Šiaulių rajono politikui – išteisinamasis nuosprendis

Buvęs Šiaulių rajono meras, vėliau Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrui (ŠRATC) vadovavęs, apgaulingu apskaitos tvarkymu apkaltintas 56 metų Raimundas Jakutis trečiadienį Šiaulių apylinkės teisme išgirdo išteisinamąjį nuosprendį.

R.Jakutis sakė, kad jaučiasi nekaltu, todėl kitokio teismo sprendimo ir nesitikėjo.<br>R.Vitkaus nuotr.
R.Jakutis sakė, kad jaučiasi nekaltu, todėl kitokio teismo sprendimo ir nesitikėjo.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 26, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:28 PM

Konstatavęs, kad byloje minimi buhalterinės apskaitos pažeidimai buvo padaryti, teismas nusprendė, kad R.Jakutis jam inkriminuotas veikos nepadarė – todėl jį išteisino.

Į įmonės balansą neįtraukė kelio užtvarų

Byloje minimas buhalterinės apskaitos tvarkymo pažeidimas buvo pastebėtas po to, kai į STT akiratį dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų ŠRATC-e patekęs jam vadovavęs R.Jakutis buvo nušalintas nuo direktoriaus pareigų.

Atlikus ŠRATC reviziją, paaiškėjo, kad į įmonės balansinę vertę neįtraukti Aukštrakių sąvartyno teritorijoje pastatyti kelio užtvarai.

R.Jakutis buvo apkaltintas tuo, kad jo vadovaujamo ŠRATC buhalterijai nepateikė su minimų prekių ir paslaugų įsigijimu susijusių dokumentų, todėl dėl to nebuvo galima iš dalies nustatyti ŠRATC turto, kuriuo įmonė disponavo 2011 metais.

Kilo įtarimų dėl lėšų pasisavinimo

Buvo įtarta, kad užtvarai įgyti panaudojus dalį lėšų, gautų iš Europos Sąjungos ir kitų paramos fondų, tačiau minėtos aplinkybės nepasitvirtino.

Nustatyta, kad 2011 metų balandžio mėnesį UAB „Algoritmų sistemos“ pasirašė sutartį su UAB „Devaloka“ dėl paslaugų suteikimo už 32 tūkstančius litų, taip pat sudarė sutartį su UAB „Autepra“.

Šioms įmonėms bendradarbiaujant, ŠRATC teritorijoje buvo pastatyti užtvarai, tačiau atsiskaitymai vyko tik tarp minėtų įmonių.

UAB „Algoritmų sistemos“ už prekių ŠRATC perdavimą bei darbų atlikimą UAB „Devaloka“ pervedė 38 tūkstančius 723 litų.

Nepasitvirtinus įtarimams dėl užtvarų įsigijimo už paramos fondų lėšas, teismas konstatavo, kad nenustatyta ir tai, jog užtvarai buvo įsigyti už ŠRATC lėšas.

Paaiškėjo, kad per 38 tūkstančius litų kainavę užtvarai ŠRATC nekainavo nė cento.

Buvęs direktorius kaltę neigė

Į teisiamųjų suolą sėdęs R.Jakutis kaltu neprisipažino.

Teisme jis paaiškino, kad UAB „Algoritmų sistemos“ už savo pinigus Aukštrakių sąvartyne pasiūlė pastatyti užtvarus. Jis sutiko, nes ŠRATC skolos siekė 4 milijonus litų.

Pasak R.Jakučio, tai buvo reklaminis įrenginys, todėl jeigu jis būtų pasiteisinęs, kitos įmonės taip pat būtų įsirengusios užtvarus.

Konkurso užtvarams įsigyti R.Jakustis neskelbė, nes šis projektas buvo pasiūlytas kaip dovana.

R.Jakutis teigė, kad sutvarkyti dokumentų nespėjo, nes 2012 m. buvo nušalintas nuo direktoriaus pareigų.

Teisme specialistai nurodė, kad inventorizacijos komisija, inventorizacijos metu radusi į buhalterinę apskaitą neįtrauktą turtą, turėjo jį įvertinti, tačiau to nepadarė. Specialistai paaiškino, kad radus daiktą, jį galima užpajamuoti įvertinus rinkos kaina arba nuliu.

Teismas, išklausęs liudytojų parodymus, specialistų išvadas, konstatavo, kad byloje nenustatyti nusikalstami padariniai, kurių buvimas užtrauktų baudžiamąją atsakomybę, todėl R.Jakutį išteisino.

Kitokio teismo sprendimo ir nesitikėjo

Po nuosprendžio paklaustas, kaip vertina šį teismo sprendimą, R.Jakutis sakė kitokio sprendimo ir nesitikėjęs.

„Jaučiausi nekaltas. Teismo sprendimą vertinu kaip objektyvų. O ši byla tebuvo tik vieno su manimi susidoroti siekusio žmogaus pasekmė“, - portalui lrytas.lt sakė iš teismo salės išėjęs R.Jakutis.

Buvęs ŠRATC direktorius paaiškino, kad šie užtvarai atsirado jam vadovaujant įmonei ir siekiant sustabdyti vagystes.

„Buvo prirašinėjami atliekų kiekiai ir viena įmonė pasisiūlė pastatyti užtvarus, kad būtų išvengta „žmogiškojo faktoriaus“ ir atliekos būtų apskaitomos elektroniniu būdu“, - paaiškino R.Jakutis.

Pastatyti užtvarai, paskak R.Jakučio, į buhalterinę apskaitą nebuvo įtraukti todėl to, kad jų statyba nebuvo užbaigta.

„2012 metais aš buvau nušalintas nuo direktoriaus pareigų. O paskutiniai šių užtvarų bandymai buvo atliekami man jau nebedirbant įmonėje“, - tvirtino R.Jakutis.

Laukia dar vienas teismo procesas

Apmaudo neslėpęs buvęs ŠRATC direktorius sakė, kad šios bylos tyrimas ir nagrinėjimas teisme truko pusantrų metų.

„Į apklausas ir į teismo posėdžius aš vaikščiojau kaip į darbą“, - sakė R.Jakutis.

2012-ųjų pavasarį nuo ŠRATC direktoriaus pareigų nušalinto R.Jakučio laukia dar vienas teismo procesas - Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama byla, kurioje jis yra kaltinamas piktnaudžiavimu ir tarnybos pareigų neatlikimu vykdant viešuosius pirkimus ŠRATC-e.

Šiaulių rajono meru buvęs R.Jakutis ŠRATC-ui ėmė vadovauti 2009 metais.

Šiuo metu R.Jakutis dirba savo individualioje įmonėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.