Žemaičių Chucką Norrisą apgynė tik antras kirvis

Stalgėnų kaime (Plungės r.) gyvenantis 78 metų Antanas Kairys ne tik sutramdė į namo vidų besibrovusius gerokai jaunesnius įžūlius plėšikus. Vienam jų grumtynes primins smarkiai sužalota ranka.

Tik A.Kairio rankose pastebėję šį didžiulį kirvį užpuolikai spruko.<br>V.Balkūno nuotr.
Tik A.Kairio rankose pastebėję šį didžiulį kirvį užpuolikai spruko.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 26, 2014, 1:37 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:28 PM

Daugiau nei kilometrą bėgdamas nuo drąsaus senolio banditas taškė kraują ir taip vėliau padėjo policininkams jį susekti. Užpuolikas jau tupi už grotų.

Prie kelio į Plungę stovintis A.Kairio namas plėšikų taikiniu tampa jau ketvirtą kartą. Stalgėnų gyventojas galvoja įsirengti signalizaciją, grotas ant langų, o po ranka visada turi jį per paskutinį užpuolimą apgynusį kirvį.

Ketino išmušti skylę Vieni filmus, kuriuose vaidina Ch.Norrisas, žiūri su šypsena, kiti – visai rimtai nusiteikę. Sako, kad statistiniame gyvenamojo namo kambaryje yra 1242 daiktai, kuriais Holivudo aktorius gindamasis galėtų pasinaudoti. Vienam Stalgėnų pakraštyje gyvenančiam A.Kairiui gynybai užteko 3 daiktų.

„Iki devynių veizėjau televizorių. Devynios užgesinau (šviesą – Red.), paskiau atsiguliau. Dar toks triukšmas, lyg viejas duris būtų atidaręs ir duslia uždaužęs tas duris“, -- žemaitiškai apie sekmadienio nakties įvykius pasakojo A.Kairys.

Išlipęs iš lovos jis čiupo prožektorių ir išėjo į verandą, apžiūrėjo duris. Jos buvo užrakintos. Gįžęs į kambarį vėl atsigulė. Netrukus A.Kairys išgirdo lyg akmeniu, lyg metaliniu daiktu daužant į verandos stiklą. Vienas banditų ketino tyliai išmušti nedidelę skylę ir, įkišęs ranką, iš vidaus atidaryti duris.

„Kų jums norit, žalte? Kom tas duris draskot?“ -- vėl išpuolęs į verandą suriko A.Kairys. Jis įsitikinęs, kad aplink trobą besitrainioję plėšikai buvo apgirtę arba vartoję narkotikų, nes į šauksmą visiškai nereagavo ir net neketino bėgti. Senolis lauke pastebėjo du šešėlius. Batu daužė per rankas

Banditams verandos lango stiklą pavyko išdaužti. Vienas pamėgino lipti į vidų. A.Kairys griebė batą ir juo ėmė trankyti įsibrovėliui per rankas.

Stiklas buvo storas, 4 milimetrų, tad ant lango rėmo liko aštrių lyg pjūklo dantys šukių. Į jas įsibrovėlis susipjaustė rankos riešą.

„Kelis kartus aš anam užmečiau su tuo batu. Galvoju: nieks nebus, rek veizėt rimtesnės priemonės“, -- prisiminė savo namus gynęs pensininkas.

Numetęs batą jis griebė nedidelį kirvį balanoms skaldyti. Bet banditai neketino atsitraukti. Vienas jų kirvį A.Kairiui išplėšė iš rankų. Abu jie dar buvo lauke. Senolis suprato: jeigu bent vienas įlips per langą į vidų, bus blogai.

Tamsoje įžiūrėti užpuolikų veidų A.Kairys nespėjo. Jis tik pastebėjo, kad vienas buvo smulksenios kūno sudėjimo, kitas – stambesnio. Nieko jie namo šeimininkui nesakė, tik tarpusavyje keikėsi. Jis pastebėjo, kad vieno užpuoliko ranka sužalota, aplink tyška kraujas.

Išsigando rimtesnio įrankio

Banditai vis nesitraukė. Jų rankose buvo iš senolio atimtas kirvis, todėl vienas įsidrąsino ir mėgino įlipti per išdaužtą verandos langą. Kojos jau buvo viduje. Tada A.Kairys čiupo iš sandėliuko kitą, daug didesnį kirvį malkoms kapoti. Tik pamatę šeimininko rankose daug rimtesnį įrankį, banditai atsitraukė. Atvykę policijos pareigūnai kieme rado pritaškyta kraujo. Jo pėdsakas policininkus su tarnybiniu šunimi nuvedė per dirvoną link kelio, paskui į laukus. Pasirodo, išsigandę plėšikai perbrido Miniją Po to jie nubėgo link kito kelio, kur jų pėdsakai dingo.

Kai kitą dieną iš policininkų išgirdo, kad vieną plėšikų sulaikė, A.Kairiui lyg akmuo nuo širdies nusirito. Jis įsitikinęs, kad sužalotas nusikaltėlis pats rankos nepajėgė susitvarstyti, jis buvo priverstas kreiptis į medikus.

Išnešė pinigus, dujų balioną

Ar baisu buvo? „Aš pats nežinau, ar išsigundau, ar bepročiu pavirtau, kad aš nabijojau nieka“, -- tvirtino plėšikų antpuolį atlaikęs A.Kairys.

Per tą patį verandos langą plėšikai į A.Kairio namus brovėsi ir anksčiau. Jis spėjo, kad vienas iš sekmadienį mėginusių įlįsti nusikaltėlių buvo anksčiau jį apvogęs plungiškis. Tą kartą jis išnešė 500 litų,

Vagį policininkams tada pavyko sulaikyti, jis buvo nuteistas. Paaiškėjo, kad jis neturi jokio turto, pajamų, tad nuostoliams atlyginti A.Kairiui kas mėnesį lyg pasityčiodamas pervesdavo po 2 litus. O antstoliui pensininkas dar turėjo primokėti 60 litų, kad jis išieškotų pinigus iš kaltininko. „Tai kur ta teisybė?“ -- piktinosi Stalgėnų gyventojas.

Kitą kartą įsibrovę į jo namus vagys išnešė dujų balioną, o trečią kartą įsilaužėlius išbaidė paštininkė. Kur spaustuvėje ir sandėlyje visą gyvenimą dirbęs A.Kairys išmoko taip apsiginti nuo užpuolikų? Pensininkas tvirtino, kad sekmadienio naktį ilgai nesvarstė, ką turi daryti, nes pats buvo lyg apdujęs. Mėgino padegti bažnyčią

Neramu Stalgėnuose, Žemaitijos naminukės sostine pramintame kaime.

Jame prieš porą metų net medinę bažnyčią mėginta padegti. Vandalai ant pastato užmetė degantį deglą.

Laimė, gaisras buvo laiku pastebėtas. Liepsnas pastebėjo vietos gyventojai, tačiau ugnis spėjo apgadinti vieną sieną. Nuostoliai įvertinti 500 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?