Vicemeras R. Adomavičius jaučiasi provokacijos auka

„Jokių neteisėtų veiksmų ir nusikaltimo aš nepadariau, prieš mane buvo surengta provokacija", – Vilniaus apygardos teisme (VAT) pareiškė už kyšio paėmimą teisiamas Vilniaus vicemeras socialdemokratas 61 metų Romas Adomavičius.

R.Adomavičius teigė tikėjęs, jog jam duoti pinigai – parama rinkimams.<br>T.Bauro nuotr.
R.Adomavičius teigė tikėjęs, jog jam duoti pinigai – parama rinkimams.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-11-26 14:22, atnaujinta 2018-01-20 14:18

Trečiadienio popietę teisme jis davė parodymus.

R.Adomavičius įsitikinęs, kad neteisėtą provokaciją prieš jį rengė  Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai kartu su buvusiu bendrovės  „Vilniaus vandenys" vadovu Dariumi Norkumi.

Tikėjosi paramos rinkimams

R.Adomavičius tvirtino iki galo tikėjęs, kad 40 tūkstančių litų, kuriuos 2012 metų rugsėjo 27-ąją D.Norkus padėjo jo automobilyje, buvo parama  rinkimams.

R.Adomavičius tuo metu kandidatavo į Seimą Vilniaus Lazdynų apygardoje.  Ieškodamas rėmėjų jis kreipėsi į tai pačiai partijai priklausiusį  D.Norkų.

Nors dėl pateiktų įtarimų D.Norkus buvo netekęs darbo, jis esą nuolat  žadėjo paremti R.Adomavičių arba surasti rėmėjų.

Pinigus padėjo automobilyje

Vicemeras teigė nustebęs, kad D.Norkus pinigus nori perduoti tiesiog gatvėje. „Aš net nežinojau, kad jis turi pinigus. Mes išėjome pasikalbėti rinkimų tema, nes būstinėje buvo labai daug žmonių", – aiškino vicemeras.

Tuomet D.Norkus parodė ranka į krūtinę ir pasakė: „Turiu „sorokovninką"."  R.Adomavičius teigė supratęs, kad tai ir yra parama partijai. Nors  D.Norkus tuo metu niekur nedirbo, R.Adomavičius teigė nesidomėjęs, iš  kur jis gavo pinigų.

Teismui R.Adomavičius teigė nežinantis, ką reiškia tądien pasakyti D.Norkaus žodžiai. „Jau du mėnesius nešiojuosi kaip „mudakas", vos nepragėriau." 

D.Norkus pinigus padėjo R.Adomavičiaus automobilyje, kuris stovėjo J.Basanavičiaus gatvėje, netoli LSDP būstinės. Automobilį atrakino pats R.Adomavičius. „Aš neturėjau laiko pats eiti iki automobilio, nes  turėjau grįžti į partijos būstinę. Kai tik grįžau, mane sulaikė STT pareigūnai", – pasakojo politikas.

Paneigė kalbas apie skolą

Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui R.Adomavičius teigė supratęs, kad  D.Norkus su STT sutiko rengti provokaciją tam, kad pats išvengtų baudžiamosios bylos.

Teisme D.Norkus buvo užsiminęs, kad brukti kyšį R.Adomavičiui sutiko ir dėl to, kad vicemeras jam buvo skolingas pinigų.

R.Adomavičiaus teigimu, D.Norkaus parodymai apie neva jo paskolintus pinigus – visiškas išsigalvojimas. „D.Norkus nei teisme, nei  ikiteisminio tyrimo metu negalėjo pasakyti, kada ir kokiu tikslu buvo skolinami tie pinigai. Jis nenurodė net tikslios sumos", – aiškino R.Adomavičius.

R.Adomavičius tikino, jog visi jų susitikimai vykdavo tik D.Norkaus iniciatyva. Bendrapartietis jo esą laukdavo prie kabinetų ir Vilniaus savivaldybėje, ir partijos būstinėje.

Baigus tirti bylą, D.Norkus ir R.Adomavičius susitikdavo tik teisme.  Vicemeras teigė po šių įvykių su juo visai nebendraujantis. „Aš su juo pasikalbu tik mintyse, ypač naktimis", – pareiškė R.Adomavičius.

Palaikė vieną bendrovę

Byloje teigiama, kad D.Norkus tuo metu neoficialiai atstovavo bendrovei „Utenos melioracija", kuri dalyvavo „Vilniaus vandenų" skelbtuose nuotėkų ir vandentiekio tinklų įrengimo konkursuose  keliose Vilniaus rajono gyvenvietėse.

R.Adomavičiui teisme buvo parodytas lapelis su kelių bendrovių pavadinimais, o ties pavadinimu „Utenos melioracija" buvo nupiešta  rodyklė ir parašytas skaičius 40.

R.Adomavičius patvirtino matęs šį lapelį du kartus. Vieną kartą  tai galėjo būti restorane „Pekino antis", kitą – Vilniaus miesto savivaldybėje. Po šių dviejų jo ir D.Norkaus susitikimų ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

R.Adomavičius teigė, jog šį lapelį pateikęs D.Norkus tikriausiai norėjo parodyti, jog tikrai domisi „Utenos melioracijos" interesais, o šalia parašytų skaičių jie esą neaptarinėjo.

Susitikdavo tik po instruktažų

„Konkursu besidominčiam D.Norkui aš atsakiau, kad jis vyksta sąžiningai, ir daryti jam įtakos nėra galimybės", – prisiminė R.Adomavičius. Už „Vilniaus vandenų" veiklą atsakingas vicemeras esą  leido suprasti, kad jei „Utenos melioracija" bus geriausia, ji ir gaus užsakymus.

R.Adomavičius prisiminė, jog vieno pokalbio apie šiuos konkursus metu  D.Norkus pareiškė: „Jei laimėsi konkursą, dar nereiškia, kad tu ir dirbsi." Vicemero teigimu, tuomet toks pareiškimas jį nustebino, bet  vėliau jis suprato, kad daug frazių buvo pasakyta bandant jį išprovokuoti.

„D.Norkus pats pripažino, kad į susitikimus su manimi jis neidavo be  STT instrukcijų, ką turi daryti ir ką turi man pasakyti", – kalbėjo R.Adomavičius.

Padėti D.Norkui prašė A.Butkevičius?

R.Adomavičius sakė, kad D.Norkui, kuris taip pat yra socialdemokratas, padėti prašė premjeras Algirdas Butkevičius.

„Mes kalbėjomės su A.Butkevičiumi, jis sako: „Kreipėsi į mane D.Norkus. Sako, tu jam niekuo nepadedi. Tu suprask, čia mūsų partietis“, – susitikimą su socialdemokratų lyderiu prisiminė vicemeras.

R.Adomavičius sakė supratęs, kad D.Norkui reikia darbo, jis tuo metu buvo bedarbis.

„Jūs žadėjote jį įdarbinti savivaldybėje?“ – teiravosi teisėja Virginija Švedienė. Kaltinamasis atsakė, kad jis tik pagalvojo, jog paieškos pagal D.Norkaus gebėjimus darbo savivaldybei priklausančioje įmonėje. Esą D.Norkus buvo įsidarbinęs tuo metu troleibusus valdančioje įmonėje, tačiau jo karjera ten nebuvo sėkminga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.