Policijos reidas: naktinė Jonavos „krata“ ir dingę vaikai

Penktadienio vakarą ir naktį į Jonavą suvažiavo gausios Kauno policijos pareigūnų pajėgos. Prevencinio reido metu tikrintas ne tik vairuotojų blaivumas, tačiau ir automobiliai, o apie vidurnaktį buvo užblokuoti visi išvažiavimai iš miesto.

Naktį policija Jonavoje surengė reidą.<br>J.Vilčinskienės/jonavoszinios.lt nuotr.
Naktį policija Jonavoje surengė reidą.<br>J.Vilčinskienės/jonavoszinios.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė/jonavoszinios.lt

Nov 15, 2014, 12:09 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:17 AM

Pareigūnai stabdė beveik visus automobilius. Ekipažai važinėjo ne tik po Jonavą, tačiau ir po kaimiškas seniūnijas. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kvietimu reide dalyvavo ir Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Jonavoje surengta prevencinė priemonė apnuogino ir parodė policijos sistemos minusus. Mieste budint tik vienam ar dviems ekipažams pareigūnai fiziškai nespėja operatyviai sureaguoti į visus įvykius.

Dvylikametė negrįžo į namus

Vakarinė ir naktinė Jonavos miesto „krata“ prasidėjo po 22 valandos. Prevencinėje priemonėje dalyvavo ir Jonavos policijos viršininkas Vigintas Lukošius, Viešosios policijos viršininkas Vytautas Trijonis.

Vakaro pradžia prasidėjo nuo pranešimo apie dingusią dvylikos metų mergaitę. Į policiją kreipėsi ir jos mama, ir tėtis. Atskirai gyvenantys buvę sutuoktiniai aiškino, kad dukra dingo, iš mamos namų Chemikų gatvėje išvykusi pas tėtį į kaimą. Pasak mamos, teismo sprendimu dukterį augina tėvas, o ji su dukterimi leidžia savaitgalius.

Prie vieno Chemikų gatvės daugiabučio policijos laukusi moteris pasakojo, kad dvylikametė prapuola jau ne pirmą kartą.

„Vieną kartą per naktį negrįžo. Paskui parsivežėm su policija. Mano vyras kaip pareigūnas“, - neaiškiai kalbėjo moteris.

„Pareigūnas? Policijos?“ - pasitikslino Jonavos policijos viršininkas V.Lukošius.

„Ne. Kaip pareigūnas. Daug metų kalėjime praleido“, - paaiškino moteris.

Mama pareigūnams parodė ir siunčiamas mergaitės trumpąsias žinutes. Vieną kartą ji rašė, kad yra kaime, kita kartą – kad su drauge, tačiau į skambučius neatsiliepdavo.

Policijos pareigūnai kartu su mama nuvyko į draugės namus. Tačiau mergaitės mama nurodė ne tą namą ir ne tą butą. Todėl, anot pareigūnų, sulaukę netikėto policijos vizito niekuo dėti jonaviečiai buvo priblokšti.

Tačiau kol vyko dvylikametės paieškos, ji į namus sugrįžo pati. Atsisveikindama su pareigūnais moteris išvydo ir rajono merą. Sumaišiusi jį su seimo nariu, jonavietė paprašė autografo.

Dingo aštuonerių metų mergaitė

Kol vienas pareigūnų ekipažas ieškojo dingusios mergaitės, sulaukta dar dviejų pranešimų – ant Rimkų laiptų apvogta mergina. Pribėgę du jaunuoliai jai iš rankų atėmė rankinę. Dėl vagystės pradėtas tyrimas, tačiau patys pareigūnai sako nujaučiantys, kad mieste taip vagiliauja du keturiolikmečiai.

„Jie buvo sulaikyti, o kaip tik dabar paleisti. Ir vėl – vagystė“, - pasakojo pareigūnai.

Beveik tuo pat metu vėl prabilo policijos racija – budėtojas pranešė apie eismo įvykį viename iš kaimų. Įtariama, kad jį galėjo sukelti neblaivus vairuotojas.

Vos po minutės - dar vienas pranešimas. Į policiją apie 23 valandą kreipėsi jonavietis – namo negrįžo jo aštuonmetė dukra.

Mergaitė turėjo eiti į Meno mokyklą, o po to sugrįžti namo. Gavę tokius pranešimus pareigūnai aiškinasi, ar vaikas su savimi turi mobiliojo ryšio telefoną.

