Ekspertai išsiaiškino, nuo ko mirė studentė Justina Šikšniūtė

Valdas Jankauskas savo auką sumušė, išžagino, o paskui nuvežęs ją leisgyvę ir nuogą paliko mirti laukuose. Ekspertai paskelbė išvadą: 20 metų  studentė Justina Šikšniūtė  mirė nuo sušalimo.

J.Šikšniūtė mirė, kai praėjusį sekmadienį išžagintą, sumuštą ir visiškai nuogą V.Jankauskas ją paliko sušalti.<br>S.Purytės nuotr.
J.Šikšniūtė mirė, kai praėjusį sekmadienį išžagintą, sumuštą ir visiškai nuogą V.Jankauskas ją paliko sušalti.<br>S.Purytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Butkienė, Aušra Pilaitienė, Sigita Purytė

2014-11-26 18:00, atnaujinta 2018-01-20 13:48

Žiauriai nužudyta mergina savaitgalį palaidota Geidžių kapinėse šalia Mažeikių, o 23 metų  V.Jankauskas praėjusią savaitę uždarytas į Klaipėdos areštinę. Trečiadienį Klaipėdos apygardos prokuratūra jau turėjo pirminį ekspertų vertinimą, kokia buvo studentės mirties priežastis.

„Žuvusioji sušalo. Ekspertai mirtį sieja su daugybiniais sužalojimais veide ir kakle. Taip pat su tuo, kad žuvusioji buvo palikta nuoga šaltame ore, surišta, galimai tuo metu neturinti sąmonės“, - aiškino Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius.

Įtariamas sunkiausiu nusikaltimu

Pradėtas papildomas ikiteisminis tyrimas dėl išžaginimo. Prokuroras taip pat perkvalifikavo nužudymą į kitokio pobūdžio nusikaltimą: nužudymą slepiant dar kito nusikaltimo padarymą. Baudžiamajame kodekse – tai sunkiausias nusikaltimas.

Už jį numatytas laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kol kas randamas tik vienas patikimas įrodymas, kad V.Jankauskas planavo išžaginti J.Šikšniūtę. Buvo išlaužta keleivio durelių rankenėlė (automobilis – trijų durų - Red.).

V.Jankaukas merginą išžagino laukymėje šalia Priekulės miestelio. Ar jis tą patį padarė ir Macikuose – neaišku.

Prokurorai įtaria, kad Macikuose mergina jau buvo be sąmonės. „Ar kažkokie veiksmai (išžaginimas. - Red.) su ja buvo atliekami ten, duomenų neturime. Apie tai galėtų atsakyti specialistai atlikę pilnus tyrimus“, - aiškino S.Minkevičius.

Sako ne visą tiesą

V.Jankauskas pastarosiomis dienomis davė parodymus ikiteisminio tyrimo teisėjui, su juo pirmą kartą susitiko ir valstybės skirtas gynėjas Edvardas Staponkus. Artimieji kol kas V.Jankausku nesidomėjo, su jo advokatu nesusisiekė.

Kaip jaučiasi merginos žūties kaltininkas?

„Jaučiasi kaip žmogus, įvykdęs siaubingą nusikaltimą, kitaip negali būti. Kalbėjomės gal porą valandų, paaiškinau, kokia jo situacija, tikinau, kad reikia viską iki galo papasakoti, nieko neslepiant. Jei pradėjome nuo A, reiktų nueiti iki Ž. Įrodymai gali kalbėti patys už save.

Aš neturiu teismo ekspertų išvados, bet įtariu, kad jis kol kas pasako ne visą tiesą, - sakė E.Staponkus. - Pirmą kartą su juo taip atvirai pasikalbėjome. Mes dabar abu susieti, keliausime kartu iki teismo. Man kaip gynėjui reikia žinoti tiesą. Reikia teisingų parodymų, kurie gali turėti reikšmės sprendžiant nebe kaltės, o bausmės klausimus“.

E.Staponkui kol kas sunku numanyti, ką slepia ir ar ką nors slepia V.Jankauskas.

Mįslė dėl diržo sagties

Pas ikiteisminio tyrimo teisėją po poros valandų pokalbio paaiškėjo naujų aplinkybių ir niuansų. Vienas jų – automobilio salone rastas V.Jankausko diržas ir atskirai – jo sagtis. Kol kas neaišku, kaip jis ten išsinėrė – lytinių santykių metu ar kitaip. Apie diržą advokatas su ginamuoju kalbėsis per kitą susitikimą.

Liko daug neaiškumų ir dėl peilio, kuris kol kas nėra rastas. Kokio dydžio jis buvo, ar panaudotas tik saugos diržams nupjauti? Tai domina ir advokatą, ir prokurorus.

„Manau, kol kas jis visų detalių neatskleidžia. Jis turi laiko, viską apmąsto. Gal jo pozicija pasikeis, gal ką nors naujo pasakys? Manau, viskas bus išaiškinta“, - tikisi E.Staponkus.

Jis nemano, kad mergina buvo išžaginta du kartus. Tai nutiko prie Priekulės, šalia statomo namo, o Macikuose mergina palikta likimo valiai. Abejonių sukėlė toje vietoje rasti merginos drabužiai.

E.Staponkus mano, kad V.Jankauskas nusikaltimo neplanavo. Nuošaliais keliukais iš Macikų į Klaipėdą jis važiavo todėl, kad neturėjo vairuotojo pažymėjimo ir rinkosi maršrutą, kur mažesnis transporto eismas ir tikimybė užkliūti kelių patruliams.

Į klausimą, ar V.Jankauskas gailisi dėl to, kas įvyko, E.Staponkus atsakė: „Gailestis – ne pagrindinis dalykas. Teisme visi gailisi, bet ar nuoširdžiai, ar tik dėl įvaizdžio? Manau, širdy jis tikrai gailisi. Tikroji jo pozicija išaiškės teisme. Dabar reikia akcentuoti ne gailestį. Svarbiausia išsiaiškinti nusikaltimo mechanizmą. Nuoširdų gailestį reikštų ir tai, jei jis viską atskleistų“, - sakė E.Staponkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.