Mįslė pareigūnams – kas ištraukė iš griovio V. Jankausko mašiną?

Teisėjas patenkino prokuroro prašymą ir leido 3 mėnesiams suimti įtariamą Klaipėdos universiteto studentės Justinos Šikšniūtės žudiką 23 metų Valdą Jankauską. Prokuroras Aurelijus Stanislovaitis prašė maksimalaus suėmimo termino.

V.Jankauskas teisme.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jankauskas teisme.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, Reda Rutkauskienė

2014-11-19 15:19, atnaujinta 2018-01-21 02:33

V.Jankauskui gresia kalėjimas iki gyvos galvos. Nusikaltimo metu įtariamasis buvo blaivus.

Įtariamasis prieš 15 val. 30 min. buvo atvežtas į Klaipėdos apylinkės teismą. Pareigūnai įtariamąjį iš automobilio į teismo pastatą perkėlė žaibiškai. Į teismo salę atvestas V.Jankauskas prieš ateinant teisėjui kalbėjosi su savo advokatu. Pasodintas į stiklinę kamerą rankomis jis susiėmė galvą. Nors V.Jankauskas veido nedangstė, tačiau už stiklo sėdėjo nuleidęs galvą.

Posėdžių salė buvo pilna žurnalistų, bet V.Jankauskas nieko nepasakė. Tik pakėlė vieną kartą galvą, dirstelėjo į salę ir vėl nuleido.

Įvažiavo į griovį

Įtariamojo advokatas Edvardas Staponkus sakė, kad V.Jankauskas nesako nusikaltimo motyvų. Advokatas pabrėžė, kad įtariamasis yra šoko būsenos.

„Apklausoje jis sako, kad susistumdė, susimušė... Jis keitė parodymus, lavono vietą ir panašiai – tai jo gynybos versijos. Jis gali ir niekada nepasakyti. Tai jo teisė“, – sakė E.Staponkus.

Advokatas atskleidė, kad įtariamasis nusikaltimo metu buvo automobiliu įvažiavęs į griovį. Kiti eismo dalyviai padėjo mašiną ištraukti.

„Prokurorai turės ieškoti tų žmonių. Ar jie nepastebėjo, kad mašinoje yra lavonas arba gyvas žmogus? Klausimų begalės, bet prokuroras yra patyręs, manau, kad viskas bus ištirta“, – kalbėjo advokatas E.Staponkus.

Nužudymo greičiausiai neplanavo

Teismo medicinos ekspertai turės atsakyti į ne vieną klausimą – ar mergina buvo išprievartauta, kokia yra jos mirties priežastis. Neatmetama jokia versija – gali būti, kad mergina į laukymę šalia Macikų buvo išmesta leisgyvė ir žuvo. Įtariamasis taip pat negalėjo atsakyti, ar mergina, kai ją išmetė į laukus, buvo negyva.

„Jis prisipažįsta smurtavęs ir palikęs ją, – pabrėžė prokuroras A.Stanislovaitis, – bet dėl motyvų yra daugiausia klausimų. Įtariamasis nutyli tikrąjį motyvą.

Tai, ką jis pateikė tyrimui, ką šiandien pateikė teismui, neatspindi įvykių situacijos ir užfiksuotų duomenų įvykių vietose. Greičiausiai tai buvo padaryta ne dėl savanaudiškų paskaitų, o dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų ir slepiant įkalčius.“

Prokuroras pridūrė, kad griežčiausias suėmimo terminas skirtas dėl to, kad įtariamasis atitinka kriterijus: anksčiau teistas, gali pabėgti, o jo padarytas nusikaltimas yra brutalus. Be to, jis klaidino teisėsaugą, nebuvo atviras ir nepadėjo tyrimui.

Ekspertai tikrins vaikino psichiką. Prokuroro nuomone, tikrąsias nusikaltimo priežastis visuomenė dar išgirs.

„Įtariamasis nutyli tikrąjį motyvą. Tai, ką jis pateikė tyrėjams, ką šiandien pateikė teismui, neatspindi įvykių situacijos ir užfiksuotų duomenų įvykių vietose.

Greičiausiai, tai buvo padaryta ne dėl savanaudiškų paskaitų, o dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų ir slepiant įkalčius“, – kalbėjo prokuroras A.Stanislovaitis.

Prokuroras atskleidė, kad įtariamasis nebuvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Mėtė pėdsakus

V.Jankauskas antradienio popietę prisipažino nužudęs pavežėti paimtą 20 metų Klaipėdos universiteto studentę Justiną Šikšniūtę. Jis teigė, kad merginos kūną išmetė į Minijos upę, narai ir ugniagesiai apieškojo atkarpą prie tilto, tačiau nieko nerado. Trečiadienio vidurdienį merginos kūnas buvo rastas Macikuose, netoli įtariamo žudiko motinos namų.

Nužudytos merginos kūną apžiūrėjo teismo medicinos ekspertai.

Anot V.Jankauską pažįstančių gyventojų, vaikinas buvo ramus ir uždaras, mažai bendraujantis. Jo draugų ratelis buvo nedidelis, o visos trys seserys gyvena Anglijoje. Kaimynų teigimu, į Angliją trumpam uždarbiauti anksčiau buvo išvykęs ir įtariamasis žudikas.

Vieta, kurioje rastas J.Šikšniūtės kūnas, nėra itin atoki. Netoliese driekiasi takas, kuriuo vietiniai žmonės vasarą traukia maudytis. Tačiau rudenį žmonės čia užklysta retai.

„Vakar šioje palaukėje aš vedžiojau savo rotveilerį, tarsi nujausdama, kad netoliese guli aukos kūnas. Tačiau šuo nieko nesuuodė, o aš irgi nieko nepastebėjau. O šį rytą – štai, atvyko policija, ekspertai – tiria šią vietą, aiškinasi aplinkybes. Baisu. Siaubingas nusikaltimas“, – kalbėjo visai netoli gyvenanti Danutė.

Greičiausiai įtariamas žudikas V.Jankauskas suklaidino pareigūnus pripažinęs, kad merginą numetė nuo tilto į Minijos upę. Taip jis bandė mėtyti savo pėdsakus.

Kaip iš kūno radimo vietos pranešė lrytas.lt žurnalistai, merginos palaikai aptikti netoli Macikų kapinių, šalia vandens griovio. Įvykio vietą nuo keliuko skiria nedidelė kalva, tad jos atsitiktinai nepamatysi važiuodamas pro šalį.

Apylinkės apaugusios krūmokšniais ir brūzgynais. Aplink nematyti nė vieno gyvenamojo namo. Vietos gyventojai teigia, kad pro šią vietą jaunimas vaikščioja maudytis į Šyšą, tačiau šiuo metų laiku ten beveik niekas nesilanko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.