Kauną šiurpina siautėjantys automobilių padegėjai

Pastarosiomis savaitėmis mieste ir Kauno rajone ėmė siautėti nusikaltėliai, automobilius paverčiantys degėsiais. Mašinų padegimai plinta vienas po kito kaip užkrečiama liga, tačiau policijos pareigūnai kol kas niekaip neranda jai priešnuodžių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Nov 24, 2014, 6:25 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 7:28 PM

Kerštas, atsitiktinė pikta pramoga ar bauginamas perspėjimas? Pareigūnai suka galvas tirdami pastarųjų automobilių padegimų Kaune ir Kauno rajone versijas.

„Antradienio naktį sulaukiau kaimynų skambučio. Jie pranešė, jog Raudondvaryje dega mano valda. Ugnis nuo „Audi“ persimetė į nuosavą namą. Supleškėjo nedraustas priestatas, patyriau apie 25 tūkst. litų nuostolį“, – „Laikinajai sostinei“ pasakojo Socialdemokratų partijos narys 66 metų Henrikas Urbonavičius.

Per tvorą – su benzinu

Kaune gyvenantis buvęs kandidatas į Seimo narius H.Urbonavičius Raudondvario miestelyje turi dviejų aukštų namą, kuris šiuo metu yra tuščias.

Padegėjai perlipo per tvorą, nešini plastikiniu penkių litrų talpos indu, sklidinu benzino. Jo likučiai rasti sudegusiame automobilyje.

Piktadariai išdaužė H.Urbonavičiaus pusbrolio Zigmanto Šmigelsko automobilio „Audi 100“, stovėjusio visai šalia negyvenamo namo, langą.

Apšlakstę mašinos saloną degiuoju skysčiu, nusikaltėliai įžiebė ugnį.

Liepsnų liežuviai beregint apėmė transporto priemonę ir pasiekė pastatą.

Visiškai sudegė gyvenamojo namo 10 kvadratinių metrų ploto priestatas.

Ugnis suniokojo ir mūrines būsto sienas, nuo karščio suskilo pirmo aukšto langai.

Automobilis nesprogo tik dėl laimingo atsitiktinumo – jame yra dujų įranga. Sprogimo banga būtų suskaldžiusi namo konstrukcijas.

Gaisras kilo po puotos

„Audi“ savininkas Z.Šmigelskas šiuo metu gyvena Anglijoje. Prieš porą mėnesių jis savo giminaičio H.Urbonavičiaus paprašė, kad šis leistų palaikyti mašiną savo tuščios valdos kieme.

Neatmetama, kad automobilis buvo padegtas siekiant suklaidinti policijos tyrėjus. Piktadarių tikslas galėjo būti namas, stovintis prie pat transporto priemonės.

„Dabar nežinome, kam norėta pakenkti – man ar pusbroliui.

Zigmantas anksčiau buvo taksi vairuotojas, priešų neturėjo.

Aš taip pat niekam ant nuospaudos, regis, neužmyniau, grasinimų nebuvau susilaukęs. Iš profesijos esu ekonomistas, dabar – pensininkas, tad kodėl turėjau kažkam užkliūti?“ – stebėjosi H.Urbonavičius.

Tačiau vis dėlto kažkas naktį nepatingėjo su benzinu ateiti į nuošalioje vietoje esantį jo sklypą, perlipti tvorą ir sukelti pavojingą gaisrą.

Pagal vieną versijų, H.Urbonavičiaus valdoje gaisrą sukėlė girti jaunuoliai, nusprendę iškrėsti piktą pokštą.

Pareigūnų ir nukentėjusiojo žvilgsniai krypsta į gretimoje valdoje gyvenančius kelis jaunus nuomininkus, kurie neretai iki paryčių kelia audringus vakarėlius.

Viena tokių puotų buvo surengta ir gaisro naktį. Vietos gyventojai atkreipė dėmesį, jog iš pradžių nuomininkų kieme buvo kilęs sujudimas, skambėjo šūksniai ir keiksmai, o paskui plykstelėjo ugnis H.Urbonavičiaus valdoje.

Kai kurie iš šių vaikinų anksčiau buvo pakliuvę į policijos akiratį dėl vagysčių.

Nusikaltėlius domina sklypas?

Neatmetama, kad H.Urbonavičiui nusikaltėliai pasiuntė įspėjimą, siekdami priversti jį sumažinti 28 arų ploto valdos ir joje esančio namo kainą.

Vyriškis užsiminė, jog ketino parduoti šį nekilnojamąjį turtą, buvo pasikvietęs jo vertintojus.

Galbūt kažką sudomino nemažas gyvenamosios paskirties sklypas, esantis netoli nuo Kauno.

Apdegusio namo vertė yra gerokai mažesnė nei būsto, nepaliesto ugnies.

„Nenustebčiau, jei dabar staiga kažkas tiesiogiai ar per tarpininkus imtų teirautis apie galimybę nusipirkti sklypą.

