Verslininkai teisme aiškinosi dėl paramos politikui V. Matuzui

Buvusio Seimo nario konservatoriaus Vito Matuzo ir lobisto Andriaus

V.Maruzas neigė savinęsis pinigus iš paramos fondo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Maruzas neigė savinęsis pinigus iš paramos fondo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Dec 1, 2014, 10:07 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:30 AM

Prokurorai bando įrodyti, kad labdaros ir paramos fondą „Paramos iniciatyvos“ įtakingas konservatorius įkūrė siekdamas pasipelnyti. Byloje teigiama, kad jis pasisavino 58 tūkstančius litų, skirtų paramai.

Neliko nuskriausti ir jo fondui pinigų skyrę verslininkai – V.Matuzas Seime įregistruodavo jiems palankių įstatymų pataisų.

Teisme apklaustas tabako gaminiais prekiaujančios bendrovės „JTI Baltic" vadovas Linas Libikas patvirtino, jog bendrovė siekė inicijuoti Akcizų įstatymo pakeitimą, todėl buvo sudariusi sutartį su lobistu A.Romanovskiu.

V.Matuzo įsteigtam paramos fondui „Paramos iniciatyvos" „JTI Baltic" skyrė 15 tūkstančių litų.

Paramą šiam fondui pervedė ir bendrovė „Linas Agro". 2010 metais ši bendrovė fondui paaukojo 10 tūkstančių litų. Žemės ūkio veikla užsiimančios bendrovės vadovas Darius Zubas teigė, jog pakeisti jokių įstatymų nesiekė.

„Paramos mes išdaliname daug. Pernai suteikėme paramos už 770 tūkstančių litų", - prisiminė bendrovės vadovas. Bendrovė remdavo ne tik kultūros organizacijas, bet ir politines partijas. V.Matuzo įteigtas fondui suteikta 10 tūkstančių litų parama nebuvo labai didelė.

D.Zubas teigė, kad iš paramą gavusių organizacijų jie paprastai neprašo ataskaitos, kaip ta parama panaudota. Ar tokią ataskaitą pateikė fondas „Paramos iniciatyvos", verslininkas neprisimena.

D.Zubas V.Matuzą pažįsta nuo tų laikų, kai konservatorius dar buvo Panevėžio meras. Jie abu yra Rotary klubo nariai. D.Zubo teigimu, pats V.Matuzas asmeniškais jokios paramos neprašė.

Tačiau jų pokalbių klausęsi pareigūnai užfiksavo, kad V.Matuzas telefonu sakė, kad atveš kažkokius prašymus. D.Zubas neprisiminė, apie ką tuomet jie kalbėjosi.

V.Matuzas savo kaltę neigia ir jaučiasi teisiamas už gerus darbus. „Kiekvieno Seimo nario pareiga yra padėti žmonėms, ypač tiems, kurie patys sau padėti jau negali“, – duodamas parodymus teisme kalbėjo V.Matuzas. 

  V.Matuzas teigė, kad fondo veikla buvo skaidri, jis niekada nesisavino fondo pinigų, nepervedinėjo jų į savo sąskaitą, o fondo veiklos niekada nesiejo su savo vardu ir pavarde.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.