„Dingusi mergaitė jį turi, tačiau neatsiliepia. Pagal telefoną bandom nustatyti jos buvimo vietą“, - per raciją mieste budinčius ekipažus informavo budėtojas.

Vietos nustatymas užtruko vos dešimt minučių. Tiesa, techniškai to padaryti Jonavos policija negali – tenka prašyti Policijos departamento pagalbos. Pagal mobiliojo telefono signalą nustatyta apytikslė vieta – Klaipėdos gatvėje.

Aštuonmetę rado miegančią

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad mergaitė išėjo su savo drauge ir gali būti pas ją. Į draugės namus nuvykęs dingusios mergaitės tėvas susiginčijo su jos seneliais.

J.Basanavičiaus gatvės pabaigoje (ties garažais, važiuojant į buvusį dujų ūkį) tėvą pasitikusi nuosavo namo šeimininkė į namus vyro neįleido. Moteris sakė, kad įsismarkavusio vyro nepažįsta, o aštuonmetė ramiai miega jų namuose.

„Neatiduoda vaiko“, - toks pagalbos prašymas vėl pasiekė policijos pareigūnus. Konfliktą išspręsti pavyko tik įsikišus policijai.

Pasirodė, kad mergaitė panoro pernakvoti pas draugę, o draugės artimiesiems pasakė, kad ją tėvai išleido. Pasak teisėsaugininkų, kartais iš pažiūros nekalta situacija gali virsti vos ne kriminalu.

„Jei tokio amžiaus vaikas sako, kad jam tėvai leido nakvoti, jūs turėtumėte patys paskambinti tėvams ir įsitikinti“, - aiškino pareigūnai.

Policininkai atkreipė dėmesį ir į faktą, kokia paklaida buvo nustatant telefono buvimo vietą – nuo Klaipėdos gatvės iki Basanavičiaus gatvės pradžios – maždaug pusantro kilometro.

Teko kviesti kriminalistus

Tuo tarpu mieste patruliuojantys Kauno policijos pareigūnai dėmesį skyrė ne tik vairuotojams, tačiau ir viešajai tvarkai. Visi stabdomi automobiliai buvo kruopščiai tikrinami, apsilankyta naktį dirbančių barų prieigose.

Apie pusė dviejų nakties patruliai paprašė ir kriminalistų pagalbos – viename iš sustabdytų automobilių, bagažinėje, rasta, kaip įtariama, nemažai klofelino. Automobilis patikrinimui buvo sustabdytas Jonavos miesto centre.

Pats vairuotojas teigė, kad visą vakarą vežiojo draugus, todėl nežino, kuris iš jų ir kodėl jo automobilio bagažinėje paliko maišelį ir kas jame yra.

Klofelino lašintuvai, panašūs į nedideles pipetes, yra vaistai, skirti akispūdžiui mažinti. Jie vaistinėse parduodami tik pagal gydytojo receptą. Tačiau Lietuvoje klofelino pavadinimas žinomas ne dėl to – įpylus jo į alkoholį, taip apsvaiginami, o vėliau apvagiami žmonės.

Dėl triukšmo – kaimynų priekaištai

Policijos pareigūnams tradiciškai teko raminti ir triukšmautojus – tokių pranešimų savaitgaliais būna nuolatos. Skirtumas tik tas, kad šį kartą per garsiai švenčiančius jonaviečius ramino ne tik patruliai, tačiau Jonavos policijos vadovai ir miesto meras.

Vienas iš tokių pranešimų – triukšmas viename iš Lietavos gatvės daugiabučių. Dėl per daug atsipalaidavusių kaimynų į policiją paskambino kaimynai. Išties – muzika penktame aukšte trenkė taip, kad jos klausytis galėjo visi aplinkiniai. Pasirodė, kad namuose buvo švenčiamas jubiliejus.

Tačiau bemaž labiausiai žmones nustebino naktinis mero vizitas. „Seniūnas? Ai, ne. Meras. Kaip malonu”, - prieškambaryje krizeno moterys.

Jonaviečiai atsiprašė dėl keliamo triukšmo ir pripažino, kad šiek tiek „perspaudė”. Išlydėdami policijos pareigūnus jonaviečiai M.Sinkevičiui padėkojo už gražią Jonavą.

Policijos reidas baigėsi apie trečią valandą nakties. Kiek reido metu sulaikyta neblaivių vairuotojų, policijos pareigūnai paskelbs pirmadienį, įvertinę rezultatus tiek mieste, tiek Jonavoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.