Yra žmonių, kurie savo tikslo siekia bet kokiomis priemonėmis“, – svarstė H.Urbonavičius.

Kaunietis nelinkęs manyti, kad piktadarystė galėtų būti susijusi su jo politine veikla – jis nėra aktyvus socdemų narys ir vadovaujamų postų partijoje ar valdžios struktūrose neužima, nepriima jokių sprendimų.

Gaisrą sukėlė ir kaimynystėje

Vienas paskutiniųjų gaisrų Kaune plykstelėjo trečiadienio vakarą. V.Landsbergio-Žemkalnio gatvėje vos sutemus buvo padegtas 36 metų kaunietei priklausantis 2011 metų laidos „Volkswagen Golf“ – liepsnos suniokojo variklio skyrių ir dešinį automobilio šoną.

Kriminalistai vis dar klaidžioja tamsoje aiškindamiesi, kas sukėlė šį gaisrą. Neištirtas ir trijų mašinų padegimo atvejis Pašilės gatvėje.

Lapkričio 10-osios naktį Pašilės gatvės 30-ojo daugiabučio kieme liepsnos nusiaubė šalia stovėjusius 2003 metų laidos „Volkswagen Golf“, 1999 metų laidos „Chrysler Grand Voyager“ ir 1992 metų „Mitsubishi Colt“.

Piktadariai taikėsi į 46 metų kauniečiui Audriui P. priklausantį „Chrysler“. Įtariama, kad jie pro priekinį stiklą į saloną įmetė padegamąjį užtaisą.

Prieš ketverius metus sudegė toje pačioje vietoje stovėjęs Audriaus P. draugės Reginos 1994 metų laidos „Mitsubishi“.

Tiesa, tąsyk padegėjai norėjo supleškinti šalia „Mitsubishi“ stovėjusį automobilį „Ford“.

Skraido Molotovo kokteiliai

Pareigūnai po mėnesio tyrimą nutraukė nesuradę nusikaltėlių.

„Net nenumanau, kas galėjo taip drastiškai pasielgti“, – stebėjosi Regina.

Spalio 21-osios naktį dviejose vietose suliepsnojo net penki automobiliai.

Šiaurės prospekte, daugiabučio kieme, sudegė „BMW 320“, „Volkswagen Golf“, „Kia Magentis“ ir „Peugeot 306“. Įtariama, kad šį gaisrą galėjo sukelti netoliese esančių vaikų globos įstaigų auklėtiniai.

Tąnakt Kampiškių kaime (Kauno r.) buvo supleškintas „BMW 325“.

Vos prieš kelias dienas, spalio 18-ąją, tame pačiame kaime liepsnos apėmė „Nissan Primera“ ir greta stovėjusį „BMW 535“.

Rugsėjo 9 dieną Antakalnio gatvėje, 48 metų verslininkės Audronės A. valdoje, nuo padegto automobilio „Audi“ ir priekabos ugnis persimetė į greta stovintį gyvenamą namą – apdegė tvora, terasa.

Į šios moters kiemą buvo įmestas Molotovo kokteilis – butelis su degiųjų medžiagų mišiniu. Ji užsiima smulkiuoju verslu, nuomoja pirtį ir pobūvių salę.

Mįslės raktas – surasti motyvą

Aidas Švaikauskas

Laikinasis Kauno rajono kriminalinės policijos skyriaus viršininkas

„Tyčinių padegimų tyrimas – sudėtingas. Pirštų atspaudus ir kitus įkalčius dažniausiai sunaikina ugnis, liudininkų nėra arba jie nenori bendradarbiauti su policija.

Neretai padegimai būna susiję su nelegalia veikla – pavyzdžiui, šešėlinio pasaulio atstovų kerštas dėl nepasidalyto pelno ar panašių dalykų.

Tokiais atvejais nukentėjusieji nepasakoja, kas ir kodėl galėjo sudeginti jų mašinas, nes jei prabiltų, išaiškėtų neteisėti dalykai.

Policijai sunku užčiuopti siūlo galą nežinant tikrųjų padegimų motyvų. Kai juos pavyksta atskleisti, tyrimas paprastai pajuda į priekį.“

Konfliktą jaunuoliai sprendė ugnimi

Policijai nustatyti pavyksta tik maždaug kas penktą mašinų padegimo atvejį.

2014 metais Kaune tyčia buvo supleškinti 39, Kauno rajone – 7 automobiliai.

Vienas iš nedaugelio atskleistų nusikaltimų – rugpjūčio 17-ąją Vilemų kaime (Kauno r.) įvykdytas padegimas.

Kriminalistai nustatė du jaunuolius, įtariamus supleškinus 2006 metų laidos „Alfa Romeo“.

Išaiškėjo, kad gaisras buvo sukeltas per jaunimo vakarėlį. Du vaikinai supyko ant mašinos šeimininko ir nusprendė jam atkeršyti liepsnomis – atsinešė benzino ir padegė variklio skyrių.

Pareigūnai pripažįsta, kad automobilių padegimai yra vis labiau plintantis keršto būdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.