Kūdikio mirties byloje šiemet nebus padėtas taškas

Kauno apygardos teismui iki šių metų pabaigos jau nepavyks išnagrinėti dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir tarnybos pareigų neatlikimo nuteistos Kauno klinikinėje ligoninėje dirbančios 57 metų slaugytojos Valdarezos Beleškienės skundo.

Kūdikio pražudymu kaltinamos V.Beleškienės teismo procesas šiais metais nesibaigs.<br>P.Mantauto nuotr.
Kūdikio pražudymu kaltinamos V.Beleškienės teismo procesas šiais metais nesibaigs.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 25, 2014, 6:06 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:35 PM

Antradienį teismo posėdis buvo atidėtas, nes neatvyko paskutinė liudytoja – Vilniaus universiteto profesorė kardiologė Virginija Grabauskienė. Medikės nepasiekė jai siųstas šaukimas.

Kitas posėdis įvyks 2015 metų sausio 6 dieną.

Apklausus liudininkę, teisėjo Valdo Vitunsko vadovaujama kolegija svarstys, ar skirti baudžiamojoje byloje trečią ekspertizę.

Dvi ekspertų komisijos išsamiai ištyrė kūdikio mirties aplinkybes ir patvirtino nepalankias slaugytojai išvadas – kūdikio Domo Drėzo širdis sustojo nuo kalio.

V.Beleškienės advokatai siekia trečiosios ekspertizės.

2012 metų balandžio 6 dieną mažylis užgeso šioje ligoninėje, o 57 metų slaugytoja V.Beleškienė, leidusi jam vaistus, 2014 metų gegužės 9 dieną buvo nuteista už neatsargų gyvybės atėmimą ir tarnybos pareigų neatlikimą.

Kauno apylinkės teismas pripažino, kad V.Beleškienė supainiojo vaistus ir vietoje gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirtos gliukozės 11 mėnesių kūdikiui Domui Drėzui suleido mirtiną kalio injekciją.

Slaugytojai buvo skirta lygtinė ketverių metų nelaisvės bausmė.

V.Beleškienė apskundė šį nuosprendį Kauno apygardos teismui, prašydama jį panaikinti. Savo kaltę ji neigia.

Leidžiant vaistus, berniuką per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis. Kūdikis mirė reanimacijoje, nepavykus jo atgaivinti.

Vaikelis staiga ėmė verkti, o paskui sustingo. Jis taip ir neatsigavo.

Po to mįslingai prapuolė abu švirkštai, kuriuos į palatą buvo atsinešusi slaugytoja. Ji buvo suleidusi kūdikiui tik dalį vaistų. Jei švirkštai su likusiais vaistais būtų patekę į teisėsaugos rankas, ikiteisminis tyrimas būtų buvęs atliktas daug greičiau.

Kūdikį paguldžius į ligoninę įtariant gyvybei nepavojingą rotaviruso formą, jo būklė buvo stabili, jokių grėsmingų komplikacijų nekilo.

Sušvirkštus vaistus, kalio kiekis Domo organizme per dvi valandas padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Kauno klinikinės ligoninės administracija po žemesnės instancijos teismo nuosprendžio ne tik neatleido iš darbo slaugytojos, bet ir iki šiol ją palaiko.

Ligoninės atstovai ne kartą buvo pareiškę, kad kūdikis mirė ne nuo kalio, nors ekspertų išvados byloja priešingai.

V.Beleškienę gina tos pačios advokatų kontoros, kurią samdo ši gydymo įstaiga, darbuotojai.

“Jei man leidžiant vaistus, staiga pablogėtų ligonio būklė, stengčiausi išsaugoti švirkštus, medikamentus, nes esu sąžiningas žmogus.

Po tragedijos su bendradarbiais svarstėme, kodėl slaugytoja V.Beleškienė, jei ji nesijautė kalta, nepasirūpino, kad būtų išsaugotos medicininės priemonės? Kur dingo švirkštai, flakonas, iš kurio buvo paimti vaistai? Kalbėjome, jog jei žmogus neturi ko slėpti ir jaučiasi teisus, tai jis ir stengiasi įrodyti nieko neslepiantis ”, – stebėjosi anksčiau teisme liudijusi Kauno klinikinės ligoninės slaugytojos padėjėja Liudmila Ptašnikienė.

Kauno klinikinę ligoninę po D.Drėzo mirties tikrinę Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos specialistai rado daugybę pažeidimų, netvarkos požymių.

Šioje gydymo įstaigoje buvo ketinama atlikti auditą tik 2016 metais. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai neseniai pakeitė planus ir nusprendė, jog auditas turi būti atliktas artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.