Už itin šlykščias ir žiaurias patyčias – švelni bausmė

Grupė jaunuolių už tai, kad pasityčiojo iš nepilnametės gimnazistės, ją sumušė, apvogė, grasino išvežti į užsienį, jeigu kam nors prasitartų apie patirtas kančias, sulaukė palyginti švelnaus atpildo – auklėjamojo poveikio veiklos apribojimų.

Teisme jaunuoliai kaip įmanydami slėpė savo veidus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Teisme jaunuoliai kaip įmanydami slėpė savo veidus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Nov 20, 2014, 6:46 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:32 AM

Pernai liepos 28-osios vakarą, per Jūros šventę, penkiolikos metų dar nesulaukusi moksleivė motinai pasakė, kad eina susitikti su draugėmis, o po to pernakvos vienos namuose. Pažinojusi drauges motina išleido dukterį vakaroti.

Mergina su keturiomis draugėmis susitiko ir bendravo Klaipėdos centre, prie Trinyčių tvenkinio. Su jomis buvo dar trys vaikinai.

Kompanija linksminosi, gėrė ne tik alų, bet ir stipresnį alkoholį.

Vėliau gimnazistė pasigedo savo krepšyje buvusio 2000 litų vertės telefono „Samsung“ – jį pavogė viena mergina.

Draugės paauglę įkalbinėjo pratęsti linksmybes kitur – ji sutiko nuvykti į laukymę netoli Žvejų rūmų, kur esą reikėjo aptarti vieną svarbų reikalą.

Keturiolikmetė nė neįtarė, kas ten jos laukia.

Laukymėje – patyčios

Iš pradžių draugės gimnazistei liepė iš rankinės išsitraukti piniginę. Išlupusios 16 litų nupirko dar vieną butelį degtinės.

Po to prasidėjo patyčios dėl to, kad nepilnametė neva apkalbėjusi bendraamžes.

Draugės moksleivei liepė klauptis ant žemės, ropoti keturpėsčiai, bučiuoti joms kojas, atsiprašinėti dėl kažkokių apkalbų.

Po to nuplėšė drabužius, ant nugaros blakstienų tušu rašinėjo užgaulius žodžius.

Įsiutusios paauglės auką laistė alumi, žiebtuvėliu degino plaukus, spardė, kumščiavo, išplėšusios rankinę apibarstė jos pačios kosmetine pudra, atėmė ir sudaužė brangių kvepalų buteliuką.

Kiti stovėjo ir žiūrėjo

Klaipėdos apylinkės prokurorui Sauliui Galminui su tokiu paauglių žiaurumu dar neteko susidurti: „Labiausiai iš aukos tyčiojosi ne vaikinai, o jos draugės. Didžiulę psichologinę traumą patyrusi moksleivė buvo gydoma nuo depresijos.“

Tą naktį su merginomis linksminęsi jaunuoliai, tarp kurių buvo ir du pilnamečiai, aukos neužstojo – patys ją mušė, grasino išvežti į Vokietiją, jei tik kam nors prasitars apie šiurpius įvykius.

Kiti atokiau stovintys liudininkai, matydami, kad visos ribos jau peržengtos, taip pat nieko nedarė.

Kai kurie ėmė piktintis, tačiau niekas nė piršto nepajudino, kad kankintojai būtų sustabdyti.

Mušė, kad nurimtų sadistės?

Jaunuoliai aiškino nepilnametę mušę švelniau – esą šitaip stengėsi atitraukti dviejų paklaikusių draugių dėmesį, kad jos nusiramintų, nes viskas galėjo baigtis dar liūdniau. Tik vienas jų pažinojo auką.

Grįžusi į namus moksleivė negalėjo nuslėpti to, kaip su ja pasielgė draugai.

Išvydusi sumuštą, suplėšytais drabužiais dukterį motina iš pradžių net negalėjo patikėti tuo, ką ji pasakoja.

Su pareigūnais nuvykusi prie vaikų lopšelio-darželio „Puriena“ motina įsitikino, kad duktė nemeluoja. Ten mėtėsi smurtavimo įkalčiai – moksleivės batelis, kosmetika, suplėšytų jos drabužių skutai.

Turės atlyginti visą žalą

Visi susidorojimo dalyviai buvo sulaikyti. Atrastas ir iš gimnazistės pagrobtas mobilusis telefonas – vagilė draugės aparatą tą patį vakarą per kitus asmenis įkeitė viename uostamiesčio lombarde.

Visi susidorojimo dalyviai pripažino jiems pareikštus kaltinimus dėl vagystės, viešosios tvarkos sutrikdymo, svetimo turto sunaikinimo.

Tėvai kai kuriuos nuostolius atlygino, atsiskaitė su merginą gydžiusia sveikatos apsaugos įstaiga. Pateiktas 3135 litų civilinis ieškinys.

Gimnazistės kankintojos, 18–19 metų merginos, mokosi, kai kurios jau dirba.

Jų draugas, anksčiau teistas 23 metų Ramūnas Kazakauskas, ir dar vienas pilnametis buvo kaltinami bendrininkavimu. Kiti kaltinamieji į teisėsaugos akiratį anksčiau nebuvo patekę. Vienas jaunuolis D.D. nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas.

Chuliganų laisvė apribota

Teisėja Laimutė Venckuvienė, atsižvelgdama į moksleivių asmenybes ir bausmių nepilnamečiams skyrimo ypatumus, skyrė palyginti švelnias bausmes – veiklos apribojimus nuo pusės iki vienų metų.

Chuliganiško išpuolio dalyvius, tarp kurių šiuo metu yra tiktai du nepilnamečiai, teismas įpareigojo mokytis arba tęsti mokslus, pradėti dirbti arba registruotis Darbo biržoje.

Dvi aktyviausios smurtautojos turės per keturis mėnesius neatlyginamai dirbti 100 valandų socialinėse įstaigose ar organizacijose, prižiūrinčiose neįgalius, sergančius ar kitokius žmones, kuriems reikia pagalbos.

Itin žiauriai ir ciniškai iš nepilnametės pasityčiojusių merginų laisvė apribota vieniems metams.

Nuteistieji nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto privalės būti namuose.

Vienas įtariamasis kažkur pradingo

Teismo nuosprendžio neišgirdo dar vienas bendrininkas 19-metis klaipėdietis Rokas Kalvaitis. Jis mįslingai dingęs iš policijos akiračio.

Jaunuolio nepavyko rasti ir įteikti šaukimo į teismą. R.Kalvaičiui, žinančiam, kuo jis kaltinamas, uždrausta išvykti iš gyvenamosios vietos.

Teisėja įpareigojo policiją surasti ir atvesdinti pradingėlį – jo byla išskirta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.