Somalietis jauną lietuvę pavertė degančiu fakelu

24 metų lietuvė Londone tapo kraupaus nusikaltimo auka – už skolas mergina buvo apipilta benzinu ir padegta. Tai padaręs narkotikų prekeivis šią savaitę stojo prieš teismą.

Apipiltas benzinu ir padegtas žmogus liepsnose patiria baisias kančias.<br>„Scanpix/Reuters“ asociatyvioji nuotr.
Apipiltas benzinu ir padegtas žmogus liepsnose patiria baisias kančias.<br>„Scanpix/Reuters“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytas Rudavičius „Lietuvos rytas“

2014-11-29 05:00, atnaujinta 2018-01-20 08:41

Centriniame Anglijos kriminaliniame Old Beilio teisme somaliečių kilmės 28-erių Mohammedas Kosaras išgirdo sunkų kaltinimą – pasikėsinimas nužudyti.

Šio prekeivio kvaišalais auka praėjusių metų spalį turėjo tapti lietuvė, gyvenanti Rytų Londone, rašo „Lietuvos rytas“. Prokuroras Christopheris Amisas teisme pateikė įrodymų, kad su savo auka M.Kosaras bandė susidoroti itin žiauriu būdu.

Atokioje Londono gatvėje jis nuo galvos iki kojų apipylė merginą benzinu ir spragtelėjo žiebtuvėliu paversdamas ją gyvuoju fakelu.

Iškentė penkias operacijas

Siekdama apsaugoti lietuvės tapatybę teisėja Rebecca Poulet nurodė, jog viso proceso metu nukentėjusiosios pavardė nebūtų skelbiama. Teisme ji yra vadinama tik vardu – Dovilė.

Medikų iš Londono Niuhamo ir Čelmsfordo ligoninių pastangomis mergina liko gyva: buvo gydoma beveik tris mėnesius, jai atliktos penkios operacijos.

Nudegė 25 procentai lietuvės kūno: kairė veido ir kaklo pusė, kairė koja, kairė nugaros pusė, kairė ranka ir abi plaštakos. Sudegė jos plaukai. Reabilitacija – fizinė ir psichologinė – tęsiama iki šiol.

Brenda iš kvaišalų liūno

Šį antradienį ir trečiadienį Dovilė dvylikai prisiekusiųjų – šešioms moterims ir šešiems vyrams – pateikė parodymus.

Jai, kaip pagrindinei policijos saugomai liudytojai, buvo pasiūlyta kalbėti iš už dalinės širmos. Tad ją galėjo matyti tik teisėja, prisiekusieji ir prokuratūros bei gynybos advokatai, bet ne teisiamasis M.Kosaras.

Sklandžia anglų kalba lietuvė iškart teisėjai R.Poulet pasisakė, kad ji – buvusi narkomanė. Tačiau pabrėžė, kad pastaruosius 13 mėnesių ji nevartoja jokių kvaišalų, net pakaitalo metadono.

Teismui Dovilė prisipažino pirmąkart heroiną pradėjusi vartoti dar Lietuvoje būdama vos 17 metų.

Atsisakė tapti nuotaka

„Į Londoną atvykau 2012-ųjų rudenį – mane pasikvietęs lietuvis pasiūlė darbą.

Apsistojau jo name. Ten dar gyveno jo partnerė ir du azijiečiai, vardu Sadulas ir Sharifas. Jokio žadėto darbo negavau, iš manęs buvo atimtas pasas ir greitai sužinojau, kad turėsiu tapti vieno azijiečio nuotaka.

Jaučiau spaudimą sudaryti fiktyvią santuoką, todėl 2013-ųjų sausį pabėgau iš tų namų. Per keturis mėnesius, kai gyvenau tuose namuose, juose dažnai buvo vartojami kvaišalai. Aš irgi tai dariau“, – pasakojo Dovilė.

Pažintis su kvaišalų prekeiviu

Be paso, asmeninių daiktų ir pinigų gatvėje atsidūrusi mergina Rytų Londone, Ist Hamo rajone, susitiko kitą imigrantą. Jis suvedė ją su vietiniu heroino prekeiviu – Rocky. Tai ir buvo M.Kosaras.

„2013-ųjų pradžioje su Rocky susitikdavau apie 4–5 kartus per savaitę. Pirkdavau iš jo heroiną ir kokainą. Tų metų rudenį su juo susitikdavau net tris kartus per dieną ar net dažniau.

Jam už kvaišalus sumokėdavau iki 800 svarų per dieną. Vogdavau iš parduotuvių, kad turėčiau iš ko susimokėti savo vieninteliam heroino tiekėjui“, – teisme liudijo Dovilė.

Po signalo apipylė benzinu

Vėlų 2013-ųjų spalio 19-osios vakarą įsiskolinusiai savo klientei somalietis narkotikų prekeivis M.Kosaras surengė kraupią egzekuciją.

Nieko neįtariančią lietuvę jis įsisodino į savo automobilį ir kartu su bendrininku afrikiečiu nuvežė į atokią gatvelę.

Ten jis pakvietė savo auką išlipti iš automobilio – esą reikia pasikalbėti dviese.  Tuo metu bendrininkas stebėjo, kada gatvėje neliks nė vieno žmogaus.

Kai buvo duotas sutartas ženklas, M.Kosaras apliejo lietuvę benzinu.

Demaskavo vaizdo įrašas

„Atsimenu, kad nieko negalėjau matyti. Šaukiau: „Rocky, liaukis.“ Bet tada išgirdau, kaip jis uždega žiebtuvėlį. Aš atsidūriau liepsnose“, – pasakojo Dovilė.

Žmogžudystę suplanavęs M.Kosaras ir jo bendrininkas apsiriko manydami, kad niekas atokioje gatvėje jų nepamatys.

Nusikaltėliai nuvažiavo, o lietuvei pavyko parkritus ant žemės nuslopinti liepsnas. Ji prisišaukė pagalbą ir buvo nuvežta į ligoninę.

Britų policijai pavyko gauti stebėjimo kamerų vaizdo įrašą, kuriame matyti visa egzekucija. Šiuos vaizdus Old Beilio teismo salėje netrukus pamatys ir prisiekusieji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.