Milijonus pradanginusiam įtakingam šiauliečiui – kalinio dalia

Treji metai už grotų. Tokia lemtis ištiko skandalingai išgarsėjusį šiaulietį verslininką 47 metų Joną Kungį, kuris pradangino 2,7 milijono litų.

J.Kungį įklampino troškimas pralobti – vyriškis pradangino 2,7 mln. litų.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Kungį įklampino troškimas pralobti – vyriškis pradangino 2,7 mln. litų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Dec 2, 2014, 6:52 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:55 AM

Įtakingų užtarėjų nestokojančiui veikėjui J.Kungiui palankus buvo Šiaulių apygardos teismas, kuris pernai spalį panaikino tris kaltinimus.

Bet laisve pasidžiaugti šiauliečiui nebuvo lemta – jam teks ilgai krimsti pataisos namų duoną.

Išsisukti nuo bausmės nepavyko

Šiaulių apygardos teismas už aplaidžią buhalterinę apskaitą „Rotary“ klubo nariui J.Kungiui prieš metus skyrė tik 6500 litų baudą, o dėl kitų trijų nusikaltimų išteisino.

Bet šiauliečio verslininko viltys išsisukti nuo atsakomybės subliūško sostinėje.

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino J.Kungiui palankų sprendimą ir nuteisė verslininką 3 metus kalėti. Šiaulietis griebėsi paskutinio šiaudo - kreipėsi į Lietuvos aukščiausiąjį teismą, bet jis antradienį vykusiame posėdyje atmetė kasacinį skundą. Statybos bendrovės „Butrema“ vadovas pripažintas kaltu ir dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo, ir dėl dokumentų klastojimo, ir apgaulingos buhalterijos.

Pradangino 2,7 milijono litų

J.Kungys įklimpo prieš kelerius metus, kai iš finansinių sunkumų turinčios įmonės sąskaitos dingo didžiulė pinigų suma.

Oficialiai buvo nurodyta, kad pinigai iškeliavo į Europos klestėjimo klubo korporaciją (European Prosperity Club Corporation). Tai neva buvo pelno bendrovei „Butrema“ atnešti turėjusi investicija.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad tokios Kipre registruotos organizacijos apskritai nėra. Nepavyko nustatyti ir asmens, kuriam neva perduoti šie pinigai.

Užtarėjas tapo bedarbiu

Kai šios istorijos ėmėsi Šiaulių apygardos prokuratūra, sujudo J.Kungio bičiuliai.

Vienas jų tuometinis Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (ŠAVMI) viršininkas Evaldas Vaineikis 2011 m. lapkritį brovėsi nešinas buteliu konjako ir skardine ikrų į J.Kungio bylą tiriančio prokuroro kabinetą.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai sulaikė ir J.Kungį, ir E.Vaineikį, ir buvusį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Vidą Maigį.

Trijulei buvo pateikti kaltinimai, bet įrodymų nuteisti pakako tik ŠAVMI viršininką E.Vaineikį.

Pernai birželį jis buvo išteisintas dėl piktnaudžiavimo ir panaikintas draudimas metus dirbti valstybės tarnyboje, o nuteistas dėl bandymo papirkti ir paskirta 2600 litų bauda.

Toks Panevėžio apygardos teismo sprendimas leido E.Vaineikiui grįžti į darbą, bet šia žinia šiaulietis pasidžiaugė vos kelias dienas.

VMI vadovybė jam pritaikė Valstybės tarnybos įstatymo nuostatas, pagal kurias nuteistas ir nepriekaištingą reputaciją praradęs asmuo negali dirbti valstybės tarnyboje.

Retėja įtakingųjų gretos

J.Kungys ir E.Vaineikis priklausė tam pačiam šiauliečių įtakingųjų ratui, kuris susibūrė po „Rotary“ organizacijos vėliava.

Bet jiedu yra ne vieninteliai „Rotary“ klubui priklausantys šiauliečiai, kurie mina teismų slenksčius.

Šiaulių apygardos teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje piktnaudžiavimu kaltinamas Šiaulių arenos vadovas Gintaras Radavičius.

Bylos duomenimis, šio šiauliečio, kuris 2008-2009 m. buvo Šiaulių Saulės „Rotary“ klubo prezidentas, vadovaujamai įstaigai iš Šiaulių miesto biudžeto galėjo būti permokėta per 1,9 mln. litų koncesijos mokesčio.

2012-2013 m. Šiaulių Saulės „Rotary“ klubo prezidentu buvęs Jonas Misiūnas dabar varsto Šiaulių apylinkės teismo duris. Nuo tarnybos nušalintas ilgametis Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Jonas Misiūnas yra kaltinamas prekyba poveikiu.

Šis veikėjas įklimpo pavasarį, kai kilo sujudimas dėl jo galimo neblaivumo.

Išsigandęs J.Misiūnas sumanė pinigais užglaistyti nemalonumus. Pareigūnas per tarpininką bandė perduoti 12 tūkstančių litų kyšį, skirtą vadovybei pamaloninti, bet buvo sučiuptas per STT surengtą operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.