad tai – didelis ir vertingas eksponatas“, - sako Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Dainius Elertas.

Pagal šias liekanas galima nustatyti ne tik burlaivio dydį, tūrius, formą, bet ir sužinoti statybos technologiją – laive nėra jokių metalinių detalių. Manoma, kad burlaivis perpus mažesnis už Klaipėdos simboliu laikomą „Meridianą“.

Dažniausiai į pakrantę išplaunamos atskiros laivų detalės, o šįkart išplukdyta visa burlaivio galinė dalis. Ant jos yra išlikę romėniški skaičiai, žymintys laivo grimzlę. Pagal tai pavyko nustatyti laivo amžių.

Laivas ilgą laiką slypėjo smėlyje – tai byloja medines detales aplipusios kriauklės, ir tai padėjo jam išlikti. Sūriame jūros vandenyje jis būtų greičiau sudūlėjęs.

Iškart buvo susirūpinta relikvijos apsauga – paveldosaugininkai susitarė su pasieniečiais, kad šie stebėdami pakrantes atkreiptų dėmesį ir į šią vietą. Tačiau vagišiai nesnaudė – per keletą naktų jie spėjo nugvelbti kelias laivo detales, kai kurias net nupjovė. Viena didelė ir sunki ąžuolinė detalė rasta kopose – tikriausiai vagišiams kažkas sutrukdė arba jie paprasčiausiai nepajėgė grobio panešti.

Vakar pajūryje dirbo bendrovės „Ekovalis“ specialistai. Svarbiausia buvo išgabenti laivą kuo mažiau jį pažeidžiant, stengiantis išsaugoti visas likusias konstrukcijas.

Ekskavarotiumi iš vandens ištrauktos liekanos buvo atsargiai perkeltos į traktoriaus priekabą ir išgabentos į bendrovės „Klasco“ teritoriją. Iš čia laivą bus bandoma perplukdyti į kitapus Kuršių marių esantį Lietuvos jūrų muziejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.