Nuteistas Ligonių kasos vadovas: „Nieko nesuprantu“

„Tai absurdas. Aš nieko nepadariau, ir nieko nebuvo įrodyta“, – Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktorius Algis Sasnauskas pirmadienį nustebęs išėjo iš Vilniaus apygardos teismo (VAT) salės.

A.Sasnauskas neabejoja, jog skųs teismo nuosprendį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Sasnauskas neabejoja, jog skųs teismo nuosprendį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Nov 17, 2014, 1:39 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:05 AM

VAT visiškai patenkino prokurorų prašymą ir už piktnaudžiavimą tarnyba A.Sasnauskui skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Be teisėsaugos institucijų leidimo įstaigos vadovas negalės išvykti iš namų ilgiau nei 7 dienoms. 

Bausmės neišvengė ir įstaigos vadovą provokavęs bei su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) bendradarbiavęs Robertas Janickas. Jam skirta vienų metų laisvės atėmimo bausmė, o jos vykdymas taip pat atidėtas.

Tiek teisme, tiek pasibaigus jo procesui, A.Sasnauskas kartojo, jog prieš jį buvo įvykdyta provokacija. „Iš viso byloje buvo penki epizodai, prie finansų niekas neprisikabino, užkliuvo tik vienintelis konkursas“, – aiškino A.Sasnauskas.

Jis neabejoja, jog VAT nuosprendį skųs, ir dėl jo atsistatydinti iš pareigų neketina: „Kai įsiteisės teismo sprendimas, tada matysime. Dabar aš nieko nesuprantu, nepadariau jokio nusikaltimo.“ 

Penkerius metus STT persekiotas A.Sasnauskas tiki, kad dalis šios tarnybos pareigūnų dirba nepriekaištingai: „Bet vienas šaukštas deguto sugadina medaus statinę.“ 

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė nekomentuoja teismo nuosprendžio, kuriuo Valstybinės ligonių kasos vadovas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo.

„Ministerija neturi gavusi teismo sprendimo, todėl komentuoti sprendimo negali“, – BNS pirmadienį sakė ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Guoda Šalčiūtė.

Nenujautė, kas seka

A.Sasnauskas įsitikinęs, jog teisiamųjų suole atsidūrė tik už tai, kad bandė išsiaiškinti, kas seka jį ir kitus įstaigos darbuotojus. Slapta klausymosi įranga Valstybinės ligonių kasos direktoriaus kabinete buvo aptikta dar 2008 metais.

„Iš kur aš galėjau žinoti, kad tai – Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įranga? Juk ant įrangos jie lipdukų nepalieka“, – anksčiau stebėjosi A.Sasnauskas.

Kabinete aptikta slapta įrašymo įranga A.Sasnauskui tuo metu buvo ne vienintelė staigmena. VLK darbuotojai pastebėjo, kad naktimis kažkas lankosi jų patalpose.

Naktibaldos kėlė šiurpą

Rytais į darbą susirinkę specialistai rasdavo besimėtančių varžtelių, sulamdytų popierių, būdavo įjungti kompiuteriai.

Tik maždaug po metų paaiškėjo, kad valstybinės įstaigos vadovą sekė STT agentai.

VAT baigiamos nagrinėti bylos duomenimis, STT klausytis A.Sasnausko pokalbių pradėjo tik 2009 metų sausio 31-ąją.

Vieną dieną į VLK direktoriaus kabinetą užėjo saugos specialistu prisistatęs R.Janickas, su kuriuo jie buvo susipažinę žvejyboje.

Svečias A.Sasnauskui netikėtai pareiškė, kad jo kabinete gali surasti slaptą klausymosi įrangą. Su nedideliu lagaminu atėjęs ir visas pakampes apžiūrėjęs vyras pareiškė suradęs sekimo įrangą, bet jos A.Sasnauskui neparodė.

Paskui R.Janickas pas A.Sasnauską pradėjo lankytis dar dažniau ir stebino kalbomis apie savo ryšius su politikais, aukštų pareigūnų sekimą.

Pokalbiai atrodė nerimti

„Iš pirmo žvilgsnio tie pokalbiai atrodė tušti, bet juose buvo daug provokuojamų žodžių, kad tik būtų pasirašyta VLK sutartis su bendrove „Gelsauga“, – prisimena A.Sasnauskas.

Kad pokalbiai telefonu buvo neoficialūs ir nekonkretūs, pripažino ir prokuroras.

R.Janickas tuo metu dirbo bendrovėje „Gelsauga“, kuri dalyvavo Valstybinės ligonių kasos paskelbtame konkurse.

Konkursas buvo skelbiamas kaip tik tam, kad būtų galima apsisaugoti nuo paslaptingų stebėtojų.

VLK ruošėsi nupirkti vaizdo kamerų bei aparatūros, galinčios aptikti klausymosi įrangą. Šiai aparatūrai įsigyti įstaiga galėjo skirti 60 tūkstančių litų.

Laimėtojas sukėlė įtarimų

Sužinojęs, kad šį konkursą laimėjo „Gelsauga“, A.Sasnauskas atsisakė su ja pasirašyti sutartį, tačiau vis tiek sulaukė kaltinimų. Juose teigiama, kad pasirašyti sutartį su „Gelsauga“ A.Sasnauskui sutrukdė STT. VLK direktorius teigė į šio konkurso reikalus visai nesikišo – už konkursą buvo atsakingas vienas darbuotojas.

Bausmių sulaukė ir du VLK darbuotojai. Vytas Sinkevičius turės sumokėti 11 700 litų baudą, Justinui Vyšniauskui paskirta 10 400 litų bauda.

„Buvau persekiojamas siekiant bet kokia kaina mane nubausti. Kažkam trukdžiau eikvoti dešimtis milijonų litų valstybės lėšų“, – anksčiau kalbėjo Ligonių kasos vadovas.

Jis teigė politikų nemalonę užsitraukęs dar 2007 metais, kai ėmė prieštarauti Sveikatos apsaugos ministerijos projektams ir vaistų pirkimo tvarkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.