Buvusiam „Raseinių vandenų“ vadovui – smūgis per kišenę

Į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų akiratį dėl neskaidrių pirkimų patekęs buvęs UAB „Raseinių vandenys“ direktorius Raimedas Viršilas pirmadienį Šiaulių apygardos teisme išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-11-24 16:20, atnaujinta 2018-01-20 17:46

Kaltu dėl piktnaudžiavimo pripažintam R.Viršilui teismas skyrė 13 tūkstančių litų (100 MGL) baudą.

Teismo sprendimu buvęs UAB „Raseinių vandenys“ direktorius taip pat privalės atlyginti šiai bendrovei padarytą 42 tūkstančių 54 litų žalą.

Teisme buvo įrodyta, kad tiek UAB „Raseinių vandenys“ permokėjo pirkdami prekes, paslaugas bei įvairias medžiagas ne iš tiesioginių tiekėjų, o iš R.Viršilo proteguotos UAB „Statybų aruodas“.

Nuosprendį žadėjo būtinai apskųsti

Jam paskelbtu nuosprendžiu R.Viršilas liko nepatenkintas ir sakė jį būtinai skųsiąs.

„Mes pirkome pigesnėmis kainomis, bet valstybei to tikriausia nereikia. Viešieji pirkimai negarantuoja sąžiningumo, nes juose neretai laimi ne pačią mažiausią kainą pasiūlęs tiekėjas“, - piktinosi iš teismo salės išėjęs R.Viršilas.

Nors R.Viršilas buvo apkaltintas piktnaudžiavimu siekiant sau turtinės naudos, teismas nusprendė, kad turtinės naudos turėjo ne R.Viršilas, bet UAB „Statybų aruodas“.

„Teisme nebuvo atskleista, kad R.Viršilas iš to turėjo naudos, o nuosprendis negali būti pagrįstas prielaidomis“, - taip sprendimą buvusį UAB „Raseinių vandenys“ direktorių nuteisti ne už piktnaudžiavimą siekiant naudos sau, o tik už piktnaudžiavimą motyvavo Šiaulių apygardos teismas.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas padarė išvadą, kad vadovaudamas UAB „Raseinių vandenys“ R.Viršilas elgėsi taip lyg tai būtų jo paties įmonė.

Gyrėsi su bendraminčiais įkurtu verslu

Į UAB „Raseinių vandenys“ direktoriaus kėdę 2011 metų rugsėjo mėnesį sėdęs R.Viršilas duodamas interviu leidiniui „Alio, Raseiniai“ pasisakė anksčiau dirbęs statybų įmonėje, o po to su bendraminčiais pradėjęs statybinių medžiagų verslą, kartu įkūręs įmonę, kuri sėkmingai auga.

Interviu ėmusiai žurnalistei tąkart R.Viršilas pabrėžė, kad dabar savo versle dalyvauja tik kaip akcininkas, taigi visas jėgas pasiryžęs atiduoti UAB „Raseinių vandenys“.

R.Viršilui ėmus vadovauti UAB „Raseinių vandenys“ šios įmonės darbuotojai netruko pastebėti, kad ypatingo direktoriaus dėmesio sulaukė anksčiau niekur negirdėta įmonė „Statybų aruodas“.

Paaiškėjo, kad ši įmonė buvo įkurta praėjus vos mėnesiui po R.Viršilo tapimo UAB „Raseinių vandenys“ direktoriumi.

Per kelis mėnesius iš ką tik įsikūrusios įmonės „Statybų aruodas“ UAB „Raseinių vandenys“ nupirko prekių už šimtus tūkstančių litų.

Teko išbandyti ir areštinės gultą

Paaiškėjo, kad UAB „Raseinių vandenys“ reikiamų statybinių medžiagų ar įranga iš UAB „Statybų aruodas“ buvo perkama be konkursų.

Užsakytas prekes „Statybų aruodas“ įsigydavo iš kitų įmonių, o bendrovei „Raseinių vandenys“ parduodavo vos ne trečdaliu brangiau.

Kai informacija apie tai pasiekė STT agentų ausis, R.Viršilo laukė nemalonumai. Vos metus UAB „Raseinių vandenys poste prabuvęs direktorius 2012-ųjų spalį buvo sulaikytas.

Areštinėje R.Viršilas prabuvo neilgai, tačiau išėjęs į laisvę buvo nušalintas nuo vadovavimo UAB „Raseinių vandenys“, o pernai vasarą - ir oficialiai atleistas iš darbo.

Kilo problemų dėl telefonų

Darbo netekusį R.Viršilą iš toliau persekiojo nemalonumai.

Naujasis UAB „Raseinių vandenys“ direktorius kreipėsi į policiją prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai iš įmonės pasisavintų keturių mobiliojo ryšio telefonų.

Pareiškime policijai naujasis bedrovės „Raseinių vandenys“ direktorius nurodė, kad keturis mobiliojo ryšio telefonus iš įmonės būdamas jos direktoriumi R.Viršilas paėmė 2012 metais.

Teisme nagrinėjama dar viena byla

Dar didesniu nemalonumu R.Viršilui tapo kitas STT pareigūnų tyrimas ir pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo teršiant gamtą iš vienos įmonės vežamomis atliekomis.

Atlikę ikiteisminį tyrimą pareigūnai nustatė, kad R.Viršilas pavaldiniams davė neteisėtus nurodymus UAB „Raseinių vandenys“ transportu išvežti nuotekas iš vienos maisto produktų perdirbimu ir gamyba užsiimančios įmonės ir išpilti jas į gamtinę aplinką. Taip buvo siekiama padėti šiai bendrovei išvengti išlaidų už atliekų šalinimą.

Kadangi ši bendrovė neturėjo įsirengusi pirminių valymo, į UAB „Raseinių vandenys“ nuotekų valyklą buvo išleidžiamos padidintos taršos gamybines nuotekos.

Neužtikrinus nuotekų išvalymo iki nustatytų reikalavimų, UAB „Raseinių vandenys“ už 2012 metų viršnormatyvinę taršą į valstybės biudžetą turėjo sumokėti daugiau nei 135 tūkstančius litų.

Ši byla taip pat nagrinėjama Šiaulių apygardos teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste