Dembavos budeliai į laisvę daugiau niekada neišeis

Kalinimas iki gyvos galvos. Tokį nuosprendį trečiadienį Panevėžio apygardos teisme išgirdo Dembavos budeliais vadinami panevėžietis Julius Jakubaitis ir Panevėžio rajono gyventojas Deividas Antanaitis. Griežčiausia bausmė abiem skirta dėl visą Lietuvą sukrėtusio 17-metės dembaviškės pagrobimo, išžaginimo ir nužudymo.

Žudikai teismė vengė kamerų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Žudikai teismė vengė kamerų.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Dec 3, 2014, 3:44 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:27 AM

J.Jakubaičiui ir D.Antanaičiui buvo pareikšti kaltinimai, kad jie, veikdami bendrininkų grupe, būdami apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, naudodami fizinį smurtą, atėmė nepilnametei laisvę, demonstruodami akivaizdžią jėgų persvarą ir grasindami panaudoti ir naudodami fizinį smurtą, taip atimdami nukentėjusiajai galimybę priešintis, prieš jos valią lytiškai su ja santykiavo, o vėliau, siekdami nuslėpti šiuos nusikaltimus, itin žiauriai nužudė bejėgiškos būklės Eveliną D.

Byla Panevėžio apygardos teisme buvo svarstoma už uždarų durų. Taip teisėjai nusprendė atsižvelgdami ne tik į proceso dalyvių pageidavimą, bet ir į tai, kad teisme buvo viešinamos nepilnametės aukos privataus gyvenimo detalės, kalbama apie lytinį nusikaltimą.

Nagrinėti bylą neviešuose teismo posėdžiuose pageidavo ne tik nužudytos merginos artimieji, jų advokatai ir valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras, bet ir J.Jakubaitis su D.Antanaičiu. Pageidavimą, kad posėdžiai būtų uždari ir juose negalėtų dalyvauti žiniasklaidos atstovai, jie per pirmąjį teismo posėdį išpyškino abu kartu.

Bausmė Dembavos budeliams skirta būtent tokia, kokios ir prašė prokuroras.

Nepilnametę jėga įgrūdo į automobilį

Visą Lietuvą sukrėtęs nusikaltimas įvykdytas daugiau kaip prieš metus, 2013 metų rugsėjo 21-osios rytą.

Šeštadienis, maždaug 6 val. ryto. Visą naktį ieškoję nuotykių naktiniame Panevėžyje, apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų J.Jakubaitis ir D.Antanaitis, važiuodami pasiskolintu iš J.Jakubaičio brolio automobiliu „Volkswagen Passat“, Aukštaičių gatvės pabaigoje esančioje autobusų stotelėje pamatė sėdinčią šviesiaplaukę merginą – 17-metę Dembavos kaimo gyventoją Eveliną D.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji jėga įsisodino nepilnametę į J.Jakubaičio vairuojamą automobilį ir ėmė vežioti ją po Panevėžį, Dembavą.

Apie 6 val. 15 min. pagrobėjai nusivežė merginą į nuošalią vietą už Dembavos medelyno, prie Nevėžio upės netoli Vyčių kaimo. Kaltinamieji ten septyniolikametę prigąsdino, sumušė ir išprievartavo. Smulkutė nepilnametė jiems pasipriešinti nepajėgė.

Maždaug valandą praleidę paupyje, nusikaltėliai auką įmetė į automobilio bagažinę ir vėl išvažiavo.

Auka prašė BPC pagalbos

Vežama automobilio bagažinėje Evelina D. sugebėjo pagrobėjų nepastebėtu mobiliojo ryšio telefonu kelis kartus paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC). Ji paaiškino buvusi pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama bagažinėje. Išsigandusi mergina prašė gelbėti, nes ją vežantys vaikinai ketina ją nuskandinti.

Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems surasti žalios spalvos automobilio „Volkswagen Passat“, kuriuo buvo vežama mergina, nepavyko, o BPC nesugebėjo nustatyti merginos buvimo vietos pagal jos mobiliojo telefono signalus.

Pokalbį nutraukė dūmai

Per tą laiką D.Antanaičio vairuojamas automobilis pasiekė prie Velžio seniūnijos Keravos kaimo esantį nedidelį Daumėnų mišką. Ten kaltinamieji nepilnametę dar kartą sumušė, išrengė nuogai ir vėl ją išprievartavo. Po to, slėpdami padarytus nusikaltimus, padegė automobilį, kurio bagažinėje buvo uždaryta Evelina D.

Mergina dar kartą spėjo prisiskambinti į BPC. Paskutinis jos pokalbis su operatore nutrūko, kai dembaviškė pasakė jaučianti degėsių kvapą ir ėmė kosėti.

Rūkstantį automobilį po kelių valandų pamatė miško keliuku einantys žmonės ir pranešė BPC. Atskubėję pareigūnai visiškai sudegusio automobilio bagažinėje rado apanglėjusį kūną.

Į žudikų paieškas buvo mesta daugybė policijos pareigūnų. Panevėžio pareigūnams padėjo ir Pakruojo policijos komisariato kolegos. Paaiškėjo, kad sudegęs automobilis oficialiai priklauso Pakruojo gyventojui. Tačiau jau netrukus buvo išsiaiškinta, kad neseniai šį „Volkswagen Passat“ nupirko panevėžietis, J.Jakubaičio brolis. Užblokuotoje nusikaltimo vietos teritorijoje naršantys policininkai netrukus jau žinojo įtariamųjų vardus, pavardes ir kaip jie atrodo.

Tą pačią dieną skirtingose vietose netoli Panevėžio pareigūnai sučiupo pėsčiomis einančius J.Jakubauską ir D.Antanaitį. Jie buvo purvini, šlapi ir apsvaigę.

Per visą ikiteisminį tyrimą abu jie vertė kaltę vienas kitam.

Abu – daug kartų teisti

Abu dembaviškės žudikai daug kartų teisti. D.Antanaitis nuo 2007 metų teistas 6 kartus (svetimo turto pagrobimas, plėšimas, neteisėtas įsibrovimas į svetimą būstą, neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis, neteisėtas disponavimas elektronine mokėjimo priemone, sukčiavimas).

J.Jakubaitis teistas 4 kartus. Du teistumai dėl svetimo turto pagrobimo jau panaikinti, 2012 metais jis teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, o šiemet balandį išgirdo nuosprendį dėl vagystės iš alaus baro ir savo žmonos sumušimo. Moteriai nuo jo smūgių lūžo nosis. Teismas jam skyrė 3 metus nelaisvės, tačiau nuosprendis dar neįsiteisėjęs. Savo kaltę J.Jakubaitis ir dėl vagystės, ir dėl sutuoktinės sumušimo neigė, o nuosprendį išklausė šypsodamasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu