Nusikaltimo vietoje V. Jankauskas demonstravo judesius peiliu

Ketvirtadienį studentės Justinos Šikšniūtės nužudymu įtariamas Valdas Jankauskas nusikaltimo vietose tyrėjams papasakojo, ką ir kaip darė merginai.

Įtariamasis ketvirtadienį pasakojo apie kraupųjį sekmadienio vakarą. Vietoje, kur buvo rastas merginos kūnas, V.Jankauskas išsitraukė peilį.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos stopkadrai
Įtariamasis ketvirtadienį pasakojo apie kraupųjį sekmadienio vakarą. Vietoje, kur buvo rastas merginos kūnas, V.Jankauskas išsitraukė peilį.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos stopkadrai
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė, Evelina Valiuškevičiūtė

2014-11-20 12:49, atnaujinta 2018-01-21 00:43

Pareigūnai, įtariamasis nusikaltėlis ir jo advokatas ketvirtadienį aplankė visas vietas, kur V.Jankauskas buvo lemtingąją sekmadienio naktį.

Vienas pirmųjų jo sustojimų buvo laukas šalia įvažiavimo į Priekulę. Jau anksčiau pareigūnai buvo aptikę studentės daiktų – baltą krepšį, suplėšytą striukę.

Kol kas neatskleidžiama, ką konkrečiai šiame lauke V.Jankauskas padarė merginai. 

Lauko, kuriame žudikas skriaudė auką, viduryje statomas naujas namas. Jo link veda žvyrkelis. Ketvirtadienį per pietus čia atvažiavo keturi automobiliai. Vienas jų pasuko statomo pastato link – V.Jankauskas rodė, kaip jis prie jo privažiavo.

Posūkyje matyti išdaužto automobilio stiklai. Spėjama, kad mergina priešinosi, kojomis ar kitaip išdaužė automobilio stiklą. Automobiliu privažiavęs prie statomo namo, V.Jankauskas ištraukė J.Šikšniūtę iš automobilio, prirėmė prie žmogaus ūgio pilkos elektros pastotės įrangos. 

Rodė, ką darė su auka

Įtariamasis savo veiksmus atpasakojo naudodamasis žmogaus dydžio lėle, rodė, ką jis darė su auka. 

Kartu su tyrėjais stovėjęs V.Jankauskas gyvai jiems pasakojo. Tikslinančius klausimus jam nuolat užduodavo šviesiaplaukė per 30-ies metų tyrėja. Ji nuolat pasitikslindavo, ar sakomos versijos yra teisingos.

Įtariama, kad V.Jankauskas sustojęs prie namo, susigrūmė su mergina. Ar ją prievartavo, kol kas neatskleidžiama. Po grumtynių prie namo jis įsitempė merginą atgal į mašiną ir išvažiavo. Išsukęs iš žvyrkelio, jis patraukė į Macikų pusę.

Už Lankupių tiesiame kelyje V.Jankausko vairuojama mašina įvažiavo į griovį. Visa tai nutiko per vieną valandą. Iš griovio V.Jankauską ištraukė pakeleivinga mašina.

Toliau vingiuotas kelias įtariamąjį ir tyrėjus vedė motinos namų link – į Macikus. Pareigūnai atvežė jauną vyrą prie daubos, kurioje buvo rastas merginos kūnas. V.Jankauskas pasakojo, kaip ištempė kūną iš automobilio.

„Parodyk. Ar lengvai traukei? Ne per čia, bet per čia traukei?“ – tyrėja klausė įtariamojo. Skardus kriminalistės balsas buvo aiškiai girdėti atokioje laukymėje. Priešingai nei įtariamojo, kurio atsakymai buvo tylūs.

Turėjo peilį

Duodant parodymus, V.Jankausko rankose atsirado peilis. Įtariamasis rodė, ką jis darė su šiuo įrankiu. Tyrėjai stengėsi kuo labiau uždengti rodomus veiksmus, kad iš šono jų nebūtų matyti.

Palikęs galimai nebegyvą, o gal dar leisgyvę auką, įtariamasis grįžo prie automobilio ir nuėjo į krūmus. Ten galimai pametė dalį J.Šikšniūtės daikų, mat iš ten tyrėja atėjo nešdama baltą nužudytosios rankinę.

Visą parodymų davimą stebėjo ir trys moterys. Kai V.Jankauskas baigė pasakoti įvykių seką ir buvo išvežtas pareigūnų, tyrėja ir advokatas priėjo prie moterų ir trumpai pasikalbėjo su jomis. Viena iš jų yra nužudytosios močiutė.

Dauboje, kurioje buvo rastas kūnas, buvo šiaudų. Spėjama, kad taip pareigūnai norėjo paslėpti kraujo žymės. Dauboje degė uždegtos žvakutės, padėta gėlių.

Pareigūnams ir įtariamajam išvykus, J.Šikšniūtės močiutė nuėjo iki tos vietos, kur buvo rastas anūkės kūnas. Ji atrodė labai sukrėsta. Pritūpusi moteris pravirko. „Parazitas!“ – pro ašaras išsprūdo jai. Ją atlydėjusi kita moteris spėliojo, ar tik J.Šikšniūtės skriaudėjas nėra įtariamas dėl dar vienos žmogžudystės, tačiau tai kol kas nepatvirtinta informacija. 

Kai pareigūnai trečiadienį aptiko merginos kūną, studentė buvo išrengta. Jos daiktai ir drabužiai buvo numesti vienoje vietoje, o kūnas paslėptas kiek toliau.

Merginos lavonas buvo uždangstytas šakomis. Spėjama, kad įtariamasis planavo dar grįžti ir kūną paslėpti geriau.

Apylinkių gyventojai sukrėsti

Ketvirtadienį netoli įvykio vietos lūkuriavo ir siaubingo nusikaltimo sukrėsti žmonės. Pareigūnams atvažiavus į Priekulę, čia laukė vietos gyventojas. Jį labai sukrėtė niekuo dėtos merginos nužudymas. Priekuliškis po kriminalistų apsilankymo irgi vaikščiojo ten, kur žudikas paliko pėdsakų.

„Štai stiklo duženos. Ji priešinosi, kad kojom ar kažkuo išmušė šoninio lango stiklą. Ten už to kampo yra pėdų. Bet sunku suprasti, ar tai jųdviejų pėdos, ar kriminalistai vaikščiojo“, – dėstė Priekulės gyventojas Jonas Aleksandravičius.

Vyras mėgino atkurti kelią, kaip V.Jankauskas vežė J.Šikšniūtę. „Neprivažiavęs Vilkyčių jis pasuko į kairę ir žvyrkeliu važiavo per Sakučius, pro Sakučių tiltą, tada pro Venckus pateko čia, prie Priekulės. Jis turėjo kažkokių tikslų, kad specialiai vingiais vežė. Buvo galima tiesiai nuo Vilkyčių važiuoti aplinkkeliu Priekulės link, ir į Klaipėdą“, – aiškino priekuliškis.

Jo žmona dirba pardavėja už 3 km esančiuose Venckuose. Ji pasakojo, kad žmonės apie nieką daugiau nekalba tik apie J.Šikšniūtės nužudymą.

„Žmonės yra sukrėsti. Tai – sveiku protu nepaaiškinamas elgesys“, – sakė J.Aleksandravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.